Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mediální manipulace ČT nejen v případě Ukrajiny, NATO a Ruska

Již delší dobu postrádám v našich médiích pluralitu názorů, tedy jednoho ze základních pilířů demokracie. Jak je známo, jedině ze svobodné diskuse se dá „vyseparovat“ názor, který se co nejvíce přiblíží k pravdě, protože názorů na jeden problém může být celá řada.

Na jednotný názor v našich médiích jsme byli zvyklí před rokem 1989. Kam to dospělo víme všichni a o to více jsme oceňovali, že po r. 1989 se pluralita názorů skutečně projevovala.

V posledních letech však pluralita názorů začala z médií nějak mizet a místo toho se začal prosazovat opět jeden jediný názor a to názor západního mainstreamu, jehož typickým představitelem je například agentura Reuters.

Začali jsme být krmeni informacemi, jaký, že je to Slobodan Miloševič zločinec, že musíme humanitárně bombardovat Srbsko, abychom srbské Kosovo mohli předat albánských obchodníkům s lidskými orgány, které jsme krátce předtím měli na seznamu teroristů.

Předháněli jsme se v ubezpečování, jak obrovský arzenál zbraní hromadného ničení má Saddám Husajn a jak je nutné jej napadnout a zbavit moci. Že to mělo za následek statisíce mrtvých a zcela rozvrácený stát je jaksi vedlejší.

Potom na nás hlásné trouby z Reutersu, tím pádem i z našich médií troubily, jak je nutné zavést „bezletovou zónu“ v Lybii, jelikož musíme podpořit ty správné povstalce proti nenáviděnému Kaddáfímu. Jak to dopadlo, též víme všichni. Občanská válka v Lybii je v plném proudu a američtí nositelé světové demokracie vyzývají americké občany k opuštění Lybie.

Uvědomoval jsem si, jak v případech vojenských agresí ze strany NATO nedostávali v ČT prostor odpůrci těchto zločineckých agresí. A pokud ano, jak byli okamžitě moderátory ČT usměrňováni ke správným odpovědím, nebo jim rovnou vzali slovo.

Tato metoda se v ČT neustále zdokonalovala a „pilovala“, až se demagogie tohoto média „vypilovala“ na úroveň pokleslého bulváru. V ČT v případě Ukrajiny kromě protiruské a protiputinovské propagandy neslyšíme nic jiného a informace musíme opět hledat někde mezi řádky jako před r. 1989, nebo na slovenské TA3.

V souvislosti s vystoupením Milana Šarapatky a Jiřího Vyvadila v ČT jsem si uvědomil jistou věc, v daném případě mediální taktiku ČT. Základy bych shrnul do těchto bodů:

ČT si uvědomuje, že její jednostrannost a neobjektivita je už do očí tak bijící, že je nutno to nějak alespoň kosmeticky napravit. V daném případě, že do televize pozve také nějaké ty kverulanty z druhé strany.
Nějaké mírně pošahané existence, kteří se shodí sami svým chováním a názory. Všimli jste si, jak často se najednou v televizi objevuje Petr Cibulka, kdysi téměř zakázaný? Stalo se tak přesně v okamžiku, kdy se začal ohánět tím svým siderickým kyvadélkem, čímž se v podstatě u všech normálních lidí odepsal. A to, že ve všech občanech ČR vidí agenty KGB a GRU dohromady už jenom dokresluje skutečnost, že svým způsobem není v pořádku a pro televizi tím pádem zákusek ... představit divákům tu "druhou", opoziční stranu a tím shodit všechny svoje kritiky. Jako by snad Cibulka reprezentoval někoho jiného než čistě sám sebe...
Na to, jak shodit kvalitního oponenta však v ČT stále důkladněji „pilují“ svoje metody:
Pozvaný respondent se sice na rozhovor v ČT připravuje, a stěží tím, že by se piloval v nějakých komunikativních podrazech a lumpárnách. V podstatě si piluje pouze to, co by v televizi chtěl konečně divákům sdělit. Proti němu sice sedí nějaká předem zaujatá moderátorka (moderátor), ale ta si otázky nepřipravuje, ta je dostane od týmu specializovaných dezinformátorů a rozbíječů diskuzí, který má za cíl jediné:
- vykolejit jakýmkoliv způsobem respondenta (čím hloupější úvodní otázka, tím lépe - nejlépe osobním útokem alá "kdo vám platil cestu" např.). Cílem je zahnat respondenta okamžitě do kouta, přičemž nemá na vybranou: buď na přihlouplou otázku odpoví a je za blbce, anebo se ohradí a neodpoví a je za blbce také. Pak se totiž strhne bitka (moderátor trvá na své otázce), respondent se odmítá nechat zmanipulovat. V každém případě se však nedostane k tomu, aby divákům přednesl své názory na věc, příp. to přednese nějak nešťastně nebo nešikovně. A tak holt i druhá strana "dostane" prostor v televizi, ale ve skutečnosti se zaúkolovaný moderátor postará (jsa pečlivě nainstruován odborníky) - např. i soustavným skákáním do řeči - aby se "druhá strana" nakonec nemohla vyjádřit.

