Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

K farářům? To jako chcete jít do řady náhradníků za těch 400, kterých papež zbavil kněžství za zneužívání dětí?

0 0
možnosti
Foto

Krásný, s velkou hloubkou a citem napsaný blog. Vnímám to velmi podobně jako Vy, jenom to neumím tak napsat, tím větší dík.

Procházím v paměti svá setkání s kněžími. Je to mnoho desítek lidí, spíše hodně přes sto. Lidí hlubokých, citlivých, vzdělaných, dobrých, přátelských, obětavě sloužících. Z těch starších drtivá většina prošla komunistickým vězením a jsou to, či byli, lidé prověření tvrdými zkouškami: pevní, velice silného charakteru. Ale každý je také zranitelný, chybující. V tom množství těch, které znám osobně, zcela určitě někdy někdo v něčem selhal. (Nemluvím o pedofilii, o něčem takovém jsem v případě svých známých mezi knězi nikdy neslyšel).

Člověk přeci je chybující a selhává a kdo si hraje na bezchybného, lže si do vlastní kapsy. Ale jednu věc uznávám: Na lidi, kteří se zasvětili kněžské službě, jsou také vysoké nároky. Pokud někdo selže závažným způsobem, pohoršení z toho je mimořádně velké.

1 0
možnosti
JP

Život každého člověka je dar. Kněží a řeholníci jej věnují už na zemi celý svému Pánu. Oni už dnes žijí, tak jak budeme žít po smrti - pak už se nebudeme ženit ani vdávat, budeme jako andělé.

Jsou také padlí andělé. Zápas o život a smrt, nebe a peklo není dětská pohádka. Naše společnost na tom není dobře. Ano, dnes existuje pedofilní krize západní - mediální společnosti. Výsměchem je, že predátory jsou prý kněží.

Zajímají Vás čísla? Ano, i jediný padlý anděl je hrůza. Běda tomu, kdo svede jediné dítě ... Lépe by mu bylo, kdyby se nenarodil... Tato slova však platí také na pisatele všech lží o zkažené církvi a farářích. Jestli je některý kněz skutečně zkažený, platí že máme poslouchat jeho slovo, ale podle jeho skutků jednat nemáme.

Od sdružení amerických psychiatrů přichází dnes výrok o vrozenosti pedofilie (stejná hloupost jako před 30ti lety o vrozenosti homosexuality). Jak bude naše vznešená rozumářská civilizace čelit takovým nesmyslům? Církev katolická bojuje a stojí dál za neměnnými dobry přirozeného práva. Nelze rozvést manželství muže a ženy, vraždit nevinné lidské bytosti ani rozdávat děti jako zboží homosexuálním párům.

Za 15 let bylo v Německu 210 000 případů zneužití nezletilých. Z toho 94 případů se týkalo různými způsoby církve, která působí ve farnostech a školách. Mě z toho vychází, že v církvi máte 1000x menší pravděpodobnost útoku predátora.

Pokud se nezačnou lidé zabývat skutečnou výchovou a péčí o hledání správného a vadného, přestává být naše planeta obyvatelnou pro svobodné poctivé lidi. Na Sodomu a Gomoru přišel oheň z nebe, nadvláda homosexualismu a kazící sexuální výchova dětí ve škole není dobrý směr.

2 0
možnosti
JS

Problém je v tom, že když kněz zneužije dítě, tak je to podobné, jako když lékař zneužije bezmoc pacienta a prošacuje mu kapsy.

Povolání kněze by mělo být spojeno s nejvyšším morálním standardem a mnoho lidí, zvláště ve světě, to tak vnímá. Od kněze se očekává, že bude ve všem následovat Krista. Z toho pak plyne postavení kvěze ve společnosti – velká důvěra a úcta k jeho stavu. Pokud se tomu čímkoli zpronevěří a tuto důvěru dokonce zneužije pro ukojení svých vášní, lze to považovat nejen za selhání, ale přímo za nejhorší podlost, zločin. Když kněz zneužívá dítě, je to stejné, jako kdyby přímo sám věšel Krista na břevno a probíjel jeho tělo hřeby.

