Možná přijde i Lorelei.

Jezinky, bludičky, hejkalové, poslanci, senátoři, politikové. Jaký je mezi nimi rozdíl? Žádný!

Jedním z nefrekventovanějších slov, kromě spojek a předložek, se stala korupce. Mezi nejvíce používaná slovní spojení se prodralo "boj proti korupci". Až z toho jde mráz po zádech!

V naší milované vlasti řádí permanentní předvolební boj. Bojuje se zbraněmi čím dál zákeřnějšími, stylem nevybíravým a odpudivě surovým. Každému z bojovníků jde moc o moc a málo o rozkvět společnosti. Líbivě se vemlouvají, mnoha slovy slibují a přitom neříkají nic. Po zvolení mnohaslovnost zůstává, slibovaných dobrých pracovních výsledků bývá však jen přehršel.

Vstávají noví bojovníci a nabízejí řešení. Hovoří jazykem, který se etabloval v zaplivaných putykách nedávné minulosti a je srozumitelný většině. Když většina nadává, nadávají s ní, chválou šetří, tu si nechávají pro sebe. Protože doba pro chválu nastane, až se dostanou k moci. Potom už bude místo jenom pro chválu, kritika se bude trestat.

 Za peníze v Praze dům, říkávalo se dříve. Za peníze politik, říká se dnes.

Korupce a prostituce prý mají v dějinách lidského společenství stejně dlouhou historii; patří k lidem. Prostituce bývala v určitých časových intervalech uznávána jako živnost a nyní se k tomu asi budeme vracet, neboť její výnos, byť je u nás nelegální, se musí započítat do HDP toho kterého státu EU. Budiž, ale co se dá udělat s korupcí? Byla někdy vnímána jako živnost, řemeslo nebo zaměstnání? Vlastně, u nás svým způsobem v poslední době ano. Vždyť slovo "lobista" se dá chápat i jako eufemismus od "korumpovatele" či obecně "korupčníka". Ekonomové si jistě poradí, jak výtěžek z korupce petrifikovat do HDP České republiky a staneme se středoevropským ekonomickým tygrem.

Fuj!

Babiš amen.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jarmila Vavrochová | pondělí 21.11.2011 16:40 | karma článku: 5,31 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Jarmila Vavrochová

A je to!

10.1.2016 v 12:00 | Karma: 29,33

Jarmila Vavrochová

Uvnitř se blahem tetelící

15.11.2015 v 8:30 | Karma: 27,95

Jarmila Vavrochová

Jestli je to tak, jsme v řiti

25.9.2015 v 14:10 | Karma: 16,09

Jarmila Vavrochová

Asi mi něco uniká

23.9.2015 v 12:28 | Karma: 31,49

Jarmila Vavrochová

Solidarita ve všech pádech

20.9.2015 v 9:49 | Karma: 33,13