Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BR

Stobka

23. 6. 2011 23:37
Osvícený politik?

sci-fi

0 0
možnosti
M

milanalois

23. 6. 2011 22:19
Tak jednoznačně bych to neviděl.

Vodicí psy vzalo právo na milost za první republiky. Tehdy přišlo hodně bývalých vojáků z vojny slepých a stát se musel o tyto své válečné invalidy postarat - právě na slepých vojácích začala fungovat státní sociální péče; před tím podobného v zákonech nevyskytuje.

Vodící pes vodí nevidomého nebo prakticky nevidomého obvykle především do zaměstnání. Slouží mu k tomu, aby se mohl sám živit. Když stát zaplatí slepému člověku část ceny vodícího psa, šetří tím své případné náklady na obživu tohoto invalidy. Dětem stát vodící psy neproplácí - jen dospělým nevidomým.

Naproti tomu tzv. asistenční pes je záležitost snad teprve posledních 15 let - před tím se to nevyskytovalo. A většinou se to týká dětí (těm se ale neproplácí ani slepecký pes) a i když se to týká dospělých, není to podle mých informací případ pomůcky k pracovní rehabilitaci jako u psů slepeckých. Asistenční pes možná zlepšuje prožívání života invalidů, ale nepomáhá jim vydělávat si na svou obživu.

1 0
možnosti
VÚBV

váš účet byl vzrušen

23. 6. 2011 22:27
Re: Tak jednoznačně bych to neviděl.

Asistenční pes invalidům umožňuje žít bez další pomoci, takže není třeba platit asistenta lidského. Tím se šetří peníze. Dále potom invalida, který má asistenčního psa, může být schopen pracovat třeba z domova na počítači, což by bez psa nemohl.

0 0
možnosti
PA

Pepan A2

23. 6. 2011 17:55
Pokud je mi známo,

tak Petr Nečas jako mnistr práce a sociálních věcí se zasadil o to, aby pojem "asistenční pes" byl zaveden do české legislativy, takže teď už by snad i na ně se dal získat příspěvek. Je ovšem otázka, zda to stávající sociální systém umožňuje.

0 0
možnosti
JV

jafava

23. 6. 2011 18:13
Re: Pokud je mi známo,

Pokud vím, nedávno se o tom v poslanecké sněmovně údajně bavili a zase to zamítli. Tak to okrajově proběhlo ve zprávách. Nic novějšího asi není, nemaj čas.

0 0
možnosti
  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1260x
Starobní důchodkyně z malého města v Čechách.

Seznam rubrik