Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

5. 7. 2011 14:19
Podnik s obratem 25 mil. Kč/rok

není stokrát lepším klientem, než občan s příjmem 0,25 mil. Kč/rok.

Podnik s tímto obratem může být klidně ve ztrátě. Občan s 20 tisíci měsíčně (mluvíme o jednotlivci) může zpravidla uvolnit 15 ÷ 20 % příjmu na splátky.  Podnik s obratem 25 mil. musí být hodně dobrý, aby odpisy a čistý zisky daly 15 %.

0 0
možnosti
JZ

71W

5. 7. 2011 17:24
Re: Podnik s obratem 25 mil. Kč/rok

Ale také není desetkrát horší. Rozhodně ne tak, jak je s ním jednáno.

0 0
možnosti
JO

oneill

5. 7. 2011 10:53
bankrot

Jeden rozdíl tu je: Fyzická osoba těch 100 musí splatit. Právnická osoba vyhlásí bankrot a platit nemusí. Osobní bankrot se vyhlašuje obtížněji než firemní.

0 0
možnosti
PH

petrph

5. 7. 2011 9:20
asi se hloupě zeptám

Skutečně banky půjčují í drobnému klientovi sto tisíc korun bez komplexnější záruky? A nebo i ten drobný klient musí předem předložit dostatečné potvrzení o svých příjmech, příjmech svého partnera, o vlastnictví bytu, nemovitosti, atd.. A když se bance zdá ta půjčka riziková (tj. není co zeexekuovat když jí nesplatí), tak mu jí taky nedá???

0 0
možnosti
JZ

71W

5. 7. 2011 10:35
Re: asi se hloupě zeptám

Váš argument zní logicky. Praxe ale ukzuje velkou propast rozdílnosti ve skutečném zpracování věci. To na co stačí drobnému klientovi jedno dopoledne a není dlouze zkoumáno, ani posuzováno, na to potřebuje podnikatel 6 týdnů a víc.!!..

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

5. 7. 2011 8:22
Jestli to není trochu jinak

České banky se poučily z velkého množství úvěrových podvodů, které vedly v devadesátých letech k pádu několika bank. Proto nepůjčují podnikatelům na dobré slovo a pečlivě prověřují návratnost investice, na kterou si podnikatel půjčuje. Je možné, že příliš přísné podmínky omezují rozvoj podnikání. Ovšem stejně tak je pravda, že příliš benevolentní podmínky pro získání úvěru vystavují banku velkým rizikům. Banky jistě hledají optimální vyvážení podmínek tak, aby maximalizovaly svůj zisk a minimalizovaly rizika.

-

Strategie v poskytování úvěrů nejspíš může záviset i na dlouhodobých očekáváních v oblasti vývoje ekonomiky. Pokud si někdo myslí, že nastane oživení, jistě bude půjčovat na investice ochotněji než někdo, kdo očekává po právě končící krizi další problémy. Samozřejmě, že očekávání poklesu může poklesu samo napomoci a očekávání růstu může podpořit růst. Ale vsadil byste si na to, že to vyjde? Protože přesně tohle chcete po bankách. Aby si vsadily na to, že bude zase konjunktura.

0 0
možnosti
  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3079x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články