Všimli jste si vážení čtenáři, jakým způsobem moderátoři ČT diskutují s Karlem Schwarzenbergem?

Otázky mu šijí doslova na tělo, nechávají jej „vypovídat“ se dle potřeby a jednou, když K. Schwarzenbergovi moderátorka skončila do řeči, tak ji Karel Schwarzenberg utnul slovy: „neskákejte mi prosím do řeči“ a moderátorka se již něčeho takového do konce pořadu neodvážila. Dále již Karel Schwarzenberg hovořil o tom, O ČEM CHTĚL ON SÁM.

Když si porovnáme moderování diskusí na ČT s Karlem Schwarzenbergem a potom je porovnáme s moderováním v případě Milana Šarapatky či Jiřího Vyvadila, tak televizní divák neví, zda se má smát, či brečet.

Úrovní zpravodajství v ČT jsme se vrátili před rok 1989.

 

Autor: Jaromír Petřík | čtvrtek 29.5.2014 12:14 | karma článku: 41,20 | přečteno: 3037x
  • Další články autora

Jaromír Petřík

Prezident Miloš Zeman o „oduznání“ Kosova

Uznání Kosova je velkou morální kaňkou naší země, které prosadil snad nejhorší ministr naší vlády za celou naši historii Karel Schwarzenberg společně s tehdejším předsedou vlády Mirkem Topolánkem.

12.9.2019 v 10:05 | Karma: 45,56 | Přečteno: 2588x | Politika

Jaromír Petřík

Dopadne státní zástupce Šaroch stejně jako Petr Lessy, nebo Alena Vitásková?

Miroslav Kalousek a Ivan Bartoš se mohou doslova zbláznit z toho, že státní zástupce Šaroch doporučil zrušit obžalobu na Andreje Babiše.

4.9.2019 v 13:07 | Karma: 41,54 | Přečteno: 2430x | Politika

Jaromír Petřík

Jaký je rozdíl mezi Janem Silovským a bratry Mašíny?

Janu Silovskému bylo zamítnuto podmínečné propuštění z vězení za to, že chtěl bojovat v řadách Islámského státu. Naproti tomu se stupňuje kampaň za glorifikaci bratrů Mašínů, kteří spáchali činy, které se za terorismus dají uznat.

29.8.2019 v 10:11 | Karma: 39,75 | Přečteno: 1753x | Politika

Jaromír Petřík

Bojovník s „dezinformacemi“ o Zemanovi, Putinovi a Rusku Jakub Kalenský

Dezinformační weby by měly být označeny podobně jako cigarety, říká „expert“ na dezinformace Jakub Kalenský.

20.8.2019 v 21:28 | Karma: 38,89 | Přečteno: 1448x | Politika

Jaromír Petřík

Za lži a dehonestaci SSSR se v ČR uděluje vyznamenání

Mediální scénou nyní hýbe případ Sosnarová, které na základě jejích výmyslů o věznění v sovětském Gulagu bylo uděleno vyznamenání. Přesto, že se později prokázalo, že lhala, vyznamenání jí zůstalo.

18.7.2019 v 7:10 | Karma: 37,67 | Přečteno: 1707x | Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2605x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik