Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J11a46r75a 36R75a90n24k

19. 3. 2017 0:35

Prave mi montuji panel na strechu studiaR^

0 0
možnosti
VH

1. Návratnost je solidní? Při jaké ceně elektřiny (to je totiž podstatné). A kdo zaplatí paralelní zdroje (využití soláru max. 2000 hodin/rok).

2. Můžete předvést alespoň velmi jednoduchou kalkulaci prosté návratnosti investice?

3. Vynikající se mně jeví Vaše poznámka o ostrovním provozu soláru. Ten bych chtěl vidět.

1 0
možnosti
JA

Dobrý den, důležité je správně nadimenzovaný systém systém, není potřeba až tak drahé zařízení (počet solárních panelů) a tolik kapacity na akumulaci energie (baterie). Většinou se totiž bohužel zařízení dimenzuje na 100% + bohatá rezerva (a těch 100% je ještě bráno jako naše maximum při připojení na síť, kdy na nějaké rozsvícené žárovce nezáleží, takže všechno svítí, topí, vaří naplno), a pak je to neúměrně drahé. Takže pokud máme zařízení nadimenzováno na reálnou úspornou spotřebu, opravdu má dobrou návratnost (na konkrétní kalkulaci zde není dost prostoru, případové studie má na svých stránkách většina prodejců solární techniky). Samozřejmě ostrovní systém vyžaduje doplňkový zdroj energie, např. elektrocentrálu, pro případ že opravdu nastane odběrová špička nad kalkulovaný maximální výkon, tj. že všechno zapneme naplno a ještě připojíme něco nového (v praxi příliš nenastává) nebo že svítí tak mizerně (pořád zataženo), že se neakumuluje dost energie (což samozřejmě nastat může, ale nikdy to není až tak tragické, panely vyrábějí elektřinu i když na ně nesvítí přímé sluneční světlo, s nižším výkonem). Navíc ceny veškerých komponentů pro solární systémy stále klesají, o ceně elektrické energie se to říct nedá.

2 1
možnosti
Foto

Pokud by solární elektrárny byly bez dotací a bez jakékoliv státní podpory tak by to bylo OK.

Pokud je to všechno dotované, odběr ze solárních elektráren je povinný, tak to zdaleka smrdí čertovinou.

4 0
možnosti
JA

Máte pravdu, pokud by to bylo bez dotací, podpor, povinných výkupů a dalších berliček, bylo by to lepší a bylo by to v pořádku. Ona by si ta technologie našla cestu na střechy domů i sama, jen by to trvalo déle než poklesnou výrobní a prodejní ceny na únosnou mez.

1 0
možnosti
Foto

Rozhodně nám ji čert dlužný je, protože pokud je něco výhodné, báječné a skvělé, tak to netřeba podporovat, dotovat a řešit, jednoduše se to ujme samo.

4 0
možnosti
JA

Dobrý večer paní Chvátalová, jenže ony se podporovaly, dotovaly a řešily především ty velké solární elektrárny, na těch zbohatli solární baroni. A pro ty malé, na střechách rodinných domů, to byla spíš "medvědí služba".

1 1
možnosti
PH

P84a40v54e58l 16H69e11k

2. 3. 2017 22:52

Bez dotace se sestava fve s baterkou pohybuje okolo 300 000, návratnost je potom astronomická. O nějaké nezávislosti nemůže být řeč, bez kabelu nebo centrály se stále neobejdete. Solární boom sice přinesl zlevnění, ale nepřinesl vyšší účinnost či kvalitu komponentu, spise je to horší.

2 0
možnosti
JA

Dobrý večer pane Heku, ono pokud si musíte zaplatit přípojku a jste někde trochu dál, tak těch 300t dáte taky a pak platíte energetické společnosti a ceny můžou letět pěkně nahoru. Když je to dobře spočítané, nejste energetický hýřil (ta centrála tam může být taky, kdyby něco a taky se pak nemusí tolik předimentovávat panely a bateria), tak už to není tak strašná suma. A ta nezávislost za to myslím stojí.

1 0
možnosti

Až bude existovat ostrovní systém, který bude provozně levnější, než připojení k veřejné síti, přiblížíte se pravdě.

Doteď je to skutečně kategorie "čert nám byl ten krám dlužen". Když si dáte FV panely na střechu, výrazně se zvýší nerovnoměrnost vašeho odběru. Bude-li takových víc, dramaticky stoupne cena pro (bohužel všechny) odběratele.

5 0
možnosti
JA

Dobrý večer pane Šedivý, děkuji za názor. Nerovnoměrnosti odběru bych se neobával, vždy je rezervovaný příkon, pokud by zařízení mělo způsobovat nějaké přetěžovaní přenosové soustavy nedovolí ho připojit (stává se, hlavně v oblastech s vyšší svítivostí, tudíž větším počtem solárních elektráren). Ale stejně vidím budoucnost ve větším rozšíření ostrovních systémů. Stejně jako zlevňují panely tak i baterie jsou stále kvalitnější a levnější (i když, pravda, k dokonalosti to má ještě hodně daleko). Ale když se vezme ještě cena přípojky (často statisíce, pokud jsme mimo hlavní trasu), tak to už ostrovní systém stojí za uvážení.

2 0
možnosti
PV

solarni energie je cista, obnovitelna a zadarmo ... na rozdil od solarnich panelu ... ktere za svou zivotnost nevyrobi tolik energie, kolik do nich bylo vlozeno pri jejich vyrobe. ... presto bych si je poridil, kdybych mel kam. takze asi tak.

0 1
možnosti
JA

Dobrý den pane Vernere. děkuji za názor. Myslím, že to, že energetická náročnost na výrobu panelu je větší než co vyrobí za celou životnost, už neplatí. Díky novým technologiím jsou to už pouze 2 - 4 roky co se vrátí vložená energie do jejich výroby.

3 0
možnosti
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1824x
Neskonalý optimista, který věří v dobro v lidech.

Seznam rubrik