Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bitva u Dagorladu

Bitva na Dagorladu byla největší bitvou druhého věku ve fiktivním světě J.R.R. Tolkiena Středozemi vyobrazena v úvodní scéně Pána prstenu Společenstvo prstenu.

 Je to zároveň i závěrečná bitva druhého věku, který se s velkou pravděpodobností stane námětem jednou z dalších filmových trilogií.

   V roce 3434 Druhého věku se v ní na pláni Dagorlad u severozápadních hranic země Mordor střetla vojska Posledního spojenectví elfů a lidí  vedená Elendilem a Gil-Galadem s vojskem skřetů a dalších služebníků Temného pána Saurona. Armády Posledního spojenectví v ní zvítězily a získaly tak možnost k útoku na Sauronovu pevnost Barad-dur.

 

 

 

 

 

Byli to právě Elfové a Trpaslíci, co odmítli bojovat proti Sauronovi, když přitáhl do Dol Gulduru. V kdysi Velkém Zeleném hvozdu, který se díky tomuto po staletí Sauronovi vlády přejmenoval na Temný hvozd. Jediný kdo čelil stovky let osamoceně Sauronovi byl Thranduil a jeho otec Oropher. Svedli se Sauronem mnoho bitev a také před tím s rodem Gladriel, její strýc Feanor vedl vzpouru kvůli silmarilům a Oropher s Thranduilem pozabíjeli její bratrance Feanorovi syny. Celkově se tyhle dva rody odcizili. Byl to právě Oropher co změnil výsledek bitvy u Dagorlandu, velel jednomu ze tří vojsk společenstva a díky jeho obětavému činu při tažení na Saurona, které trvalo několik let, v bitvě u Dagorladu, kdy jako velitel, přestože mu bylo doporučeno nechat 

padnout linii, přispěchal na pomoc spřáteleným jednotkám, aby Sauron neprolomil jejich linii. Zde padl Oropher i většina jeho vojsk. Získali však převahu, do té doby byly armády spojenců převýšeny a těžce čelily přesilám lépe vyzbrojených a mnohonásobně početnějších skřetů. Oropher tak obrátil svou obětavostí průběh celé války ve prospěch dobra po boku Thranduila, přestože na Saurona a jeho sílení upozorňovali 2500 let a sami bez velké pomoci usměrňovali Sauronův rozmach v druhém věku. Temný hvozd bylo původně území Orophera, Thranduila a jeho lidu. Zůstali kvůli lhostejnosti ostatních osamoceni v boji proti Sauronovi a i přesto, když byl Sauron nejsilnější, kdy vůbec byl na konci druhého věku, tak i přes všechno zajistili výhry v rozhodujících bitvách za cenu nejvyšších obětí. Konec tohoto tažení a závěrečná bitva je ve filmu Pán prstenu v prvním díle na začátku. Také jako jediní nedostali prsteny, ani nikdy o ně neprojevili zájem, měli zájem většinou o mnohem starší artefakty nabité tajemnou, ale ne temnou mocí. Navíc jejich přítel nejstaší Elf Středozemě Círdan, jenž ve třetím věku předá svůj prsten moci Gandalfovi, vyzval Isildura, aby se ukořistěného prstenu moci zbavil. Což neudělal a tím umožnil naději pro Saurona a nejistotu pro Středozem v následujícím třetím věku. Možná by pak Thrórův(Děd Throina Pavézy ) prsten moci ztratil temný přívlastek, který zapříčiňoval ještě větší hamižnost trpaslíků a shromážděným zlatem, by nepřilákal Draka Šmaka a Erebor by nikdy nebyl dobyt. Na všechny tyto aspekty upozorňoval především Thranduil, ale nebyl vyslyšen ani svými elfy.

 Bitva u Dagorladu by tak mohla být třešničkou další výpravné trilogie, které by neuškodilo méně digitalizace oproti Hobitovi. Trilogie natočená ve stylu Pána prstenů bude pro diváka vždy poutavější než přehnaná digitalizace, která Hobita neposunula vpřed. Další trilogie nebude z druhého věku zakončená Bitvou u Dagorladu, ale až ta další. Těžko by mohli vystřihnout hned dvě hlavní postavy, Gandalfa a Legolase. Další trilogie může být právě o příchodu Gandalfa a dalších čarodějů Istari, kterými jsou Saruman, Radegast, modří Čarodějové Alatar a Pallando kolem roku 1000 Třetího věku. V tu samou dobu povstává vlastník jednoho z devíti prstenů  moci z řad lidí,  Černokněžný král Angmaru, též nazývaný Pán nazgulů. V roce 1300 zakládá na Severu říši Angmar. Příběh naskýtá scénáře pro desítky trilogií, není třeba se opírat o vydanou knihu, ale postačí držet se dějů v příběhu o Ardě, který psal Tolkien neuvěřitelných 40 let.

Autor: Jarda Novák | pátek 8.5.2015 18:19 | karma článku: 13,09 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Jarda Novák

EU vs Austrálie v otázce imigrace

Napadlo mě srovnat tyto dva celky. Jsou jak rozlohou, tak i mentalitou podobné. Jen v imigrační politice se velmi liší.

27.10.2015 v 18:43 | Karma: 16,12 | Přečteno: 394x | Diskuse| Politika

Jarda Novák

Sluníčko vs. Jarda

Multikulturně obohacující diskuse. Opravdu to stojí za to, když se nad tím zamyslíte. Popřípadě níže v diskusi můžete vyjádřit svůj nesouhlas.

26.10.2015 v 3:50 | Karma: 23,84 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Politika

Jarda Novák

Jak Hassan zjistil, že mu Romea nepomůže

Název jako pro typickou českou pohádku, ovšem v hlavní roli se naivita střetla s realitou. (reakce na článek: http://hassan.blog.idnes.cz/c/438887/Velvyslance-USA-Schapiro-Vite-jake-praktiky-ma-Klara-Kalibova.html )

24.10.2015 v 17:32 | Karma: 41,22 | Přečteno: 3041x | Diskuse| Politika

Jarda Novák

Admin idnes.cz mě šikanuje nesmyslnou cenzurou

Tento článek mi byl stažen v domnění, že to přehlédnu? Protože jiné vysvětlení mě nenapadá: http://jardanovak.blog.idnes.cz/c/478958/musime-to-nase-vyhlazovani-brat-s-humorem-kdyz-proti-tomu-nic-nedelame.html

22.10.2015 v 20:18 | Karma: 26,88 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Politika

Jarda Novák

Co je to muslim?

To je individuální. Povětšinou toto označení zdědili stejně jako my křesťanství a zřeknout se ho by znamenalo odsouzení v jejich domovině, komunitě a mnohdy i v rodině.

22.10.2015 v 19:04 | Karma: 30,46 | Přečteno: 959x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 259
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1453x
Více na: jardanovak.blog.idnes.cz

Seznam rubrik