Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I kdyby ta hypotetická možnost, kterou autor naznačuje nastala, pořád to není zodpovědností prezidenta, ale premiéra. Ten by měl máslo na hlavě, pokud by policie začala Hladíka stíhat, ne prezident. Prezident má určitě z titulu funkce právo řešit ministerské kandidáty, ale pokud se premiér rozhodne někoho navrhnout, pak mu ústava možnost nejmenovat nedává.

Pokud bychom přistoupili na Zemanův výklad, tak by fakticky o ministrech rozhodoval prezident (jmenuju až toho kandidáta, co chci já), což je logický nesmysl, protože vláda je odpovědná sněmovně, ne prezidentu republiky

3 0
možnosti

Obdobne napr. "Nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti." Znamena to tedy, prosim, ze vlade nezbyva nic nez jmenovat?

0 0
možnosti

"...nejvýše postavenou funkci nejvyšší zákon zbavuje veškeré odpovědnosti s výjimkou vlastizrady."

Autor opomněl uvést další výjimku - hrubé porušení ústavy.

Na tahu je však vláda, která by měla podat kompetenční žalobu.

0 0
možnosti

Pokud by pan Zeman byl férový tak měl kandidáta na ministra jmenovat protože sám si drží na hradě člověka o kterého se zajímá policie. Takže káže vodu a pije víno.

0 1
možnosti

J53a21n 56R52á87ž

12. 1. 2023 17:11

Opusťme fakt, že prezidentem je Zeman a tedy pro podstatnou část veřejnosti je špatné vše, co Zeman provede nebo řekne a naopak. Takže i spor o jmenování, či nejmenování ministra je veden převážně osobními sympatiemi, či nesympatiemi k osobě Zemana, ale nikdo nemlže tvrdit, že má pravdu..

O tom, zda autoři Ústavy měli při formulování textu na mysli, že akt, kterým dává Ústava prezidentu republiky do pravomoci na návrh premiéra jmenování jednotlivých členů vlády, tak prezidentu svěřuje pouze právo dle své úvahy jmenovat, či nejmenovat právo nebo přímo ukládá povinnost jmenovat každého navrženého do funkce ministra, se vedou dlouhodobě spory i mezi respektovanými znalci ústavního práva. Ovšem to nic neřeší.

Uvítal bych, kdyby jeden premiér , v případě, že mu prezident jím navrženého kandidáta do funkce ministra odmítne jmenovat, našel odvahu podat v této věci kompetenční žalobu. Nejvyšší správní soud by tak mohl svým rozsudkem jednou pro vždy tento spor objasnit.

2 0
možnosti

A zvolil byste takového člověka prezidentem?

Viděl jsem na silnici nehodu, policista mě vyslechl, vzal si mé osobní údaje a obešel mi auto, zda jsem náhodou také do někoho nedrcnul. Až do vyřešení případu se podle vás nemohu ucházet o veřejnou funkci, co kdyby, nikdo neví, že. Je to ujetý.

Premiér nese odpovědnost za vládu a zpovídá se poslanecké sněmovně. Prezident může veřejně vyslovit pochybnosti, ale musí premiérovi bez zbytečného odkladu umožnit, onu odpovědnost vzít na sebe. Nyní, pokud bude na ministerstvu životního prostředí problém, můžeme veřejně obvinit prezidenta, že neumožnil normální fungování ministerstva.

Máme systém víc hlav víc ví, ale jen jeden má odpovědnost. Normální hlava státu to chápe a odpovědnost nikomu nebere, nynější hlava státu a hlavně jeho okolí jsou arogantní, pomstychtiví lháři a podle toho to vypadá.

Pokud si tam nyní dosadíme Zemanova kamaráda, jeho politické dítě, pak bude pokračovat ten marasmus a pravděpodobně to bude jen horší.

1 1
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Napsat dobrý marketingový text je řemeslo, přimět čtenáře k zamyšlení a činu umění.

Pisálek marketingových textů na volné noze s počítačovou, bankovní a ekonomickou minulostí.

Více na  www.dvorakja.cz

Seznam rubrik