Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PDC

Pierre de Croissant

13. 6. 2012 10:39
Makro pohled

když porovnáme naše HDP a celkový energetický výkon, tak zjistíme, že jeden spotřebovaný kW se rovná 7 kč HDP.

Neboli na vytvoření přírůstku 7 kč spotřebujeme 1kW a to včetně spotřeby domácností, což je nutná obnova pracovních sil.

Má li být 1kW z FV dotován částkou 12 kč, musí se tato částka napřed někde vygenerovat.  A na její vytvoření se spotřebuje 1,7 kW. Tudíž každá vyrobená kW z dotovaných FV znamená někde jinde v našem hospodářství spotřebovaných 1,7 kW z nedotovaných zdrojů, které by mohly být využity jinak a lépe. Nebo ušetřeny.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

13. 6. 2012 8:00
I kdyby 100 % peněz bylo utraceno za německé dělníky

a německé technologie, pro německou ekonomiku to bude ztráta.

Peníze takto (zbytečně a z donucení) utracené budou chybět někde jinde. Lidé si za neopraví domy, nepůjdou ke kadeřnici nebo si nezajdou v neděli na oběd.

Již před více než 150 lety popsal tuto situaci Francouz Bastiat ve své knížce Co je a co není vidět.

2 0
možnosti
MB

buxus

13. 6. 2012 7:27
A to jsou na tom Němci ještě lépe než my

.. protože druhé nejdůležitější prvky pro fotovoltaické elektrárny (hned po panelech) - a to měniče - vyrábějí především německé firmy a vyvážejí je i k nám. Navíc - na rozdíl od panelů - mají měniče kratší životnost (obecně se na ně poskytuje záruka jen pět let), takže něco z toho budou mít i nadále.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

13. 6. 2012 7:56
Re: A to jsou na tom Němci ještě lépe než my

I tohle je ekonomický omyl.

Ty peníze, které se utratí za měniče budou chybět jinde.

0 0
možnosti
PR

jura1791

13. 6. 2012 7:04
Ale nejhorším dopadem solárního boomu je 20ti letý úvazek

vykupovat tuto neefektivní výrobu elektřiny. Ze zákona má distributor elektřiny povinnost ji vykoupit za předraženou cenu (6 až 15 Kč/kWh) a to přitom by i zadarmo byla pro něj drahá, protože období, kdy soláry vyrábí se nekryje s dobou nejvyšší poptávky po elektřině. Proto ji musí draze doregulovávat. Nakonec to všechno zaplatíme samozřejmě my odběratelé.:-( Jinak karma.

1 0
možnosti

debater

13. 6. 2012 7:02
Důvod k radosti zde skutečně není

Neměli by být čeští voliči rádi, že jejich předseda vlády takovéto vyhazování českých veřejných peněz v poslední době včas zastavil ?....To se zavedením zpětné daně pro solárníky není vůbec důvod k radosti ale je to časovaná bomba, která může v podobě prohrané arbitráže přinést ještě větší ztráty než vyplacená podpora. Navíc, nedávným  přijetím nového "Zákona o podporovaných zdrojích energie" se situace ohledně podpory OZE z pohledu spotřebitele dále zhoršuje. Německý způsob přechodu na OZE je nepromyšlená pošahanost sama u nás zakrývaná heslem "přece ti Němci nejsou tak pitomí aby dělali něco, co nebude fungovat". Němci jako národ určitě hloupí nejsou, jsou však mocichtivými politiky velmi dobře zpracovaní, když vzpomeneme na dobu Hitlera, mají v tom tradici.

1 0
možnosti
  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články