Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

velky bratr

18. 8. 2011 16:46
Spise zachrana dolaru

Koncem 60. let se hroutil Brettonwoodsky podvod - svetove centralni banky byly bez zlata, trezory mely plne dolaru, jejihz splatitelnost ve zlate se ukazovala nemoznou. Zapadni blok hrozil rozpadem a kdyz vezmeme v uvahu, ze napriklad bri Wartburgove byli jak u vzniku FEDu v USA tak u nastupu Lenina, mozna zadny konflikt mezi temito velmocemi realne neexistoval. Kubanska krize byla dalsim prikladem toho, jak ukazat silu a donutit zapadni zeme, aby se znovu zemknuly kolem nenavideneho USA, ktere jim vybrakovalo pokladnice.

0 0
možnosti
JZ

71W

18. 8. 2011 18:15
Re: Spise zachrana dolaru

A ja uz se tesil, ze Vam starym komunistum tento clanek utece. Posilam pozdravy.

Autor !!

2 0
možnosti
TJ

Tomáš Jasný

18. 8. 2011 16:07
Doplnění

To všechno je už dávno známé. Celá šedesátá léta tlačilo sovětské vedení na naši vládu kvůli rozmístění sovětských jednotek - byli jsme jediná země v regionu, kde nebyli. Antonín Novotný to však vytrvale odmítal, čímž proti sobě poštval Brežněva a ten mu na přelomu 1967 a 1968 namydlil schody. Však také titíž mladí, kteří skandovali v lednu 1968 proti Novotnému, pak po srpnu 1968 psali na zdi " Sorry Tony "

Invazi navíc uspíšila návštěva Josipa Broze Tita v Praze, který podporoval reformní kurs Dubčeka, Šika a spol. O několik dní později přijel do Prahy i Nikolae Ceasescu, který byl též známý svým uvolněnějším postojem k Sovětskému svazu. Tyto dvě návštěvy se odehrály týden před okupací. Sověti si tehdy vybavili předválečnou Malou dohodu Jugoslávie-Československo-Rumunsko, která nebyla tak úplně prosovětská a invaze byla definitivně potvrzena.

0 0
možnosti
ZK

SID09

18. 8. 2011 21:08
Re: Doplnění

Roli  Toníka Novotnýho  vymazali jak komunisté, tak jejich odpůrci. ;-(

Nopak národ zcela nepochopitelně se zamiloval do Dubčeka a Svobody. !!

0 0
možnosti
JN

mahdi

18. 8. 2011 15:24
Jiný pohled

Nedávno jsem dočetl výbornou knihu (vřele doporučuju) V.Suvorov: Můj život v sovětské armádě. Autor tam mimo jiné vzpomíná na to, jak "osvobozoval" ČSSR. Jasně z toho vyplývá, že už někdy v červnu 1968 bylo o invazi prakticky rozhodnuto, jaký mělo neuvěřitelně rozkladný vliv na sovětskou armádu to, že na vojáky nikdo nestřílel a že se Sovětský svaz se z té invaze cca 10 let ekonomicky vzpamatovával.

1 0
možnosti
TJ

Tomáš Jasný

18. 8. 2011 16:12
Re: Jiný pohled

Dobré ráno, tady se někdo probudil. To jsem četl už v roce 1996, když to tady vyšlo.

0 0
možnosti
MP

MAXIMUS PERMAGNUS

18. 8. 2011 13:48
a proč ne ...

ostatně můžeme spekulovat,že tato hra byla součástí hry vyšší o několik řádů - třeba jsme jen pimprlata v rukou nějakých mezigalaktických hráčů a tohle byla jen epizodní kombinace v podststně komplikovanější hře,než jsou třeba šachy. A nebo bylo vše zcela jinak. Takovýchto spekulací lze vytvořit celkem libovolně téměř neomezené množství - zrovna tolik,kolik je možných interakcí mezi lidmi na tomto světě ...

