Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

j.a.

22. 7. 2009 21:33
už diskuse dávno skončila, škoda...

při čtení příspěvku jsem vzpomínala, jak jsem toužila v mládí žít v nějaké komuně...úplně na mě ten článek dýchl, na chvíli bych tam chtěla být...

škoda, že jsem nemohla napsat těm, kteří to tak moc odsuzují, jak někdy škod, když se nějaký objekt echá prázdný.

Jedna stará hluchá paní dostala v restituci bývalé lázně - velký objekt s lesíkem,   rybníčkem, parkem s rorodendrony, a v areálu byly i bytovy obce  pro lékaře, kde kdysi bydlela  odiči - otec byl v tom sanatoriu lékařem. Za komunistů byl objekt poměrně dobře zachován,byla dokonce asi vyměněna  střešní krytina - byla tam plechová střecha. Vobjekktu byli bosenští uprchlíci, potom byl navrácen v restituci.

Paní plakala, jak je postupně devastován - syn totož nechtěl dovolit, aby v něm někdo bydlel..  a aniv bytovkách - že prý tam není čistička odpadních vod... chtěl ho prodat. asi za desítky milionů...Objekt je na samotě... takže postupně někdo vytrhal elektrické vedení, WC mísy, umyvadla, okna a dveře... plot kolem lesa....

0 0
možnosti
J

j.a.

22. 7. 2009 21:49
Re: už diskuse dávno skončila, škoda...

Jela jsem tam s ní, vše nafotila, zeptala se známého v realitce, zda by to vyvěsil do nabídky. Zavolal jsem jejímu synovi, že bych jim ráda pomohla. On mi nevybíravě řekl, ať se do tho nemontuju...

Paní stále naříkala, jak místo jejího dětství chátrá. Jeden chlapík se jí nabídl, že tam bude jezdit na dovolenou, dal jí med a maso, a pak jí přemluvil  ať mu to prodá, že to zrekonstruuje. Ona chtěla koupit novou pračku, takže mu to vše prodala za 49 tisíc Kč. Je trochu "prostá"...

Šla jsem sprdnout právníka, který to zprostředkoval a zavolala to jejímu synovi. Měl šok, několik let se soudili, aby to dostali zpět. Mezitím zloději rozebrali plechovou střechu a dílo zkázy bylo dokonáno... Mnohamilionový objekt je ruina... Mohy tam být byty, hotel... Squotteři by jedině prospěli, ale tak daleko od civilizace by tam asi nebydleli...

Syn hamoun co chtěl mít co největší zisk z prodeje a chtěl to mít prázdné, si neuvědomil, že přijde skoro o vše...

ani jsem nevěděla, že mu tam nic nepatřilo...

0 0
možnosti
JZ

tumetuestumefaisdubien1

15. 11. 2008 22:44
Pro ty co považují squatery za "příživníky"

Na sprostý příspěvky přímo neraguju.

Napíšu to sem: v parlamentu jsem pracoval pro sen. Kalbáče (KDU) a spočívalo to v lobování proti té byrokratické sebrance óbrpříživníků s názvem EU,přesněji proti té jejich fašistické (jinak se to nedá nazvat) Lisabonské smlouvě (zatím chválabohu úspěšného). Už to nedělám,protože mě a mému kolegovi ani sen. Kalbáč ani ostatní političtí výtečníci,kteří slibovali hory doly a skutek utek,nezaplatili ani korunu za měsíce únavné práce a dokonce ani náklady (různé ty cesty, pracovní obídky, kde se nechali zvát a pod.),takže jsem se dostal těžce do mínusu a budu rád,když neskončím na ulici. Těmhle parazitům na veřejných penězích ovšem sprosťáci říkají nejspíš "úspěšní politici" (bodejť by nebyli úspěšní, když jim poradci píšou projevy a co si mají myslet - když si nejsou nic schopný myslet sami).

Kdo je tedy "příživník":Squateři, kteří si dělají všechno sami, a nebo ti, kteří vládnou téhle sprosté sebrance měšťáků

 prohlašující se hnedle za konzervativce?

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

15. 11. 2008 22:50
Re: Pro ty co považují squatery za "příživníky"

R^

0 0
možnosti
JS

belgian chocolate

15. 11. 2008 22:36
bajku o cvrčku a mravenci znáte?

velmi poučná

0 0
možnosti
S

Sampis

15. 11. 2008 23:45
Re: bajku o cvrčku a mravenci znáte?

Velmi poučná, starejte se o lidi a oni se na vás vy...kašlou ;-))

0 0
možnosti

PASTA78

15. 11. 2008 22:26
"Mýtus"

Abych pravdu řekl,nevím o čem se tu bavíte!Měl jsem tu čest poznat mnoho lidí ze squterských komunit z celého světa a většině z vás se přinejmenším úrovní intelektu i úsilí vyrovnají!Jenom se rozhodli pro jinou cestu!Nechá pu proč by se měl člověk nutně vydat jen jedním směrem jen proto,že jím krátší většina!?Je to ze strachu, nebo ze zvyku?Squterství není o pasivitě ani příživnictví,alespoň tak jak ho tu většina z vás chápe!Mezi squatery najdete lidi vzdělané, kteří se práce neštítí ani v nejmenším! S pasivitou v jejich komunitě daleko nedojdete!