Daly by se pochopit ojedinělé případy takového jednání. Jenže takových "selhání" v Římsko-katolické církvi je opravdu hodně. A nejde jen o případy pedofilie, ale také o nemanželské svazky a děti z nich narozené. To svědčí o tom, že v té církvi je prostě něco nezdravého. Navíc nepozorujeme, že by se církev snažila nějak očistit, spíše se snaží tato selhání utajovat. Kdyby církev takové své členy exemplárně obvinila, odhalila před veřejností, sama dodala důkazy a vydala soudům, možná by získala větší úctu, než když se snaží o tutlání a mimosoudní vyrovnání, "aby neutrpěla pověst církve". Tradice a hierarchie mají v této církvi přednost před Božím Slovem, a teprve jednotlivci, kteří se toto snaží změnit, nemají jednoduchý život.

Blaze těm, kdo jsou pronásledováni pro Krista, blaze těm, kdo jsou "na okraji společnosti". Ale jen pro Krista a pro nic jiného.

3 0
možnosti
Foto

Naprosto s Vámi souhlasím. Nicméně je obtížné definovat slovo "hodně". Mám za to, že na jeden prokazatelný případ se  "mediálně nabalí" něco, co už tak úplně není pravda /mnohdy jsou důvody osobní msty, možnost získat nějaké peníze či jen mediální pozornost/.

Nicméně i jeden jediný případ uvedeného pochybení je selháním jedince, který by mu měl odolat. Měl by být vydán světské spravedlnosti, o tu vyšší se postará někdo jiný. Zametením čehokoliv pod koberec se většinou obrátí proti tomu, kdo to takto chtěl zamlčet.

1 0
možnosti
JC

Pokud se o tom nebude mluvit, budou to v poklidu dělat dál a ještě se budou vysmívat obětím. Platí to pro každého.

2 0
možnosti
Foto

No, když si vzpomenu na případ Graubner-Novák viz zde: http://www.christnet.cz/clanky/1208/graubner_lze_i.url , tak to jen dokládá, jak to v církvích chodí.

Proto se tak úspěšně po staletí dařilo církvím tutlat jejich nemorálnost morálky.

1 0
možnosti
JD

cirkve se samy pasovaly na pachatele dobra, jediné spravedlivé na Zemi...pak se samozřejmě nemůžete divit, že každý exces jejich zaměstnanců je patřičně medializován

4 0
možnosti
BT

čím se církve pasovaly na jediné spravedlivé?

1 0
možnosti
FS

Nechci brát autorce její svobodu,ale mně se zase nelíbí,když se mi tluče do hlavy něco,co je postaveno na nějákých bájích.Stále se mluví o potrestání,pokud nebudeme poslušní Bohu,naprostému vygumování vlastního uvažování, atd. Jinak je asi dost pravdy na tom,že muž,který je zdravý chce ukojit své biologické potřeby a pak se to zvrtne.A tomu nezabrání ani "Bůh".

4 3
možnosti
BT

o jakém potrestání to mluvíte? a o jaké poslušnosti? dá vám někdo víc svobody než Bůh? nedá

1 0
možnosti
Foto

Nadpis je částečně zavádějící. Vůbec si nemyslím, že jsou na okraji společnosti. Nicméně, jako každé společenství, jako každá skupina profesní, atd. jsou i mezi kněžími lidé chytří a hloupí, lidé přející i závistiví, lidé empatičtí i sobci.

Znám mnoho kněží, kteří jsou opravdoví Homo sapiens, se skvělým postojem k moderním otázkám dneška, lidé, s kterými je radost sdílet večer u sklenky vína. 

To, že dnešní společnost je takzvaně nepotřebuje, je dáno dlouhodobou vymývací periodou komunismu, který nahradil víru v Boha vírou v systém. Ukazuje se, že to nefunguje, že nějaká potřeba kontaktu s duchovnem je člověku nutná. Pokud budou kněží tím, čím mají být, bude jejich význam v přemýšlivé části populace narůstat.

Pěkný den Vám, blogerko, i Vašim blízkým

3 1
možnosti
Foto

Já bych ten výrok "potřeba kontaktu s duchovnem je člověku nutná" pozměnila na výrok "potřeba duchovna je člověku nutná". Jinými slovy - pro svoje duchovno nepotřebuji prostředníka - faráře.

1 0
možnosti
Foto

no mate pravdu. jen s tim Koniasem jste ponekud zasekla

0 0
možnosti