Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ono nejde jen o těch 200 popravených (za přispění sovětských poradců), ale o další mrtvé a zavřené v lágrech. A o ohromnou morální devastaci, se kterou jsme dodnes moc nehnuli.

Pinochet svrhl prosovětský režim (nezapomínejme na odhnivější náturu chilského odbyvatelstva a tudíž jaksi menší sametovost) a pak vyhlásil svobodné volby. Čímž zemi spasil a přivedl k rozvoji.

Tady stojíme před klasickým dilematem - zda lze obětovat deset životů, abychom jich sto zachránili.

Levice považuje přece revoluční cestu (tedy násilnou) za správnou - ale jenom pokud vede k jejímu vítězství. Naopak revoluční cesta (násilná) proti levici je podle nich špatná, pokud zvítězí demokracie.

8 0
možnosti
Foto

Připomněl bych, že Pinochet vyhlásil demokratické volby a byl jimi odstraněn. (Byť si předem zaručil imunitu.)

3 0
možnosti
KD

A to se zapomnelo na katolicke Spanelsko - Franko nechal popravit pres milion ! svych odpurcu !

0 0
možnosti

Jenom bych upozornit, že Jindřich VI. nechal popravit svých vlastních osm žen, ale přesto ho nikdo vrahem nenazval.

0 1
možnosti
OK

Já bych si to tedy dovolil teď ;-)

3 0
možnosti
MK

Pane Herrmanne, když se oháníte definicí fašismu, tak si uvědomte, že ta definice je platná jak pro socialismus, tak pro komunismus.

Jinak máte zmatek v pojmech. Fašismus není rasistický, ale nacionalistický. Jistě Vám je známo, že ve Velké fašistické radě byli zastoupeni i Židé

5 0
možnosti
JH

Jistě je nepochybné,že tyto ideologie jsou si v mnohém podobné, ovšem těžko bude komunismus zaměřený marxismu atd. Definici fašismu jsem Vám uvedl z encyklopedie, to není moje vymyšlená formulace...Asi pro Vás bude překvapením,že programem a cílem KSČM není komunismus,i přes marketingový název strany...;-) Jinak by byla přece protizákonná,viďte?

0 3
možnosti
OK

Gottwaldovy vraždy byly, jsou a navždy zůstanou zločiny. Režim, kde samotná skutečná či domnělá příslušnost k nějaké sociální či názorové skupině, nebo pouhý projev nezávislosti, individuality, je důvodem k potrestání, kde "trestní právo" spočívá v potřebě někoho eliminovat, určit mu trest a pak divadlem pro veřejnost s názvem soud jej odsoudit s předem známým verdiktem, to je režim zločinný. Zločinný režim, který ničí charakter člověka, jenž se mu podrobí. Příkladem oběti je pan autor.

7 0
možnosti
JH

Krasná přednáška. Až na urážku na konci,která vypovídá spíš o Vašem charakteru a inteligenci...

2 5
možnosti
JL

Tohle jsem opsal z WIKI:

Chile je sekulární stát. V zemi má silný vliv katolická církev, k níž se hlásí 75–76 % populace. Přetrvávající silné postavení církve má mimo jiné své příčiny i v přístupu předních osobností katolické církve k Pinochetovu režimu, který byl silně kritický. Někteří její příslušníci během vlády vojenské diktatury i otevřeně vystoupili na ochranu lidských práv. K protestantským církvím patří 13 %, 4,3 % k dalším církvím či k judaismu. Zbylá část obyvatelstva je nábožensky nevyhraněná.[82] V zemi neprobíhají žádné náboženské rozpory, i když silně dominantní vliv katolíků se staví do cesty některým rozhodnutím sekulárních vlád.

Blbý, co?

8 0
možnosti
MK

Ona je škoda, že v roce 1948 nebyl žádný "Pinochet" u nás

11 0
možnosti
JL

Nevím k čemu se hlásí jakýsi Václav Benda, ale mám dojem, že ten, kterého máte na mysli, zemřel před patnácti lety.

3 0
možnosti
KF

K16a27r78e28l 67F50u79k72s35a

26. 6. 2014 12:55

Však tam píše v minulém čase...

1 0
možnosti
Foto

Nevím, co na tom nechápete. Když někdo pověsí masového vraha, tak ano, zabil jej, jako ten vrah ty svoje oběti, ale přeci se to nedá srovnávat.

Gottwald likvidoval slušné lidi - inteligenci, sedláky, duchovní atd.

Pinochet likvidoval škůdce, kteří plánovali to samé, co Gottwald.

Palec nahoru pro pana generála R^

12 3
možnosti
MD

Vrazda ve jmenu ideologie neni vrazdou? Rekl bych, ze vam komuniste podekuji.

5 0
možnosti
OK

Proč někteří lidé si berou ze světa jen to co se jim hodí, zatímco ke zbytku se vyznačují absolutní slepotou?

3 0
možnosti
MD

Prave jste prilis introvertni. To neni dobre.

0 0
možnosti
MD

Neb jsou katolici verici a katolici politicti, co potvrzuje i tato diskuse, druha skupina obhajujic politicke vrazdy stejne jako nekteri komuniste, hrichu necini. Te prvni skupine bych to mel za zle.

1 1
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2605x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik