Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RJ

rohovín jednorohý

10. 12. 2010 16:58
To je opravdu neskutečné

srovnávat žháře z Vítkova a Mašíny, to může jenom bolševik co má ouplně zatažený rozum rudou vlajkou.

Jinak soudruhu je potřeba si uvědomit že ty Ženevské konvence se vztahují na vojáky v uniformně a ti vojáci když ty konvence dodržují tak potom mají právo na zajetí a zajatecký tábor. Na partizány nebo odbojáře se ty konvence nevztahovali nikdy ani neměli tu výhodu toho zajetí, teplých spodků a návštěv červeného kříže.

 

Mašíny kdyby bolševici chytli tak je nečekal zajatecký tábor podle ženevských konvencí ale šibenice no a tohle jejich druhy i potkalo a to takové kteří nikoho ani nezabili. Nechutné zvracet nad Mašíny a nevidět že bolševici vraždili hrdiny protinacistického odboje ve velkém.;-€  

0 0
možnosti
JP

JaromírP.

10. 12. 2010 17:17
Re: To je opravdu neskutečné

Samozřejmě je rozdíl mezi Mašíny a Vítkovskými žháři. Mašínové spáchali podstatně více zločinů.

A skutečně nevím za jakého režimu bylo dovoleno kdekoho zavraždit při loupežných přepadeních. Přesně tohle Mašínové dělali.

0 0
možnosti
UMPP

utajená milenka pana premiéra

10. 12. 2010 16:26
Zákon o protikomunistickém odboji je fraška.

Kdo ho tvoří? Komunisté a bývalí komunisté, svazáci, spolupracovníci STB a další prominenti bývalého režimu. Nikdo jiný v parlamentu a senátu nesedí. A kdo by uděloval odbojářům ceny? Zase ti samí. Od bývalého komunisty nebo estébáka by si cenu dokázali vzít snad jen Mašínové. Kteří to už udělali (od komunistického lampasáka Topolánka). To je důkaz, že nemají hrdost ani čest. Rv

0 0
možnosti
OU

10. 12. 2010 15:12
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JP

JaromírP.

10. 12. 2010 15:14
Re: hrdinství mašínů těžko pochopí lidé

Váš příspěvek se mi nějak nedaří pochopit...

0 0
možnosti
G

geo.novotny

10. 12. 2010 13:36
Problém je, že většina lidí nedokáže

posuzovat případ Mašínů nezaujatě. Přitom každý odboj (násilný) je prošpikován mrtvými, kteří nebyli vojáci či politici. Ale drobní přisluhovači zla - četníci a udavači v době války (II.SV), příslušníci VB a milicionáči v padesátých létech .... a podobně.

Mašínové vlastně měli smůlu - výrůstali v době okupace a jejich otec byl aktívní odbojář a popravený. Jako kluci byli věřili pouze v jeden způsob boje proti zlu - násilí. Vždyt i po popravě otce jako kluci aktívně sabotovali vlaky Němcům mezi Poděbrady a Nymburkem (v té době důležitý železniční uzel), něco, čeho se neodvážili ani někteří tzv. partyzáni. Za to hrozil trest smrti nejen jim jako klukům, ale celé rodině a příbuzenstvu. Po komunistickém puči šlo jen o pokračování a i já jsem přesvědčen, že kdyby se neprostříleli ven v mylném domění, že budou užitečnější v nastávajícím střetu jako vojáci - bylo by jen otázkou času kdy by byli zlikvidováni. Takže šlo o to - kdo z koho a kdo přežije.

G.N.

0 0
možnosti
MK

eltanin

10. 12. 2010 13:59
Re: Problém je, že většina lidí nedokáže

To je všechno pravda, ale nic z toho není argumentem pro to, aby byli oslavováni jako hrdinové. Moje oblíbené přirovnání je se středoškolskou, třeba matematickou, olympiádou.

Je vyhlášena soutěž - pár lidí se rozhodne zúčastnit, zbytek na to zvysoka kašle. A ti účastníci jsou na konci rozděleni do tří kategorií - Vítězové (nejlepší výsledky), Úspěšní řešitelé (dobré výsledky, ale ne nejlepší) a Ostatní řešitelé (to je ten zbytek).

Všichni si zaslouží uznání, že to zkusili, ale ti skuteční "hrdinové," jsou jenom ti vítězové. Byla by blbost říkat, že bez ohledu na výsledky si zaslouží všichni stejnou odměnu. Tak to prostě není.

A pokud Mašínům šlo opravdu o boj proti komunistům a ne jen o vlastní prospěch, OK, ale ani to je nedostane výš než do Ostatních řešitelů a Ostatním řešitelům se prostě Řády Bílého lva  nedávají. Ani se jim nevěnují první stránky novin. Ostatní řešitelé patří do malého písma na konec seznamu.

0 0
možnosti
G

geo.novotny

10. 12. 2010 12:31
Evidentně máte křištálově jasno

nejen o bratrech Mašínových, tak i tom co se dělo v republice v padesátých letech. Z pozice čistého pacifismu - Mašínové, stejně jako např. parašutisté ve 2. světové válce byli zločinci. Byli jimi i zakladatelé komunistického hnutí, protože v Rusku, Německu a Madarsku vylupovali banky a zabíjeli lidi. Stejně vzbouřenci proti jakékoliv diktatůře. V ČR v padesátých letech samozřejmě odboj existoval - i když byl brzo brutálně zlikvidován, bylo to zlikvidování také zločin? A v každém z těchto střetů byli zabíjeni lidé, kteří nebyli svým postavením osnovovateli zla, ale pomáhali mu svojí pasivitou. Ono je lehké soudit něco a někoho s odstupem mnoha desetiletí, když člověk sám v té době nežil. O bratry M. jsem se zajímal a prostudoval hodně dokumentace a přesto dodnes nemám jasný názor. Napsal jsem o své cestě za poznáním 3 články zde na blogu. A mimochodem pánové Pithart a Dienstbier jsou původem komunisté, takže žádnou autoritu nepředstavují.

G.N.

0 0
možnosti
F

fanda1

10. 12. 2010 12:42
Re: Evidentně máte křištálově jasno

Pane Novotný, máte v tom trošku "guláš". Jací "parašutisté za 2. světové války"? Ti němečtí anebo sovětští? Anebo ti angličtí? Myslíte asi letce RAF, že? Pokud ano, srovnávat tyto opravdové hrdiny s Mašíny je podlé a sprosté! A svědčí to o vaší neskutečné zaslepenosti a fanatismu. O dalších vašich tvrzeních (pasivita ....) škoda mluvit, vy jste tady nežil a nevíte nic, shola nic ....Rv

0 0
možnosti
S

sampis

10. 12. 2010 9:53
Dotkl jste se velmi ožehavého tématu,

skupina Mašínů je černým svědomím národa. Na jedné straně byli jedni z mála, kdo se otevřeně a se zbraní v ruce postavili zločinému systému. Na straně druhé se u toho dopouštěli zločinů sami. Není od věci připomenout, že jejich otec si v době působení v odbojové skupině vedl  "denník zločince". Jinými slovy, cokoliv udělali, bylo protizákoné, zločiné v daném systému. Ovšem některé jejich činy zavání zločinem obecně, ne jen politickým.

A ano, otázka zní, zda má člově právo vraždit ve jménu vyšších ideálů. Respektive, zda se dá určit jakých. Pokud vím, mezinárodní právo uznává odboj proti okupaci. Uznává bj za sebeurčení, či samostatnost. Přesto jsou ETA či IRA dodnes vnímáni jako teroristé, nikoliv jako bojovníci za svobodu. O RAF nemluvě. Na mě to působí tak, že skupina Mašínů jsou hrdinové, ale hrdinové s krví na rukách. A i tady platí, že historii píše vítěz.

0 0
možnosti
JP

JaromírP.

10. 12. 2010 9:55
Re: Dotkl jste se velmi ožehavého tématu,

Já jsem někde četl, že skutečným hrdinou je ten, který raději sám položí svůj život, než by zavraždil nevinného. ..

0 0
možnosti
JC

Jarcho

10. 12. 2010 9:48
Optikovu al Kaidy:

podřezání svázaného zajatce je záslužný čin ve svatém boji proti nevěřícím psům, Západu a Američanům zvlášť.

Jestli byli Mašínové muslimy, lze jejich činy chápat.

Pokud ale nebyli muslimy, pak nelze jejich podřezání svázaného člověka hodnotit jinak než jako zvlášť odporný čin. Podle norimberských precedentů by šlo o válečný zločin, došlo-li by k tomu za války.

0 0
možnosti
JP

JaromírP.

10. 12. 2010 9:52
Re: Optikovu al Kaidy:

Ale co schvalovatelé těchto činů (zločinů)?

0 0
možnosti
AL

alis

10. 12. 2010 9:12
Stále se jaksi nemůžeme dopracovat..

...k odsouzení systému jako takového, který nutil lidi jako byli Mašínové, zabíjet. Ve svobodném světě by sbalili ranec, nastoupili do vlaku a jeli kam chtěli. Když tygra v kleci zaženeme do kouta, vyděsíme a rozdráždíme, můžem ho pak soudit za to, že zaútočil na ošetřovatele, co mu nesl žrádlo? Komunismus je primární viník, ten musí být souzen a odsouzen, ale k tomu stále jaksi není společenská vůle, protože mnoho komunistů stále drží vlivné funkce.

0 0
možnosti
AS

viveka

10. 12. 2010 9:16
Re: Stále se jaksi nemůžeme dopracovat..

R^R^R^

0 0
možnosti

rezjir rezjir

10. 12. 2010 8:44
Ono v každém případě platí

že pokud členové skupiny bratří Mašínů, jak jsem se dočetl v jejich vlastnoručně psaném životopisee, mezi sebou soutěžila v tom, kdo zabije nejvíce komunistů, tak asi o žádnou nutnou sebeobranu nešlo.  

Ale tady jde o něco zcela jiného. Jde o historii, která už náleží pouze historikům, aby si vymýšleli své příběhy. Nejsme schopni už dnes pousoudit nade vší pochybnost, jak, proč, pro koho, co kdo činil. To mohli jenom ti současníci, kteří tehdy žili, strachovali se, bojovali. My už máme zcela jinou zkušenost a jíné problémy.

A navíc když si listuji teď asi v pěti tlustých svazcích publikace Prameny třetího odboje, tj. obsahující zprávy pro Západ, které vznikaly a byly zasílány ilegálně do zahraničí pod řízením a vedením agenta StB Chalupy,  tak říkám, existoval vůbec nějaký třetí odboj, nebo to byla součást nějaké ideologické války, něaká kamufláž něčeho jiného?

0 0
možnosti
I

iruka

10. 12. 2010 8:42
...

Ano, Mašíni jsou vrazi, kdo tvrdí něco jiného, je morální troska... R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2605x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik