Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ať jde celý slavný ČEZ do háje !!

Málokdy se Vám povede zažít takovou legraci jako se to povedlo mně, při návštěvě obchodního zástupce firmy ČEZ. Zejména když víte, co jí  předcházelo.

Čtěte a myslete !

 




 

Starý přítel, jemuž říkáme ne zcela přesně Jarda, je učitel, myslivec a kamarád z dětství. Před zhruba osmi lety koupil na venkově, dál od Prahy, malý domek. Dosavadní majitel ho zdědil, moc se o něj léta nestaral a co nepropil, to prosázel. Když už se chtěl zbavit dluhů, domek Jardovi prodal za pár desítek tisíc. S odpojenou elektřinou a původním stavu stavby někdy z roku 1905. Nebýt v osmdesátých letech nově udělané střechy, stálo by to zato spíš zbourat.

Jarda se dal do práce a když vyklidil tuny harampádí a vyboural ještě do pozimu dveře do budoucí přístavby kde měl v plánu koupelnu, došel k tomu, že už bude na stavbě potřebovat proud. A tak zašel na ČEZ.

A přišlo první překvapení. Ačkoli dluh byl bývalého majitele a ČEZ ho na něm vymáhal, najednou chtěla úřednice za přepážkou, aby dluh zaplatil i Jarda. A protože to nebyl jeho dluh a šlo o sedmdesát tisíc, neměl důvod dluh platit. Ani po opakovaných návštěvách neuspěl.

Buď zaplatí dluh který neudělal, nebo jej ČEZ nepřipojí.  Monopolní postavení umožňovalo ČEZu si diktovat.

A tak dětem doma vysvětlil, že se na chalupu bude jezdit až od jara a sám trávil podzim šoulačkou po lese s flintou na zádech a po večerech si svítil moderní petrolejkou. Tou, co je na baterky a svítí modrými diodami.

Někdy na vánoce dostal soused u nás v domě jako dárek elektrocentrálu ke svým šedesátinám a hned nato druhou od snachy a tak se rodina rozhodla jednu prodat jako nadbytečnou. Tak jsem zavolal Jardu a skoro nová, tichá uvrněná Honda změnila majitele. A najednou se zas mohlo stavět. Honda byla centrálou sotva slyšitelnou, což se posléze ukázalo jako problém.

Půjčená míchačka několik týdnů přežvykovala čerstvou maltu a přístavba s novou koupelnou stála sotva za měsíc. Jen počkat až ČEZ zmoudří a může se kolaudovat. To se ale nestalo.

Začaly se dít jiné věci.

Krátce po dalším odmítnutí na centrále ČEZu se v pracovním pikapu s barevným logem  přihnali dva zle se tvářící pánové a rovnou na Jardu uhodili.

Kde máte to téčko ! „ zněla strohá žádost, kterou bylo třeba Jardovi přeložit.

Kde prý má tu černou přípojku.  Jarda žádnou neměl a pánové se vytasili tím, že vědí, že ji má. Když chtěl Jarda vědět od koho tu pitomost mají, nechtěli to říct. Nebylo ani třeba. Místnímu starostovi ležel Jarda v žaludku, aniž byl pro to důvod a ten ho udal. Taková ta poťouchlá, zlá komunální svině, co se nechá zvolit a potom jenom škodí.

Tak Jarda řekl, že ty dráty jsou odstřižené až u silnice, a ať se pánové nezlobí, ale od nic nezneužívá. Ukázali na u domu stojící míchačku a on jen dodal že má za domem centrálu a  - nashledanou. Později se ukázalo, že určitou roli asi hrálo to, že ta centrála nedělala celé víkendy kravál, protože to byla tichá japonská Honda.

A tak, pochopíc, že to jinak nepůjde, koupil Jarda solární soupravu, na střechu se mnou dal příští víkend solární panel a poté velkou baterku do bagru spolu s elektronikou dolů do sklepa. A začalo se svítit.

Na chaloupku začala jezdit celá rodina a poté, co Jarda přistavěl krb s velkou vložkou na ohřev vody, už ho čekala jenom kolaudace. Jenže.

