Ruská okupace

Poslední dobou se rozmohlo omlouvat zločiny, většími zločiny, či propagandou. Narážím na to, že když Rusko začalo s okupací Ukrajiny s nasazením speciálních tajných jednotek, začalo se to omlouvat, "ale USA je horší, Německo bylo horší".... ano bylo... minulý čas. Navíc zde porovnáváme dobývání území se zastavením genocidy(Jugoslávie, Irák, Afghanistán, Libye) ve spolupráci 28 zemí včetně České republiky. Takže, než ukážete prstem na USA, ukažte prvně na sebe.

Daniel Vávra: "Mě rusofilové fascinují svým uvažováním, třeba otázka "Kdy se Rusko chovalo jako imperialistická velmoc a na někoho zaútočila?" A jejich odpověď "Nikdy." Je v zemi 20 let okupované Ruskem znakem skutečné veledemence.

Tak pokud 68 nestačí, tak přidáme: Kuba, Maďarsko, Polsko, Finsko, Čečna, Gruzie, Afghánistán aby rudí myslitelé nemuseli namáhat závity. V Afghánistánu je i přímé srovnání jak tam bojoval Rus a jak tam bojoval Američan (a my s ním) a každý si může vybrat kým by chtěl být radši okupován. A jestli má někdo pořád pocit, jaká je to velmoc, doporučuji si na maps.google.com chňapnout toho žlutýho panáčka a pustit ho kamkoli na východě a trochu se tam virtuálně projít aby viděl jak se tam pod báťuškou Vladimírem skvěle žije."

 

Čečenská republika je autonomní republika Ruské federace na severním Kavkaze o rozloze cca 16 tisíc km2. Hraničí s ruskými republikami Dagestánem na východě, Ingušskem na západě a na severu se Stavropolským krajem. Na jihu sousedí s Gruzií.

 

Světové veřejné mínění je rozděleno do dvou táborů, část pozorovatelů si myslí, že Čečenci brání svou nezávislost před Ruskem, druzí jsou zase názoru, že boje jsou projevem separatistických snah některých skupin Čečenců.

 

V době rozpadu SSSR vyhlásila skupina čečenských představitelů samostatnost republiky, která trvala od roku 1991 do 1994, V roce 1992 odmítlo Čečensko spolu s Tatarstánem podepsat přidružovací smlouvu s Ruskou federací, což Rusko neuznalo a v roce 1994 zahájilo válku, která měla za cíl ovládnout Čečensko. Válka skončila v roce 1996 de facto vítězstvím povstalců. Další pokus Rusko zahájilo v roce 1999. Rusku se rychle podařilo Čečensko znovu ovládnout, ale boje pokračovaly až do dubna 2009. Od roku 2007 vládne republice tvrdou rukou Ramzan Kadyrov, který má podporu Putina. Kadyrovovi se i díky vydatnému přílivu peněz z ruských federálních fondů a násilnému potlačování opozice podařilo situaci v republice stabilizovat.

Ilustrace: Dalibor Krch

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jarda Novák | pondělí 21.4.2014 8:49 | karma článku: 17,23 | přečteno: 1165x
  • Další články autora

Jarda Novák

EU vs Austrálie v otázce imigrace

27.10.2015 v 18:43 | Karma: 16,12

Jarda Novák

Sluníčko vs. Jarda

26.10.2015 v 3:50 | Karma: 23,84

Jarda Novák

Co je to muslim?

22.10.2015 v 19:04 | Karma: 30,46