Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

COVID: Příjemná deka pro neplechy ANO a spol.

Ze všech stran do nás buší covidová epidemie. Události, které by za normální situace plnily hlavní strany deníků, ustupují do pozadí. Bohužel.

Prakticky bez povšimnutí klíčových médií byl poslaneckou sněmovnou zamítnut senátní návrh zákona o evidenci skutečných majitelů. Návrh byl komunikován s příslušným ministerstvem pro místní rozvoj, vedeným pochopitelně hnutím ANO. Klíčovým bodem senátního návrhu byla povinnost firem odhalit, na žádost, skutečného vlastníka firmy při žádosti o dotaci. Navrhovatelé při tvorbě zákona spolupracovali s ministerstvem pro místní rozvoj, vedeným ANO, které nic nerozporovalo. Ve chvíli, kdy se hlasovalo v poslanecké sněmovně, návrh neprošel. Díky komu asi? Díky hnutí ANO a SPD. Následně byl schválen návrh poslanecké sněmovny k danému zákonu, který onen bod pochopitelně neobsahuje. Rozepisovat se tu, jak bude dál Agrofert vesele čerpat dotace snad ani nemá smysl. Problém je v tom, že nejde jen o holding. Utajená vlastnická struktura bude nadále platit pro celou řadu nastrčených firem, které kryjí nelegální činnost. Když to zkombinujeme s tím, že EK vytrvale dává najevo, že Babiš je ve střetu zájmů, prošel tu v tichosti naprosto nestydatý zákon, umožňující nadále nelegální aktivity. Bohužel je všude ticho po pěšině. Všichni řeší Covid.

Již poměrně více medializovaný zákon o povinnosti procentuálního poměru českých potravin v obchodech je další fraška. Byl odsouzen prakticky ze všech odborných stran. Co je opět důležité je, že prošel znovu za podpory SPD. Všichni se shodují na tom, že zákon zamítne sněmovna a v nejhorším případě ho smete Evropská komise. Jen tento zákon je sám o sobě novinářské téma par excellence. Jenže se obávám, že investigativní žurnalistika je v této zemi v troskách. Jak by ne, když klíčová média drží oligarchové, kteří už díky svému komunikačnímu uzlu na Hradě vesele spolupracují. Je mi jedno, že to zní konspirativně. Zeman si kanál Dunaj Odra Labe neprosazuje jen jako svůj pomník. Tunel Blanka by vedle tohoto díla vypadal jako dětská stavba z písku ve všech ohledech. Koneckonců Transparency International opět podal podnět k MÚ Černošice, že Babiš porušuje zákon vlastněním médií. Podnět, který odsouhlasila Evropská komise i nejvyšší státní zástupce, a který zamítl středočeský krajský úřad, pochopitelně vedený hnutím ANO (tohle je samo o sobě další přehlížené téma kvůli Covidu). Následně si stačí jen letmo prozkoumat některé nezávislé deníky, které jsou pravidelně ignorovány státními institucemi a obraz je celý. Místo toho, aby třeba ČT řešila skutečné příčiny schválení onoho zákona, díváme se od šesti do deseti na čtyři reportéry, rozmístěné v různých horských střediscích a popisujících nám, jak tam padá sníh každou půl hodinu. Jsem přesvědčený, že tým kolem Andreje Babiše dobře ví, že zákon nakonec v platnost nevstoupí (koneckonců AB už začal hlásat, že kvóty jsou nesmysl!!!), ale co kdyby přece, ne? To by si Agrofert pošmáknul. V každém případě tím minimálně vysílá svým voličům signál, jaký je vlastenec a může si do svého zápisníčku odškrtnout, že podporuje české zemědělce. Okamura asi vysílá úplně stejný signál a po včerejším vystoupení primitiva Volného bych se vůbec nedivil, kdyby mu to voliči SDP zbaštili (on by Volný ani nebyl třeba, že?).

Kauza kolem Bečvy je sice medializovaná, ale již začíná být jasné, že vyzní do ztracena. Máme tam sice sebevraždu citlivého vedoucího provozu čističky v Rožnově pod Radhoštěm, prokazatelnou havárii v DEZE, patřící pod Agrofert, obrovské záhady kolem vzorků znečištěné vody, ale Covid to prostě spraví. Naštěstí aspoň opozice chce ke kauze vyšetřovací komisi, otázka zní k čemu bude, řekl bych, že je zameteno.Tato neuvěřitelná fraška nám říká, kam se dostává naše spravedlnost, a po které by média ve zdravém státě měla jít, s prominutím, jako slepice po flusu.

Podobně problematických záležitostí by se dalo najít více (viz třeba kauza kolem brněnského zastupitele ANO Švachuly, kde je namočený i Faltýnek). Všechny mají jeden společný faktor, jejich medializace je díky Covidu a ovlivněným médiím v různé míře naprosto nedostačující. Ve svém předchozím článku jsem psal, že Andreje Babiše zajímá úplně jiná agenda než svoboda. Toto je ta agenda. Spolupráce ANO s SPD jasně naznačuje bezskrupulóznost obou subjektů, které bez váhání vytvoří případnou novou vládní koalici. Je zjevné, že ANO i SPD mají v současnosti určitou voličskou ukotvenost a budou podstatnými povolebními hráči. Já bych jako hlavní heslo letošních voleb viděl, pojďme všichni k volbám, ať opravdu dostaneme to, co si zasloužíme.
 

Autor: Jaroslav Červenka | pátek 22.1.2021 15:01 | karma článku: 26,71 | přečteno: 795x
  • Další články autora

Jaroslav Červenka

Život

Jedno z nejhorších zjištění může být, že nám život protekl mezi prsty a spoustu věcí už nejde napravit. Z jedné strany nikdy není pozdě, z druhé již ano....

15.10.2023 v 15:10 | Karma: 23,60 | Přečteno: 417x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Červenka

Hamás a Kreml už se těší na fotky mrtvých Palestinců

Kompletní dění v Gaze je zatím zcela přesně podle notiček teroristické organizace a je zjevné, že to celé nevymysleli sami.

14.10.2023 v 8:38 | Karma: 40,09 | Přečteno: 3740x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Jen malý příklad palestinského fanatismu

Gaza je pevnost s polovojenským režimem uvnitř. Neskutečné množství vojenských checkpointů a hlídek ve městě. A šílená psychóza. Děti jsou pojmenovávány pro íránských raketách.

11.10.2023 v 7:59 | Karma: 34,70 | Přečteno: 1320x | Diskuse| Politika

Jaroslav Červenka

Vůle a vůle

Tak je neděle, trochu jsem si pohrál a vypadlo tohle. Nedělní chvilka poezie zase nebývala tak špatná. Obzvlášť, když ji jako hlasatelka uváděla Saskie Burešová. Saskie nejsem, tak aspoň ta slova :-)))

8.10.2023 v 19:56 | Karma: 24,44 | Přečteno: 415x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Červenka

To zas bude nářků v OSN

Izrael je dlouhodobě nucen tolerovat zcela nepřátelský Hamás v Pásmu Gazy. Ten se zjevně nadále nezabývá ničím jiným než likvidací židovského státu.

7.10.2023 v 15:43 | Karma: 42,41 | Přečteno: 7045x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 298
  • Celková karma 38,32
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik