Chce část občanů komunismus, nebo je to frustrace ze současnosti?

V poslední době čtu nemálo blogů i příspěvků čtenářů, kteří vzpomínají na to, co bylo za komunismu lepšího než nyní. Na druhé straně zarytí komunistobijci, kteří jakmile slyší slova komunismus a socialismus, začnou vidět rudě a zcela vážně budou tvrdit, že i za Heydrichiády bylo lépe než za komunismu.

Nacismus jsem nezažil, ale pamatuji rok 1968 a události po revoluci v roce 1989 jsem prožíval v obrovském očekávání jako asi většina národa.

Proč však nemálo lidí vzpomíná na tehdejší režim a píše, že vlastně nebylo tak zle? Nevěřím, že to jsou zarytí komunisté, těch zase až tak moc není. A voliči komunistů? Nevěřím ani tomu, že většina jejich voličů jsou přesvědčení komunisté, ale občané frustrovaní současností.

Jako příklad může sloužit moje 84 letá teta. Pochází z rolnické rodiny, v padesátých letech jim komunisté sebrali pole, veškerý majetek a její rodiče měli velký problém, aby neskončili v kriminále.

Přitom v posledních letech pravidelně volí komunisty. Když se jí to pokouším vymluvit, tvrdí mi, že lidé, kteří se dostali po roce 1989 k moci, nejsou o nic lepší než komunisté, jen mají plnou hubu demokracie a obyčejný člověk má před kriminálními živly menší zastání než za komunistů.

A hned uvádí svůj příklad. Po roce 1989 jí byl majetek v restituci navrácený. Protože se v tom příliš nevyznala, nechala se zastupovat fondem, který údajně majetky restituentů vykupoval. Když po nějaké době nic nedostala, fond zažalovala. Soud vyhrála, konkrétní pachatelé odsouzeni k úhradě škody. Po uplynutí stanovené lhůty peníze neobdržela, tázala se tedy soudu, co s tím má dělat. Bylo jí odpovězeno, že soud s tím nic dělat nemůže. Jak jsem následně zjistil, onen podvodník pod jinou firmou vesele podnikal dále. Teta na drahé advokáty neměla, tak to nechala plavat. Ale zatvrdila se…

Nebo další případ. Před několika dny bylo v tisku, že koncem devadesátých let byla rozprodána většina našeho zlatého pokladu. Pokladu, na který si nedovolili sáhnout ani komunisté!

A k čemu sloužil rozprodej našeho národního pokladu? Na to, aby se zlepšilo sociální zázemí občanů?

Ne, poklad byl rozprodán proto, aby se zaplatily majetky tunelářům! Aby nezchudli naši takzvaní „kapitáni průmyslu.“ Lidé, po kterých zůstaly miliardové dluhy si přišli k miliardovým majetkům.

Přiznejme se kolik je mezi námi lidí, kteří narazili na naprostou nevymahatelnost práva.

Jsou naši současní představitelé morálně výše, než ti komunističtí?

Nepoužívají slovo demokracie jako zástěrku pro vlastní obohacení?

Zrovna dnes jsou všude palcové titulky: „Poslanec Šulc vydělal za 19 dnů půl milionu Kč.“

Nepřednáší nám naši vládní představitelé současnosti, že v rámci tzv. boje proti komunismu bylo dovoleno kohokoliv zavraždit?

Není to případ Milada Horáková naruby? Nevinnou Miladu Horákovou přece zavraždili konkrétní lidé a Mašínové zase zavraždili konkrétní nevinné lidi, svědky svých zločinů!

Lze se divit, že je část občanů takto frustrovaná a vzpomíná nostalgicky na tzv. socialismus?

Autor: Jaromír Petřík | čtvrtek 11.11.2010 13:51 | karma článku: 45,27 | přečteno: 6757x