Jak spolehlivě "zabít" panelovou diskuzi o hazardu?

Jednoduše. V Ústí nad Labem to umí na jedničku! Původně ohlášený průvodce programem primátor Ing. Josef Zikmud náhle onemocní a moderování debaty se musí ujmout zaručeně nestranný propagátor nulové tolerance Martin Hausenblas, náměstek primátora. Ten na úvod poučí návštěvníky akce o slušném chování a pohrozí případným zlobivcům přítomností Městské Policie.

Pak je také dobrý nápad, pozvat deset panelistů, ale debatu mezi nimi ani nepřipustit. Ona by však ani příliš zajímavá nebyla, když sedm z nich patřilo mezi notorické zakazovače.
Příjemným překvapením byl příspěvek adiktologa PhDr. Josefa Radimeckého, který se k problematice patologického hráčství vyjádřil korektně a objektivně. Bez nešporovské hysterie a demagogie.
Také vedoucí Územního odboru Ústí nad Labem PČR – KŘP Ústeckého kraje plk.Mgr Vladimír Danyluk neshledal na provozu heren z hlediska bezpečnosti nic alarmujícího a přes zvýšené kontroly těchto podniků nebylo odhaleno žádné porušování zákona ze strany provozovatelů. Připustil, že v hernách dochází k drobné majetkové trestné činnosti, ale stejně jako v restauracích, dopravních prostředcích nebo nákupních centrech.
Zbytek panelistů se během své téměř dvouhodinové exhibice rozhodl posluchače unudit k smrti. Jen občasné "perličky" publikum probraly z letargie: např. v Trmicích po zákazu automatů sice jedna hospoda zkrachovala a druhá byla nucena změnit majitele - zato jeden gambler za pomoci faráře přestal hrát... nebo když z pana náměstka Závodského vypadlo, že on si nepřeje prohibici a návrh nového zákona není pro provozovatele likvidační. Tomu nemůže věřit ani on sám!
Roli hlavního klauna večera tentokrát nehrál Martin Svoboda se svým lamentováním nad vlastní hloupostí, ale Svatík Bartík. Držel se svého hesla: "Není podstatné, jestli mluvím pravdu, ale hlavně že řeknu to, co potřebuji." Tak se publikum třeba dozvědělo, že zaměstnanci heren jsou drogoví dealeři či lichváři poskytující půjčky, nebo že v Brně díky uzavření herny byly propuštěny dvě prostitutky...(?!?)
Jediným hostem, který problematice provozu heren a kasín a jejich regulaci skutečně rozuměl, byl mluvčí Unie herního průmyslu Mgr. Andrej Čírtek, což prokázal nejen během své řeči, ale především při dotazech z řad občanů a ve své závěrečné řeči. Zdůraznil, že prohibice či přehnaná regulace nepovede k ničemu jinému, než k přesunu zákazníků kamenných legálních heren na internet a do černých heren, které v této souvislosti vzniknou.
Na nějakou debatu veřejnosti vůbec ani nedošlo. Publikum dostalo pouze možnost položit dotaz panelistům, ale bez možné reakce na odpověď. Ne na všechny zájemce se však z časových důvodů dostalo. Mezi sebou občané diskutovat a argumentovat neměli žádnou možnost.
Celá akce tak měla pouze budit zdání veřejné diskuze, kterou však nebyla v žádném případě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jarmila Novotná | čtvrtek 15.1.2015 11:59 | karma článku: 20,73 | přečteno: 723x