Proč nezakazovat herny

Každá mince má svůj rub i líc. Platí to i o hernách a kasínech, přestože se nám neomarxističtí aktivisté z různých zpolitizovaných neziskovek snaží prostřednictvím mainstreamových médií nakukat, že jsou čistým zlem.

 

Zneužívají skutečnosti, že většina lidí nikdy v žádné herně nebyla, a tak lze tyto podniky snadno prezentovat jako jako doupata lotrovská a semeniště kriminality a závislostí. Málokdo se na vlastní oči přesvědčil, že provozní řád je v kasínech i hernách mnohem tvrdší než ve většině restaurací, pivnic a diskoték. Netolerují se osoby podnapilé, pod vlivem psychotropních látek, mladiství a provozovny jsou pod stálým kamerovým dozorem, kterému se kriminální živly vyhýbají jako čert kříži.
To však jen na okraj, neboť negativa jsou dostatečně známa, dokonce jsou účelově dle potřeby zveličována. Ovšem pouze u legálních podniků je  lze eliminovat. Včetně prevence případného vzniku závislosti. Žádný legální provozovatel nemá sebemenší zájem na tom, aby v jeho provozovně k jakýmkoli  sociálně patologickým jevům docházelo.

Vůbec se však již nehovoří o pozitivech, která samotná existence heren a kasín přináší. A ony bezesporu existují.
Občas se sice někdo zmíní o tom, že z jejich provozu plynou nemalé prostředky do obecních a státních rozpočtů a zaměstnávají několik desítek tisíc lidí, kteří se po jejich likvidaci ocitnou bez práce a na sociálních dávkách. Ale to není zdaleka všechno.
V jedné ze zmanipulovaných studií bylo řečeno, že na provozu heren nejsou závislá žádná jiná podnikatelská odvětví. Což je naprostý nesmysl. Především pro majitele nemovitostí je příjem z platby nájemného životně důležitý. Zvlášť v době, kdy mnohem víc podniků a živností zaniká než vzniká. Pohádkám aktivistů, že v místech po zaniklých hernách se okamžitě objeví bohulibější podnikatelské aktivity, nevěří snad už ani oni sami. Ve všech městech nabídka volných nebytových prostor převyšuje poptávku.
Není ani zanedbatelné, že herny a kasína odebírají energie, vodu a další služby, poskytují práci bezpečnostním agenturám, účetním, při renovacích potřebují místní řemeslníky, nakupují nápoje, kávu, cigarety a drobné občerstvení.
Herny i kasína tu jsou však od toho, aby lidem nabídly zábavu a rozptýlení. Nic jiného za tím nehledejme. A většina návštěvníků těchto podniků to také tak chápe a akceptuje, že za svou zábavu zaplatí. Stejně jako v kině, na poutích, při sportu či turistice. Případnou výhru bere pouze jako bonus. Jen hlupák může považovat hru za cestu ke zbohatnutí. Faktem však je, že výhra na hracím automatu je mnohonásobně vyšší, než v jakékoli číselné loterii.
Především herny plní ještě jednu nezanedbatelnou funkci - obzvlášť ve větších městech.Jsou to jediné podniky, které doposud mají otevřeno non-stop. (Což by mělo být podle nového zákona zakázáno.)
Ale do většiny heren lidé mohou přijít jen tak na kafe, na pivo, na drink..., posedět s přáteli po odpolední či noční směně, aniž by hráli. V noci do těchto nonstopáčů přicházejí i lidé, kteří se dostali do složitých životních situací, nemohou spát, hledají společnost a potřebují se někomu vykecat. Pro něj je i ta neznámá barmanka z herny důležitá, protože jej vyslechne. Za léta strávená v hernách jsem vyslechla tolik příběhů, že by to vydalo na celou knihu. V nepřetržitě otevřených hernách občas lidé mohou přečkat část noci, když jim ujede poslední vlak či autobus. Najdou v nich pomoc i lidé v nouzi. Mnohdy si právě obsluha barů v noci všimne trestné činnosti v okolí a včas přivolá policii. Bezpečnostní situace ve městech se uzavřením heren nezlepší. Naopak!
Evidentní snaha násilně zlikvidovat herny a odklonit hráče na internet, kde budou moct hrát bez časového omezení kdykoli a kdekoli, postrádá veškerou logiku.
Mně osobně připomíná komunistické znárodňování - bezohledně a bez nároku na odškodnění za zmařené investice legálních provozovatelů. Dokonce ještě hůř - komunisté okradli "pouze" podnikatele. Zaměstnancům práce zůstala.

Autor: Jarmila Novotná | středa 13.4.2016 7:50 | karma článku: 17,67 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Jarmila Novotná

Falešná hazardní hra Matěje Hollana

Několik let pilně plnil současný brněnský náměstek noviny a televizní stanice svým spravedlivým bojem proti kamenným hernám a kasínům. V duchu hesla "účel světí prostředky"

23.10.2015 v 6:50 | Karma: 20,03 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní

Jarmila Novotná

Podle hnutí ANO je regulace hazardu deratizací

Na svých facebookových stránkách hnutí ANO pěje ódy na svého předsedu, spasitele a dobroděje. Nejen z obsahu, ale i z formy poněkud mrazí. Silně připomíná fašistické projevy.

31.7.2015 v 14:03 | Karma: 14,12 | Přečteno: 404x | Diskuse| Ostatní

Jarmila Novotná

Jak nakrmit vlka, aby z kozy neubylo

Návrh zákona, který vláda na svém zasedání 29.7.2015 schválila, potvrzuje podezření, že svůj "boj" proti patologickému hráčství vůbec nemyslí vážně. Zamýšlí pouze populisticky zlikvidovat kamenné herny a většinu kasín.

30.7.2015 v 11:09 | Karma: 9,47 | Přečteno: 258x | Diskuse| Ostatní

Jarmila Novotná

Kolik králíků v klobouku má ještě ministerstvo financí v zásobě?

Nedávno jsem označila MF za cirkus na kolečkách, neboť vytahuje návrhy novel a zákonů o loteriích jako kouzelník králíky z klobouku, s jejich zdaněním přímo mistrně žongluje a budoucnost věští z koule.

14.5.2015 v 23:07 | Karma: 9,52 | Přečteno: 400x | Diskuse| Ostatní

Jarmila Novotná

Jsou lidé spjatí s loterním průmyslem také občany? Aneb: "Ať mi neleze na kůži!"

Vždy jsem měla za to, že v demokratické společnosti si jsou všichni lidé rovni. Bez ohledu na náboženství, politické přesvědčení, či osobní názory. Také jsem se domnívala, že nikdo, dodržuje-li zákony, nemůže být beztrestně zbaven majetku či veřejně dehonestován. Omyl!

4.5.2015 v 1:20 | Karma: 11,69 | Přečteno: 515x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 651x
Jarmila Novotná