Romské problémy Cikánů v ČR

Až se všichni naučíme pojmenovávat problémy správnými slovy, budeme konečně na cestě k jejich řešení. To není moje myšlenka, to jsem opráskla od jednoho věhlasného psychiatra, který sice asi měl na mysli jiné problémy, ale platí to obecně.

Zase prý radikálové, extrémisté, neonacisté, ultrapravičáci a jiní, jistě nejméně po zuby ozbrojení, pořádají pochody, tentokrát konkrétně proti Romům. Média se mohou přetrhnout v negativním líčení protestních průvodů a srazů lidí, znechucených pasivitou politiků, nečinností státních institucí, provokativní naivitou a vyčůraností různých "začleňovacích" organizací, směšným multikulturismem a pozitivní multioborovou diskriminací, směřovanou k jediné z u nás žijících menšin obyvatel. To, že se takové příležitosti pokusí využít i ti, kteří by se jinak vykřičeli a případně porvali například v hledištích fotbalových stadionů, je docela logické.

Blíží se volby do poslanecké sněmovny a politické strany hledají nosná témata pro své předvolební sliby. Která z nich se chopí tohoto korektně neurčitě naznačovaného, přesně pojmenovat zakázaného, problému? Který lídr které politické strany na sebe vezme břemeno zatracení? Kdysi to zkusil pan Čunek a je ocejchován na zbytek života.

Cikáni, hlavně oni, jsou zodpovědni za své místo ve společnosti. Sociální inženýrství komunistických pohlavárů poškodilo toto etnikum v samém základu, když likvidovalo jejich kočovný způsob života a poničilo rodinné svazky zavíráním dětí do dětských domovů. To se nedá vrátit. Jenže od té doby uplynulo dost času, mnozí Cikáni se usadili a žijí, pracují a vzdělávají se, stejně jako většina ostatních Čechů, Moravanů, Slezanů a příslušníků dalších, nejméně dvaceti, národnostních menšin v našem státě. Ti nepotřebují a ani si nepřejí, aby jim svojí pseudopéčí dělaly ostudu různé tzv. neziskovky, které si pěstováním "romského problému" vytvořily nekonečný, celoživotní a těžko kontrolovatelný job.

Romský problém, tak, jak je různými vyčůránky, paní Šimůnkovou, panem Šimáčkem, panem Kocábem, paní Stehlíkovou a mnoha dalšími, prezentován a "politicky korektně" označován jako problém především všech ostatních kolem, je nehorázná blbost.

Problém mají všichni lidé, kteří nedodržují zákony, nectí společenské normy, nechce se jim pracovat, nechtějí se ani minimálně vzdělávat, nemají snahu žít v souladu se svými sousedy a je naprosto jedno, jaké národnosti, etnika, pohlaví, sexuální orientace, či jakého vzhledu jsou.

Žádný jiný problém, snad vyjma pohnutého života jakési "džambulky", není v médiích tak často, ale kulantně neurčitě a politicky korektně, prezentován. Přitom to Cikány snad ani neštve; je jim to opravdu jedno?

Nikdo jiný, nikdo než každý člověk sám, tedy i každý Cikán sám, musí pojmenovat své problémy, pak je teprve pozná a bude schopen i řešit.

Nedostatek nebo údajná nemožnost vzdělání? Proboha, vždyť u nás je povinná školní docházka! Diskriminace? Ano, ta pozitivní, u nás tak jednosměrně používaná vůči Cikánům - Romům, ta je opravdu ponižující a škodlivá! Zaměstnání? Bohužel, doba je taková, že často i lidé s vysokoškolským vzděláním těžko hledají zaměstnání; dobrý řemeslník má však stále dostatek možností.

Cikáni, nenechte si namluvit, že máte romský problém! Problémy jistě máte, kdo je nemá, ale je na vás, zda je chcete skutečně a sami řešit, nebo zda se necháte dál ponižovat nějakými podivnými, paternalisticky vystupujícími a nebetyčnou ostudu vám dělajícími, organizacemi.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jarmila Vavrochová | sobota 24.8.2013 22:04 | karma článku: 36,16 | přečteno: 2400x
  • Další články autora

Jarmila Vavrochová

A je to!

10.1.2016 v 12:00 | Karma: 29,33

Jarmila Vavrochová

Uvnitř se blahem tetelící

15.11.2015 v 8:30 | Karma: 27,95

Jarmila Vavrochová

Jestli je to tak, jsme v řiti

25.9.2015 v 14:10 | Karma: 16,09

Jarmila Vavrochová

Asi mi něco uniká

23.9.2015 v 12:28 | Karma: 31,49

Jarmila Vavrochová

Solidarita ve všech pádech

20.9.2015 v 9:49 | Karma: 33,13