Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Paksvil a ještě s gramatickými chybami (o těch faktických ani nehovořím). Rv

0 0
možnosti
Foto

K. Marx  prohlásil, že socialismus je přechodná fáze ke komunismu. Filosofů bájících a o socialismu  byl víc, ale všichni jej chtěli dosáhnout dobrovlnou cestou. Jedině K. Marx tvrdil, že jej dosáhneme násilnou cestou při které dojde k násilnému odstranění buržoazie, znárodnění výrobních prostředků a nastolení diktatury proletariátu. Pokud se týká A. Novotného ten vyhlásil, že u nás bylo dosaženo rozvinutého socialismu a už zbývá krok ke komunismu a to v době, kdy se totálně zhroutil pětiletý plán a všude stáli pracující fronty pomalu na vše.

2 0
možnosti
Foto

Hroutil pětiletý plán? Jeden rok poklesl národní důchod, toť vše. Po patnácti letech nepřetržitého růstu, o němž se nám jenom může dnes zdat.

 A pokud byly fronty na vše, znamená to pouze to, že lide měli peníze na nákupy a čas na to stát ve frontách. Neklamné svědectví o blahobytu, o němž si dnes můžeme rovněž pouze zdát.

A všimněte si, co říkáte: Všichni byli pracujícími. Nikdo tedy nikoho nemohl vykořisťovat. Úplná idylka.

Neměl byste dělat třetí pětiletce takovou reklamu.

0 4
možnosti
MP

Víte, co jsou to homonyma? Vy jste slovo komunismus uchopil pouze jako onu bájnou, nikdy neuskutečnitelnou utopii beztřídní společnosti, jejímuž vybudování jsou komunisti ochotní obětovat bezpočet (především cizích) životů.

Jenže komunismem lze označit i vládu komunistů – jako je vláda monarchy monarchií, vláda demokraticky zvolených stran demokracií, pak nevidím jediný důvod, proč by se vláda (diktatura) komunistů nesměla nazývat komunismem.

7 0
možnosti
JN

"Vy jste slovo komunismus uchopil pouze jako onu bájnou, nikdy neuskutečnitelnou utopii beztřídní společnosti, jejímuž vybudování jsou komunisti ochotní obětovat bezpočet (především cizích) životů."

 Ne ! Já jsem komunismus uchopil jako ideologii morální a politické odpovědnosti. Komunismus jako vláda lidu. Komunismus je nejdemokratičtější režim, který fungoval a funguje, ale sobeckým a zkorumpovaným lidem se nezdá pro ně samé dost dobrý. Mrkněte na Švýcarsko - navenek silně nacionální, uvnitř fungující komunismus(demokracie kombinovaná se vzděláním, solidaritou a pochopením bez sobeckých zájmů) - neříkám že dosáhli utopie komunismu, ale té dobré myšlenky dané ideologie komunismu ano.

0 5
možnosti
Foto

Nějaká konkrétnější definice komunismu? Za mně spíš tou nedosažitelnou čistou myšlenkou je filozofie socialismu. Nespojovat prosím se zločiny diktatury. Myslím prostě ekonomický systém, kdy všechny výrobní prostředky patří všem.  Mám teda jasno co je socialismus a ve vašem článku je definovaná diktatura. Jen mi teda do té trojčlenky nezapadá ten čistý komunismus...???Chvílemi mám dojem, že je právě filozofie socialismu ve vašem pojetí ten komunismus. Ale tato filozofie je starší.

1 0
možnosti
Foto

Jak můžete míchat trojčlenku s ideologií?

2 0
možnosti
Foto

Komunismu nikdy nebylo dosaženo, protože se jedná o nedostižný cíl. Dosaženo bylo pouze reálného socialismu, což oznámil president Antonín Novotný někdy v šedesátých letech. Reálný socialismus definoval jako úplné a konečné zničení soukromého vlastnictví. Zejména pokud šlo o výrobní prostředky.

6 1
možnosti
Foto

Za prezidenta Novotného už bylo úplně zničeno soukromé vlastnictví.O tom reálném socialismu píšu výš.

1 0
možnosti
OK

ano, obzvlaste my starsi, co jsme se v te dobe narodil, vyrostli, zili a byli patricne vyskoleni vime, ze to byl opravdovy a obycejny komunismus:-)mily mlady komsomolce...

5 4
možnosti

Ano, byla to komunistická teorie uvedená do praxe. Všechny pokusy o zavedení komunismu do praxe skončily takto - jako totalitní diktatury. Anebo neuspěly vůbec.

4 0
možnosti
  • Počet článků 259
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1453x
Více na: jardanovak.blog.idnes.cz

Seznam rubrik