Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane kolego, EU není spolek, který má zabránit válce. Jak jste na tohle přišel, nechápu. Obranu proti možnému napadení má zajistit NATO.

Některé kroky EU mají směřovat k tomu, aby Evropa byla co nejméně závislá na dodávky energie od problematických dodavatelů (Arabské státy). A teď se ukazuje, že i další zdroj (Rusko) je stejně problematický (eufemismus).

Bezbřehé kšeftování s kdejakým podvodníkem se už v historii ukázalo jako hrubá chyba, přinejmenším. Jenže - kšeft je kšeft.

A co RF? Je připravená na to, že přestanou přitékat dolárky? Dnes jsem zahlédl zprávu, že ruští podnikatelé jsou znepokojeni a začínají vidět v Putinovi konec kšeftů.

1 0
možnosti
Foto

Karma za blog a zcela legitimní otázku, zda je EU připravená.R^.

Jak moc pokročila EU s jednáním o náhradních zdrojích, ale asi nelze odpovědně posoudit vzhledem ke stupni utajení podobných kontraktů a budeme tak muset věřit prohlášením politiků, že "není důvod k vážnějším obavám".

Určitě ale souhlas, že je třeba utáhnout opasky a snášet jistou míru diskomfortu. Nedávno byla v jiném blogu zmíněna oprávněná úvaha, že prodejem plynu a ropy získává Rusko peníze na zbrojení. Proto bychom s nimi měli přestat obchodovat a hledat jiné dodavatele i zdroje, neboť jinak vlastně pomáháme vyzbrojovat ruskou armádu.

K příspěvku pana Ráže - je dobře, že EU tento měsíc uznala jádro za zelenou energii. Věřme tedy, že ve světle dnešních událostí Německo přehodnotí záměr do konce roku odstavit zbylé 3 jaderné elektrárny.

5 0
možnosti
Foto

Dobré ráno, pane Chválny. Děkuji a již ani nevím po kolikáté, úplný souhlas:-)

1 0
možnosti
Foto

Dle mě stoprocentně není a měla by se sakra snažit, aby byla. Do války se nám nechce, tak aspoň toho maniaka nepodporovat.

5 0
možnosti
MD

K Vašemu perexu: EU nemá dostatečné páky k tomu , aby „Zabraňovala válce na evropském kontinentu“. Byla založena s vidinou toho, že mezi sebou nebudou válčit její členské státy, což od jejího vzniku platí. A pokud jde o energetiku, ani tam nemá EU volné ruce, energetická politika se nachází na rozhraní komunitární a mezivládní dimenze.

3 0
možnosti
Foto

Souhlas, vím, že tohle je trochu slabina textu

1 0
možnosti
JP

J47a34n 70P12a69v10l40í78k

24. 2. 2022 21:12

Přečetl jsem pouze perex, který mě od dalšího čtení odradil. Jestli se teprve teď ukáže, to co tam tvrdíte, tak o tom víte kulový.

1 0
možnosti
Foto

Pokud Rusko vypne plyn a ropu a poškodí tím především Rusko. To žije z prodeje ropy a plynu. Rusko ví, že Evropa buduje terminály na přečerpání kapalného plynu. Zkapalněný plyn do Evropy vyváží mimo USA Katar, Nigérie a Alžír. Velká Británie, Francie, Španělsko a Itálie odebírají nejvíce zkapalněného plynu. Letos v červnu Evropská komise schválila dotaci ve výši 166,7 milionu EUR na výstavbu nového terminálu LNG poblíž Alexandroupolis v Řecku. Před vydáním stavebního povolení je také LNG terminál Brunsbuettel v německém Severním moři. Tuto stavbu bude tvořit molo se dvěma kotvícími zařízeními pro lodě velikosti Q-Max. To jsou největší lodě pro přepravu LNG na světě. Dále zařízení pro distribuci LNG nákladními automobily, železničními cisternovými vozy a – podobně jako v Chorvatsku – i menšími loděmi.Ministři energetiky Izraele, Řecka a Kypru podepsali vroce 202O trilaterální dohodu o výstavbě podmořského plynovodu EastMed, který zajistí dodávky zemního plynu z východního Středomoří dál do Evropy. Stavba by měla vyjít na šest miliard dolarů (přibližně 136 miliard korun), uvedla agentura Reuters.Plyn by měl pocházet ze tří podmořských polí, z nichž dvě - Leviathan a Tamar - vlastní Izrael a třetí - Aphrodite - náleží Kypru. Stejně tak se dokážou obejít dodávky ropy do Evropy a pokud k tomu dojde bude to smrtící pro Rusko.

1 0
možnosti
Foto

S tím souhlasím, pane Kindle, ale bude to chvíli trvat.

0 0
možnosti
KL

Karma.

Napsal jste v podstatě to samé, co já ráno. Připravte se na to, že Vás skupina "spravedlivých" nazve ruským trollem...

3 1
možnosti
Foto

Od vás dostat karmu, jdu zvracet.

1 6
možnosti
AM

?

Anglie není na ruských surovinách závislá, tak ano. Německo je, takže to bude rozporovat.

A Biden ještě nedostal noty.

4 0
možnosti
JR

J76a45n 28R55á97ž

24. 2. 2022 19:41

Jestli Německo nepřehodnotí rychle záměr zastavit své JE, tak odpojení ruských plynových zdrojů ze strany EU nepřipadá do úvahy. Jasmile se JE odpojí, je Německo přiliž závislé na dodávkách plynu z Ruska a když bude spoléhat na dovoz plynu z Kataru a USA, na nás nic nezbude. V krizi je pojem energetické solidarity mezi zeměmi EU jen prázdné bezobsažné heslo a přísloví "Bližší košile než kabát" nabude na významu pro nás nemilého..

7 0
možnosti
Foto

Bohužel jako téměř vždy s Vámi, souhlas

1 0
možnosti
Foto

Proč EU? Pro ne její členské státy?

Jinak - domnívám se, že současný útok na Kijev má odvést pozornost o dobývání Mariupolu a zábor území, které má umožnit přístup na Krym po souši. Tenhle záměr se dal vysledovat už v r. 2012, já dokonce našel mapku onoho území už v r. 2008 na Wiki.

Jsou dvě možnosti. Pokud se Putinovi podaří ono území získat, stáhne se a nebude v eskalaci konfliktu pokračovat. Protože Ukrajinci nejsou jako my, a měl by na krku neustálé partyzánské akce a domácí odpor.

Pokud se ale úplně pomátl, tak se máme na co těšit.

9 0
možnosti
Foto

Velmi dobrá úvaha, jako vždy

2 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2264x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik