Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropané přeceňují roli sovětské armády ve vítězství nad nacizmem za WWII

Sovětský svaz vedený diktátory z Moskvy byl od roku 1938 spojencem Nacistického Německa a jistě už měli nějaké neoficiální pakty před tím. Podle indicií je jisté, že spoustu informací o těchto paktech a jejich spolupráci měla polská rozvědka. 

22. června 1941 Německo překročilo s 3 miliony vojáky a 3600 tanky Sovětské hranice, přestože přesuny německých armád byli patrné měsíce před tím. 7. a 8. Června probíhalo v Berlíně mezi Sovětským svazem a Německem, kdy Němci dávali záruky Sovětskému svazu, pokud přistoupí na dohody předložené Německem, mimo jiné také hájili podíl Itálie a Japonska. S tím Sovětský svaz nesouhlasil a Německo se snažilo přesvědčit Sovětský svaz o svém absolutním vítězství a o pozici hlavního rozhodčího v druhé světové válce. To jim však překazili spojenci, jenž o těchto jednáních dostávali informace například tímto náletem:

Dne 7. června 1940 v 15.30 vzlétl z letiště Bordeaux-Merignac doslova první letoun k náletu na Berlín. Jednalo se o francouzský Farman 223.4 Jules Verne se dvěma tunami pum na palubě. Osádka je výjimečná – velí jí někdejší profesor letecké navigace na École de Guerre, korvetní kapitán Daillier; jejím členem je i bývalý šéfnavigátor Air France, Paul Comet. Stroj letí přes Pas de Calais, Nizozemsko, Dánsko, Baltské moře; poblíž Štětína stroj přešel na jižní kurz a dorazil nad severní Berlín. Letci chvíli kroužili nad centrem města, aby vzbudili zdání, že se ve vzduchu nachází celá formace letadel, pak svrhli pumy na továrnu na severním okraji města a přes Lipsko se vydali na zpáteční trasu. V 5 hodin ráno přistáli na letišti Orly nedaleko Paříže. Za nimi leželo téměř 5 tisíc překonaných kilometrů a 13,5 hodiny strávených ve vzduchu.

Francouzská admiralita vydala nazítří svérázné prohlášení: „Formace dálkových bombardérů našeho námořnictva bombardovala v noci ze 7. na 8. června průmyslovou čtvrť na severu Berlína odvetou za nálet Němců na Paříž. Všechny stroje se vrátily.

Následně proběhly další nálety, které měli ať odvetný charakter nebo dezinformačně strategický.

Při jednání se tak špičky Sovětského svazu i s Němci museli přesunout do krytů. Jednání tak ztroskotávala a všechny své hrůzné zážitky z této noci následně jednací týmy sovětského svazu vylíčily Stalinovi. Ze strany Sovětského svazu se lze domnívat, že bylo pro ně výhodné vyčkávat jak se situace vyvine. Německo dostalo zdání, že Sovětský svaz mění stranu a tak nečekalo. Sovětský svaz jednal se spojenci. Německo se rozhodlo ke vpádu určitě na základě více indícií, ať známých či neznámých. Uvedený nálet byl první na Berlín, ne však poslední, do 22.června 1941 kdy Němci napadli Sovětský svaz.

Němci díky Sovětské zlovůli získali spousty spojenců, Finy, Ukrajince, Poláky a další do té doby okupované národy. Ještě dnes žijí lidé co na vlastní oči viděli, když pracovali na poli jak z projíždějících vlaků rusové vyhazují mrtvoly celých rodin, byla to obvyklá metoda. Armáda zjistila že si statkář či zemědělec schoval více obilí nebo kořalky, našli to, vyrabovali, podle nařízení je sebrali, ale těch zadržovaných bylo tolik, že by se stejně neměli kam umístit, proto je pro výstrahu zabíjeli přímo ve vlacích a vyhazovali lidem na odiv. Potom se nedivme že Německo nemělo problém s náborem v tažení na Rusko.

Rusko nebo-li Sovětský svaz neotočilo dobrovolně, ale přímo nedobrovolně. Jejich krizi však zvrátili spojenci, kteří zásobovali Rusko surovinami, uniformami, zbraněmi, součástky do techniky, především bohatý americký průmysl. Také ropou a něco z toho bylo zasláno jako půjčka, přestože náklady v té době by byli nevyčíslitelné, splátka za obrovskou pomoc byla spíše symbolická a poučná. Dodnes ji Rusko nesplatilo, na rozdíl od ostatních zemí jenž získali také podporu ! Takováto podpora nemusela být  samozřejmostí. Pokud by se sponzorské země zachovaly sobecky, tak tehdejší trh nabízel přemrštěné ceny za tyto produkty. 

Ruský nevděk je takovým naváděním k nevážení si spousty poctivých vojáků nucených bojovat proti Německu pod záštitou SSSR a především komunistických partyzánů. Tihle komunističtí partyzáni co neuznávali totalitu stejně končili na Sibiři a byli nahrazováni postavami co spolupracovali a byly ochotny sloužit komukoliv. I v Čechách je spousta příběhů o lidech co bojovali jako partyzáni a potom s nimi Sovětský svaz naložil nešťastně, nikdo z oněch hrdinů totiž nechtěl vyměnit Hitlera za Stalina!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jarda Novák | úterý 28.4.2015 16:52 | karma článku: 23,26 | přečteno: 1790x
  • Další články autora

Jarda Novák

EU vs Austrálie v otázce imigrace

Napadlo mě srovnat tyto dva celky. Jsou jak rozlohou, tak i mentalitou podobné. Jen v imigrační politice se velmi liší.

27.10.2015 v 18:43 | Karma: 16,12 | Přečteno: 394x | Diskuse| Politika

Jarda Novák

Sluníčko vs. Jarda

Multikulturně obohacující diskuse. Opravdu to stojí za to, když se nad tím zamyslíte. Popřípadě níže v diskusi můžete vyjádřit svůj nesouhlas.

26.10.2015 v 3:50 | Karma: 23,84 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Politika

Jarda Novák

Jak Hassan zjistil, že mu Romea nepomůže

Název jako pro typickou českou pohádku, ovšem v hlavní roli se naivita střetla s realitou. (reakce na článek: http://hassan.blog.idnes.cz/c/438887/Velvyslance-USA-Schapiro-Vite-jake-praktiky-ma-Klara-Kalibova.html )

24.10.2015 v 17:32 | Karma: 41,22 | Přečteno: 3041x | Diskuse| Politika

Jarda Novák

Admin idnes.cz mě šikanuje nesmyslnou cenzurou

Tento článek mi byl stažen v domnění, že to přehlédnu? Protože jiné vysvětlení mě nenapadá: http://jardanovak.blog.idnes.cz/c/478958/musime-to-nase-vyhlazovani-brat-s-humorem-kdyz-proti-tomu-nic-nedelame.html

22.10.2015 v 20:18 | Karma: 26,88 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Politika

Jarda Novák

Co je to muslim?

To je individuální. Povětšinou toto označení zdědili stejně jako my křesťanství a zřeknout se ho by znamenalo odsouzení v jejich domovině, komunitě a mnohdy i v rodině.

22.10.2015 v 19:04 | Karma: 30,46 | Přečteno: 959x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 259
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1453x
Více na: jardanovak.blog.idnes.cz

Seznam rubrik