Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kde kdo od stratéga po ,,znalce" politologa, POTAŽMO AŽ PSYCHOANALITIKA POLITIKŮ. Tehdy i dnes.8-o Vše ex post.:-/

0 0
možnosti
Foto

O35t91t81o 78Č98e74r79n64ý

14. 10. 2014 10:06

Mnichovská schůzka byla legálním aktem podle čl. 19 Versailleské smlouvy, kde se dával možnost změny hranic v případě národnostních požadavků, resp. neplnění požadavků národnostních menšin ústřední vládou. Legitimita schůzky by se dala rozporovat zúčastněním Německa, protože Německo nepatřilo k tzv. "hlavním mocnostem", což byly USA, Francie, Velká Británie a Itálie. Ve stejném případě se měla účastnit ČSR.

2 0
možnosti
LK

Nechce se mi to hledat , ale mám za to, že arbitři měli být voleni po jednom znesvářenými stranami a společností národů. Ale Locarnská smlouva (Příloha E) vyloženě určuje arbitrů pět, a to po jednom ze smluvních stran a tři s vítězných mocností.

0 0
možnosti
PV

mam rad kratka a jasna vyjadreni, ale tomuhle vubec nerozumim.

2 0
možnosti
BT

no totok, jak je to jednoduché;-D

1 0
možnosti
LC

Beckovské Polsko, podepsalo smlouvu s fašistickým Německem v roce 1934, v roce 1938 vjely polské tanky do ČSR, zopákli si to v roce 1968,

a nebylo to tak , že jsme mobilizovali a chtěli se bránit, měli jsme smlovy o pomoci, ale Francie a Anglie , nás odepsali, s tím že když se nepodvolíme Hitlerovi, tak v tom zůstaneme sami, dovedete si představit ten masakr, oni by jen řekli, můžou si za to sami, nepomohli ani Polsku

3 1
možnosti
LC

volby v 35 v Československu, ale vypadlo Vám Slovensko a Zakarpatí

1 0
možnosti
MV

Je jasné, že Francie a Británie tehdy hodila Československo přes palubu. Situace v pohraničí byla samozřejmě kritická - provokace a útoky sudetských Němců na Čechy byly běžné. Není bez zajímavosti, že v Sudetech byl největší podíl členů nacistické strany na počtu obyvatel v celé Německé říši. Vůbec nezávidim Benešovi tehdejší rozhodování - věděl, že proti Hitlerovi nemá sebemenší šanci - případná válka by zřejmě trvala maximálně pár dní. Zato třeba Francie proti Německu šanci měla - z mého pohledu se však zachovali mnohem zbaběleji než Č(S)R.

Co se týče rozdělení Polska - tam je podle mě třeba brát v úvahu to, že Sovětský svaz zabral území, které Polsko obsadilo po 1. světové válce - "mírumilovní" Poláci využili občanské války v carském Rusku, přičemž ruských zajatců se přitom z polského zajetí moc nevrátilo.

3 0
možnosti
ZM

Vsadím se, že za chvíli to bude v rubrice "Zaujalo".

1 0
možnosti
ZS

Bodejť by ne. I mne zaujala naprostá zmatečnost článku, kde se v úvodu konstatuje všeobecně známý fakt, pokračuje to paktem Ribbentrop-Molotov, který však byl podepsán téměř rok po Mnichovu a nijak s ním nesouvisel, a končí to naprosto zcestným odůvodněním, jak jsme si za to mohli sami.

5 0
možnosti
Foto

Také se musím ptát, co to je francouzsko-český pakt. Šlo snad o Republiku československou a národnost československou.

Až dosud se v československé literatuře motiv mnichovské zrady hledal v tom, že expanze Německa měla být usměrněna Drang nach Osten. 

A co se SSSR týče, tak velmi těžko objem obchodní výměny, dtovozu a vývozu strategických surovin, zbraní s Německem atd. převyšoval objem výměny se Švýcarskem, Švédskem, Británií a Francií, a to i jednotlivě.

A myslím, že Stalin měĺ velmi pečlivě přečten Hitlerův Main Kampf. To, že využíval tzv. meziimperialistické rozpory ke prospěchu SSSR, je naprosto přirozené.

3 0
možnosti
AF

A85l61e12š 96F85i77f50k92a

14. 10. 2014 7:19

Člověče, vůbec s Vámi nesouhlasím, ale to jste si to po napsání nemohl po sobě aspoň jednou přečíst?

3 0
možnosti