Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

JaromírP.

8. 9. 2010 21:22
Svobodné volby v Iráku

Je pravdou, že v Iráku byly svobodné volby, ovšem co obyčejným Iráčanům přinesly.

V takovém slepenci jako jsou šiíté, sunité, do toho Kurdové a snad trochu Asyrští křesťané se nedá nastolit demokracie západního typu. Výsledkem je potom tento chaos a občanská válka, kde civilní obyvatelstvo trpí daleko více než za vlády diktátora.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

8. 9. 2010 17:28
Autore

mohl byste mi popsat , jak a kým byl Irák napaden? 

Já to vidím tak že Irák napadl a okupoval Kuvajt a mezinárodní koalice Kuvajt osvobodila a s Irákem bylo uzavřeno podmíněné příměří. Válka neskončila. Protože dle mínění aliance Irák nedodržoval podmínky příměří, boje opět vypukly a tentokráte byly dovedeny až do konce.  V Iráku byly provedeny svobodné volby a vláda byla předána Iráčanům.

Kde se mýlím?

0 0
možnosti
JP

JaromírP.

8. 9. 2010 17:53
Re: Autore

Otázka nelegimity napadení Iráku by vydala na samostatný článek.

Hlavní body: vylhané zprávy o zbraních hromadného ničení - údajně hlavní důvod napadení Iráku, napadení Iráku bez souhlasu RB OSN, zničení státní správy Iráku a naprostá destabilizace státu, prudký pokles životní úrovně obyvatel, nemluvě o minimálně 100.000 mrtvých Iráčanech a cca 5.000 vojáků USA a Velké Británie.

Irák je de facto v občanské válce (i když USA i Velká Británie mluví o současné stabilizaci situace) a její konec v nedohlednu. Též vydání Saddáma Husajna a Irácké vlády jeho nepřátelům , kde Američané věděli, že je zabijí je další z válečných zločinů. Tzv. Irácké soudy byla jen nepředstavitelná fraška. Kdyby stejným metrem soudili Bushe i Blaira, museli by je též odsoudit k trestu smrti.

Porovnání Iráku za Saddáma a nyní by vydalo na velmi obsáhlý článek a negativa absolutně převyšují positiva.

0 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2605x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik