Vstoupí KDU-ČSL do vlády pouze za cenu církevních restitucí?

Bez ohledu na to, co se děje v současné době v ČSSD, probíhají jednání mezi dalšími potencionálními vládními stranami. Velmi se mi líbí, že jak Babiš, tak Bělobrádek hlasitě vyslovují, že jim o účast ve vládě vůbec nejde. O co jim tedy vlastně jde?

Velmi sporným a důležitým tématem nové vlády jsou církevní restituce, které se katolíku Petru Nečasovi společně s katolickou stranou TOP 09 a zkorumpovanou a nikým nevolenou stranou LIDEM podařilo prosadit církevní restituce ve vysoké výši. Až po tomto schválení se zjišťuje, jak to vlastně s výší restitucí je. A nikdo pořádně neví, kolik náhrad by církve měly dostat. Oponenti i většinová veřejnost se shodují, že ty náhrady jsou mimořádně vysoké a neodpovídají skutečnosti, ani potřebám církví.

Jako občan jsem čekal určitou vstřícnost ze strany církví, ale vzhledem k nedávné aféře, kdy byly ze strany katolické církve vznesené požadavky na vydání budov, které jsou součástí komplexu Pražského Hradu, tak je jasné, že církve neustoupí ani o píď, spíše budou svoje majetkové požadavky stupňovat.

V době, kdy je státní rozpočet v mínusu, kdy se neustále zvyšuje naše zadlužení, nejsou peníze na zvyšování důchodů a v sociálních výdajích jsou neustálé škrty, ČSSD rozumně navrhla roční moratorium na peněžní náhrady církvím a přezkoumání výše těchto náhrad. Babišova strana ANO se k těmto návrhům doposud stavěla kladně, na rozdíl od Pavla Bělobrádka, který v této problematice od začátku nepřipouštěl žádné změny ani diskusi.

Nyní čtu, že po osobním jednání  mezi Pavlem Bělobrádkem a Andrejem Babišem bylo prohlášeno, že zástupci obou stran našli v programech mnoho společných bodů. Co se týká postupu při vyjednávání o budoucí vládě, shodli se na třech možných variantách. Jednou z nich je, že do koaliční vlády vstoupí buď obě uskupení, nebo ani jedno z nich.

To je docela silné vyjádření. Znamená to de facto, že kromě spolupráce s KSČM zamítl Andrej Babiš i možnost vytvoření vládní koalice s Okamurovou stranou ÚSVIT.

Co se za tímto velmi silným prohlášením ve skutečnosti skrývá? Babiš buď s Bělobrádkem, nebo žádná vláda? Jak tomu mám jinak rozumět?

Víme, že politika je obyčejný kšeft, kde nic není zadarmo. Tak by mne jen zajímalo, proč Andrej Babiš prohlásil, že buď ve vládě budou lidovci, nebo žádná vláda nebude? A co za tuto „oběť ze strany lidovců budou lidovci chtít?

Odpověď bije přímo do očí.

Bez církevních restitucí ve výši, jak je církve požadují, nebude žádná vláda. Toto ostatně Pavel Bělobrádek prezentoval ve svých diskusích hodně nahlas. Sice se tváří, jako by církevní restituce byla marginální, nevýznamná záležitost, ale ve skutečnosti je to bod číslo 1 jejich účasti ve vládě. Lidovci společně s církvemi neustále dokazují, že NIC, kromě vysoce nadhodnocených restitucí je nezajímá. Vláda, nevláda, zájem občanů, nezájem občanů… toto všechno je vedlejší. My chceme církevní restituce v plné výši a z toho neustoupíme!

Takže se nechejme překvapit, na čem se vlastně Babiš s Bělobrádkem domluvili a k čemu dotlačí oslabenou ČSSD.

Můj názor je takový:

Než vládu za každou cenu s tím, že katolická církev bude určovat, kdo smí a kdo nesmí „narušovat“ komplex Pražského Hradu, kdy si církve budou politickým tlakem prosazovat svoje požadavky na vydání sporných objektů prostřednictvím KDU-ČSL, tak to už raději Rusnokovu vládu.

 

Autor: Jaromír Petřík | čtvrtek 31.10.2013 14:48 | karma článku: 40,30 | přečteno: 5518x