Jednoho dne přišel Jarda z lesa a jen za ním zapadly dveře, přihrnula se k domku dodávka plná samopalníků ČEZu a chystali se přeskákat plot. Bylo to za časů kdy už se o skandálech ČEZ MĚŘENÍ vědělo. Ostatně tenhle samopalnický vymáhací útvar byl zaveden za Martina Romana a vlády ČSSD Jiřího Paroubka, pokud si vzpomenete. Lidovost naší levice tehdy neznala mezí. Jarda, majíc v domku malé děti sáhl po flintě a udatní rambové státního ČEZu raději zůstali venku. Sice vyhrožovali, ale prostě si to nedovolili. Zavolali policii a po jejím příjezdu se domáhali vstupu dovnitř. Jarda to odmítl a pozval dovnitř jen policisty. Ti se spokojili s kontrolou akumulátoru ve sklípku a dvanáctivoltovými diodovými žárovkami v objímkách, jež ani nebyly na 220 voltů stavěné.

Rambové odtáhli a za týden přijeli zase chlapíci v firemním pikapu.

Jiní. Že prý se chtějí dohodnout. Nebylo na čem. Ne s takovou firmou.

Od té doby, léto, co léto, přijede nějaký obchodní zástupce a květnatě hovoří o pohodlí života  s elektřinou. A Jarda odpovídá o pohodlí solárního panelu.

Když počátkem letošního července přijel další, byl jsem u toho. Jak začal melodicky argumentovat, neprojevil jsem tolik slušnosti jako pan domácí a rovnou jsme se ho zeptal, proč je u nás elektřina dražší, než kolik ji sám platím v Německu. Dlouze mi vysvětloval, jak si tohle vymyslela média, ale když jsme vytáhl svůj německý „rechnung“ od Drewagu, zblednul.

Tak jsme mu vysvětlil to o solárních panelech na druhé straně domu a o nepotřebě jejich vymahačů v zahradě, aby tu dělali divadlo před dětmi a taky fakt, že se to celé táhne 8 let a žeby už mohli přestat s tou svojí barevnou energií prudit.

 

Pokud člověk nemusí, s takovou firmou co si z něj dělá dojnou krávu a blbce zároveň, je lepší nic moc nemít. Žít se dá i jednodušeji.

Chasník v obleku, s důležitě vypadajícími deskami v rukou pochopil, že tady jsme ČEZ prokoukli a bylo.

Jan Zíma.

 

 

 

Čtěte příště: Stalking jako noční můra…

Autor: Jan Zíma | středa 9.7.2014 18:47 | karma článku: 36,20 | přečteno: 1901x
  • Další články autora

Jan Zíma

Autonomní auto versus Ruský robot. - Hádejte kdo prohrál ?

V posledních 24 hodinách proběhla médii zpráva o incidentu na CES, tedy mezinárodním Technologickém veletrhu v Las Vegas který se koná mezi 8 až 11 lednem. Legrační je, když zjistíte, jak tomu bylo v zákulisí.

10.1.2019 v 18:29 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1360x | Věda

Jan Zíma

Nesoudní ekologové a elektroauto jako hotová rodinná tragedie.

Většina lidí si nedokáže představit, jak dokážou ekologové zasáhnout do našich životů a zkomplikovat je. Zejména když naletíte líbivým řečím o sladkých hroznech elektromobility.

2.1.2019 v 17:27 | Karma: 48,74 | Přečteno: 24355x | Občanské aktivity

Jan Zíma

Naletěli jste ekologům ? Plačte !

Před několika týdny proběhla médii zpráva, že si Evropská unie schválila nové emisní normy pro nákladní vozidla, které budou platit od roku 2025.

27.12.2018 v 17:15 | Karma: 43,79 | Přečteno: 4842x | Ekonomika

Jan Zíma

Kdože nás to chce vyhodit ze Schengenu ?

Před více jak týdnem zatřáslo českými médii ostré prohlášení Belgického premiéra Charlese Michela. Ten chce otevřít téma sdílení nelegálních přistěhovalců jako podmínku setrvání v Schengenském prostoru pro státy V4.

25.12.2018 v 17:28 | Karma: 46,20 | Přečteno: 6896x | Politika

Jan Zíma

Nadáváte na Google - tak to počkejte až k Vám proti Vaší vůli vtrhne Bing.

Někdy mně překvapuje dravost a drzost velkých technologických firem. A ta je často o to horší, když mají na trhu monopol.

21.12.2018 v 5:48 | Karma: 36,24 | Přečteno: 3796x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články