Tzv. demokratický svět by bral i Hitlera, kdyby byl proti Putinovi

"Kdyby jenom Němci, ale celý svět udělal ze zloděje Chodorkovského politického vězně, hlavně, že je proti Putinovi." Tento citát je z příspěvku jedné čtenářky pod článkem Z Chodorkovského bude autorita po vzoru Havla, předvídá ruská disidentka.

Následují další podobné příspěvky:

„Z lidí jako Chodorkovskij či Tymošenková dělá lidskoprávní klika na Západě div ne mučedníky svobody, přitom jde o obyčejné ambiciózní zloděje.“

„Jinak si ale západ vybírá vskutku kladné hrdiny, vzpomeńte na věčně ožralého Jelcina, taky byl miláčkem západu a kdyby tam zůstal ještě déle, tak Rusové přišli i o to nerostné bohatství, které jim zůstalo. „

Celý článek včetně diskuse je zde: http://zpravy.idnes.cz/bude-z-chodorkovskeho-havel-dpt-/zahranicni.aspx?c=A131221_221820_zahranicni_brm .

Zákulisí prezidentské milosti pro nejznámějšího vězně a jeho okamžitý odjezd do Německa, byl vyjednaný v největší tajnosti bývalým šéfem německé diplomacie Hansem-Dietrichem Genscherem. Chodorkovského, který býval svého času nejbohatším Rusem a šéfem největšího ropného koncernu v zemi, většina Rusů nenáviděla stejně jako další oligarchy zbohatlé na pochybné privatizaci. Jistě by bylo zajímavé zjištění, jaké společné zájmy má Genscher s Chodorkovským.

Veteránka sovětského a ruského disentu Ljudmila Alexejovová předvídá, že Chodorkovskij by se mohl stát "morální autoritou" po vzoru Václava Havla, který se nakonec stal i prezidentem. Chodorkovskij během svého desetiletého věznění spustil nenápadnou kampaň, díky které v očích veřejnosti vyrostl v ruskou obdobu Nelsona Mandely či Lecha Walesy, napsal ve své analýze pro BBC ruský novinář Konstantin von Eggert.

Na těchto příkladech je vidět, jak se současná západní propaganda chytá jakéhokoliv stébla – tedy těch největších nesmyslů.

Americký ministr zahraničí John Kerry přivítal udělení milosti ruskému oligarchovi Michailu Chodorkovskému a jeho propuštění na svobodu. Současně ale kritizoval fungování justice v Rusku a vyzval Moskvu k reformám soudního systému tak, aby ctil lidská práva, zákon a nebyl diskriminační. "Vítáme milost a propuštění Michaila Chodorkovského. Opakovaně jsme vyjádřili naše obavy ze zásahů do procesu a ze selektivního stíhání v Rusku, a to i v případě Chodorkovského a jeho obchodního partnera Platona Lebeděva, který zůstává ve vězení," konstatoval šéf americké diplomacie v tiskovém prohlášení zveřejněném na internetových stránkách ministerstva zahraničí. Jménem Spojených států Rusko vyzval, aby uskutečnilo reformy, "které vytvoří transparentní, nezávislý a důvěryhodný soudní systém, jenž bude hájit jeho závazky k lidským právům, vládě zákona a nediskriminace".

Američtí politikové jsou skutečně ti praví, kteří mají právo jakkoliv soudit Putinův režim. Sami za posledních 15 let rozpoutali řadu válek se statisíci mrtvých, miliony uprchlíků a hospodářsky zcela rozvrácenými zeměmi. Irák a Lybie mluví za vše. Je tedy s podivem, jak drze si dovolují Putina k čemukoliv vyzývat.

Samozřejmě chápu naštvanost politiků i byznysmenů z USA, např. Rockefellerů, kteří již měli spočítáno, jak jim spadne do rukou ruské nerostné bohatství. V podobě Chodorkovského měli svého muže a najednou se objeví nějaký Putin, který jim toto překazí.

Chápu, že „západní oligarchové“ musí zuřit na nejvyšší míru, když se objevil někdo, kdo zdevastované Rusko postavil znovu na nohy. Musíme si skutečně uvědomit, jak Západ podporoval všemi možnými způsoby rozpad a rozvrat SSSR, kdy v podobě jejich muže Jelcina došlo k nějvětšímu úpadku této země v historii. A je až směšné, jak je Západ nyní nepříčetný, když ukrajinský prezident Janukovič nechce skákat podle západního pískotu a jedná o možné hospodářské spolupráci s Ruskem.

Uvidíme, čeho se ještě dočkáme.

Před 75 lety dal Západ přednost Hitlerovi před podporou jednoho středoevropského státu. Podle současné rétoriky, pokud by se objevil nový Hitler, tak pravděpodobně Západ učiní stejně.

Jaké by nastaly důsledky?

To je „oligarchům“ jakéhokoliv druhu na celém světě jedno. Vždycky dokázali na válečných konfliktech nejvíce zbohatnout.

Autor: Jaromír Petřík | pondělí 23.12.2013 12:29 | karma článku: 31,26 | přečteno: 1253x