Komu slouží aktivistická referenda?

Tak nám první zářijovou sobotu proběhlo zase jedno zbytečné referendum. Tentokrát v Holešově.Bylo vyhlášeno poté, co aktivisté sesbírali dostatek podpisů pod petici požadující lidové hlasování o majetku, zaměstnání jiných lidí a osudu jednoho druhu legálního podnikání ve městě. Představa, že zákazem heren a kasín se vymýtí hazardní chování jedinců je nesmyslná. V době internetu obzvlášť.

Aktivisté však požadovali konání referenda spolu s komunálními volbami. V tomto jim již zastupitelé nevyhověli a plebiscit vyhlásili na 6.září 2014, a měli k tomu pádné důvody:

  • Lídři aktivistů v komunálních volbách také kandidují a zákaz hracích přístrojů je jejich nosným volebním programem. (Co by asi v zastupitelstvech dělali po zbytek volebního období - jaký další zákaz by vymysleli?)
  • Náklady spojené s referendy hradí obec. Aktivisté snažící se udělat z "hazardu" hlavní téma těchto voleb by tak měli svou politickou agitaci zaplacenou městem.
  • Pokud existence heren občanům skutečně vadí a jejich zákaz je pro ně důležitý, hlasovat přijdou. (Stejně, jako přišli k referendu o vstupu do EU.)

V Holešově se k hlasování dostavilo 614 občanů (z 9688 oprávněných voličů), platných hlasů bylo 599. Pro prohibici se vyslovilo 554 obyvatel Holešova. Zúčastnilo se tedy 6,3% voličů.
Očekávala jsem malou účast, z vlastní zkušenosti vím, že herny jako takové jsou nezaujaté veřejnosti vlastně "šumák", a budou tudíž hlasovat nohama a nikam nepůjdou. Ovšem až tak slabá účast mě překvapila. Okamžitě jsem si vzpomněla na jednu z výzev Matěje Hollana:
"Co dělat ve chvíli, když se radnice rozhodne provést sabotáž? Nic. Jejich pseudoreferendum úplně ignorovat. Vůbec se nesnažit k němu nahnat voliče. Když se postavíte na hlavu, dojde tam 25% lidí, takže to radnice bude interpretovat tak, že aktivisté se přemáhali, seč mohli, ale stejně to nikoho nezajímá."
Je to jen má domněnka, ale jsem přesvědčena, že sami aktivisté k referendu nešli,a pokud ano, odevzdali záměrně neplatné hlasy." (Zdroj: http://blog.aktualne.cz/blogy/matej-hollan.php?itemid=22291)
Ale vlastně má chlapec pravdu. Aktivisté společně s médii se skutečně přemáhají již několik let seč mohou, očerňují podnikatele, živnostníky a zaměstnance legálních heren - dokonce hosty jejich podniků, ale k samostatnému referendu jim lidé nepřijdou, protože je to nezajímá.
Pokud však bude referendum spojeno s hojněji navštěvovanými volbami, postaví se aktivisté přímo před volební místnosti, kde mají šanci příchozí oslovovat a přesvědčovat aby hlasovali i v referendu, a jak mají "ve vlastním zájmu" hlasovat. A proč by nezainteresovaní voliči těm hodným, mladým a sluníčkovým  lidem nevyhověli, když i v televizi to říkali, že herny jsou čisté zlo...(?)
Přesně k tomuto došlo v době konání referenda v MČ Praha 7, které bylo spojeno s volbami do Evropského parlamentu. Osobně jsem považovala takovéto ovlivňování voličů za nezákonné, ale PČR mě vyvedla z omylu. Neshledala na chování pachatelů dobra nic závadného. Jejich agitace během hlasování je prý přípustná.
Pan Karhan se rozhodl, že v Holešově budou herny hlavním volebním tématem. A to za každou cenu. Přestože o hernách, referendech a aktivistech se hovoří ve všech médiích takřka neustále - včetně holešovského, stěžuje si v přímých vstupech veřejnoprávní televize na slabou propagandu právě probíhajícího hlasování. A ani se u toho nezačervená. Jakou lepší reklamu by ještě chtěl?
Potřebuje se ještě soudit. Je vlastně nepodstatné, s jakým výsledkem - hlavně, že to bude náležitě medializováno.
K čemu je tedy současné pojetí referend o "hazardu" dobré?
K politické sebeprezentaci pachatelů dobra a zvýšení jejich šancí na zvolení do obecních zastupitelstev.
K vedení třídního boje proti jednomu okruhu podnikatelů (prozatím jednomu).
K zbavení se politické zodpovědnosti již zvolených zastupitelů.
Dá se však předpokládat, že po volbách se situace a nejistota v tomto podnikatelském prostředí zklidní a stabilizuje. A že i nově chystaný zákon o loteriích bude již projednáván v klidu a připomínkován skutečnými odborníky. Současná nestabilita v tomto oboru nahrává jen černému trhu, různým podvodníkům a dobrodruhům.
A hollanovcům!

Autor: Jarmila Novotná | pondělí 8.9.2014 1:31 | karma článku: 13,16 | přečteno: 493x