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

18. 8. 2011 13:21
Zplodil jste

komplikovaný nesmysl, běžte se věnovat něčemu jinému

0 0
možnosti
JB

Dabi

18. 8. 2011 13:35
Re: Zplodil jste

nic není nemožné, no dnes je to již nezajímavé

0 0
možnosti

jjencek

18. 8. 2011 13:20
Zbytečně složitá konstrukce,

prostě lidi hledali škvíry v tom nesmyslném systému a pomalu je otevírali. V roce 1967 na podzim už se to rozjelo, mělo to všeobecnou podporu, ten režim byl už slabý a tlak zevnitř velký, tak se zjara 1968 ty dveře podařilo rozkopnout. A Rusům nezbylo, než to rychle zavřít, kdyby nezasáhli, tak se jim to rozlezlo do Polska a Maďarska a dál. Ostatně Gorbiho perestrojka byla něco podobného, on určitě nechtěl kapitalizmus, ale také se mu to vymklo z rukou. Rusáci byli debilové, ale zase ne až takoví, že by si troufli rozpoutat jadernou válku. Spíš byli silně paranoidní, ostatně trochu je chápu, napadení Hitlerem nebyla sranda, staří generálové byli stále u moci a chtěli u ní zůstat.

0 0
možnosti
P

pitbulek

18. 8. 2011 12:18
trochu přehnané

jen bych dodal že v letech 1964-1966 jaderné rakety na našem území byly a současně byly vybudovány odpalovací sila a to zejména v okolí Litoměřic. Moje vědění vychází ze skutečnosti že se mi podařilo na vlastní oči tyto sila vidět teda jen jedno protože v té době jsem sloužil na velitelství západního okruhu které v té době bylo dislokováno v Příbrami a spolu s několika málo lidmi jsem se dostal k tomuto silu Bohužel ani dnes nevím kde přesně se nacházelo byť jsem po tom pátral. Přivezli nás v zateměném autobusu Š 706 RTO a velmi pečlivé nás střežilo zvláštní komando - nesměli jsme udělat ani krok stranou  takže po čtyřiceti letech pořád nevím kde jsme vlastně byli jen nakrátko jsem poznal když jsme projížděli Litoměřicemi.[>-]

0 0
možnosti

Johny_S

18. 8. 2011 11:33
Ono je to komplikované.

V SSSR byl nejdřív Chruščov, který odsoudil Stalinův kult osobnosti, potom Brežněv. Sověti před světovou veřejností museli předstírat, že jsou "tábor míru", aby nalákali další užitečné idioty na západě, a proto nemohli prostě jenom tak Československo připojit k SSSR, ač je ovládali. Museli je řídit jenom nepřímo. Za Chruščova započal v Československu obrodný proces, Brežněv mu nakonec zaťal tipec. Samozřejmě hrálo roli i to rozmístění jaderných zbraní, ale spíš to bylo tak, že Sověti "obrozujícím" se Čechoslovákům nedůvěřovali, proto je raději okupovali a zařídili si to podle sebe.

0 0
možnosti
PH

petrph

18. 8. 2011 11:28
otázka je

proč by mělo být místem předsunutého území pro umístění jaderných zbraní právě Československo, když oním hrotem (onou skutečně železnou oponou) bylo až východní Německo (NDR),  které měli Rusové obsazené už od konce války jako okupační zónu.Asi by šlo dohledat, zda zde měli umístěné i silné vojenské jednotky a zejména jaderné zbraně i v 60.letech. Tipoval bych že ano.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

18. 8. 2011 18:08
Re: otázka je

Němcům (východním) sověti nikdy nedůvěřovali. A pak tam byly nějaké Postupimské klauzule.Jednotky východoněmecké armády, které se "bratrského" přepadení také formálně účastnily, byly rychle nahrazeny druhým sledem SA, protože hrozily mezinárodní komplikace. Ostatně tlak na Československé zastoupení v OSN a stažení bodu mezinárodní agrese z programu jednání byl enormní.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

18. 8. 2011 7:45
Podle mého názoru

by nebylo tehdy těžké prosadit dohodu o umístění jaderných sil na našem úzzemí včetně doprovodných sovětských jednotek. Proti by byl tak pouze Prchlík.

0 0
možnosti
  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články