V jistém ohledu je to prostředí mnohem přísnější než si dokážete připustit!Poznali jste osobně nějaké, že tu tak generalizujete?Potom vás musím ujistit, že žijete v hlubokém omylu a jen škoda pro vás!!Mezi squtery jsem poznal studenty uměleckých škol, rodiny s dětmi, které normálně chodili do práce, život v alternativní komunitě je prostě jen bavil a vybrali si ho tak!Tak proč to nenecháte plavat když nic jiného!Máte prázdné domy, nebo co?  

0 0
možnosti
S

Sampis

15. 11. 2008 23:44
Re: "Mýtus"

Nějak se nemohou připustit, že  tvrzení o tom, jak je majetek nedotknutelný dostává toutou cestou povážlivé rány.

0 0
možnosti
RD

robirob

15. 11. 2008 22:21
zajimavy

Diky za zajimavy clanek. Musim rict, ze "zabirani" squatu ani grafity/tagy se mi taky nelibi, ale jinak tuhle formu svobody uplne chapu a fandim ji.

Dost lidi neuvazuje nad tim, ze spolecensko ekonomicky model, ve kterem zijeme tady nebyl vzdycky a nebudu tu vecne. Pokud patrite mezi ty, kterym vyhovuje, tak nemate problem a chapu, ze s demokracii, jak ji muzeme videt z pohledu odtud, si vyhovujete a vyhovujete i systemu.

Pokud ale nevidite smysl v hodnotach, ktery vam tenhle system nabizi, pravdepodobne chapete, co myslel autor pod "otroctvim v potu tvare", rozkradenim pudy co pise v diskusi Sampis apod. Je snadny bojovat za hodnoty, se kteryma jste stotozneni. Bohuzel zbytek nas, co je orientovanej spis "smerem squat" nema moc moznost volby. Muzeme se napr. zamyslet nad tim, jak v Jizni Americe dlouho zabirali Indianum jejich pudu pod rukama, a zduvodnovali to dlouho tim, ze ji nevyuzivaji podle soudobych standardu zapadni spolecnosti.

Takze jeste jednou, demokracie ?

0 0
možnosti
RD

robirob

15. 11. 2008 22:30
Re: zajimavy

Jeste na vysvetlenou. U tech indianu se nakonec na konferenci tusim v Riu rozhodlo, ze zpusob jejich obdelavani pudy je velmi ekologicky a "jejich" uzemi se jim uznalo stejne jako nejaka forma vlastnickych prav na intelektualni bohatstvi vyplyvajici z jejich kultury (znalost rostlinnych leku hlavne).

Jina kultura, jiny spolecensko ekonomicky model, minoritni spolecnost. Ale muzeme rict, kterej system je lepsi ? Demokracie u tech indianu ma kazdopadne urcite trochu jinou kvalitu nez ta nase, nemyslite? Jedna zaujata: skustecne mate pocit, ze hodnoty, ktere vam prinasi dnesni zapadni spolecnost (rekneme napr. vyuziti vaseho casu) jsou pro vas idealnim resenim pro vase potreby ?

0 0
možnosti
AB

Andrea B.

15. 11. 2008 21:47
Zajimavy clanek, zajimave tema..

tesim se na dalsi R^

0 0
možnosti
DD

Dominica

15. 11. 2008 19:13
Vůbec nechápu

Mám koníčky, práci, která mě baví, rodinu, v mládí jsem trempovala a poznala spoustu kamarádů nebo prostě lidí stejné krevní skupiny, ale nenudila jsem se a nepotřebovala jsem ze sebe dělat proletářku, která se potřebuje lišit od většiny. Prostě jsem se lišila, protože jsem tak narostla. Nepachtím se za ziskem, proto dělám spíše práci, která mě baví, než takovou, která "nese", a zákony se řídím tak, jak by mělo být v civilizované společnosti obvyklé.  A moje děti nesedí u počítače, protože dostaly bez drezúry dobrý základ z oblasti zájmů a možností, flákat se jen tak by je nebavilo, žít svobodně mohou podle svého. Squaterství mi připadá trochu jako póza, myslím, že na to, aby se člověk cítil svobodně a odlišoval se od většinové společnosti (a s tou jinakostí má problém kdokoli, kdo se liší, nejen squateři), to nemusí tak "hrotit" :-)

0 0
možnosti
S

Sampis

15. 11. 2008 19:15
Re: Vůbec nechápu

Ale může a o tom to je.

0 0
možnosti
MR

TrueRobos

15. 11. 2008 18:46
I filozoficky zdůvodněná krádež

zůstává krádeží...

0 0
možnosti
JP

johnpeters

15. 11. 2008 18:29
squat

my stari trempove jsme zili a mnozi jeste zijeme taky jinak nez majorita,ale myslim,ze mame jednu velkou vyhodu-totiz vime,co to je kamaradstvi.tak k nam k tomu staci zizkov a sumava a nemusime se harcovat kvuli nejaky jinosti po vsech certech a byt v tom sami jak kul v plote.a pak-maso je maso,kor pekneudelany na ohynku!jinak preju mnoho stesti.

 

0 0
možnosti
S

Sampis

15. 11. 2008 17:47
Ta diskuze

je snad veselejší než blog. ;-))

Lidi nemají prostě rádi, když je někdo svobodný, nepachtí se tak jako oni za ziskem a kašle jim na jejich zákony. Ale to se táhne už hoooooooooodně dlouho ;-))

0 0
možnosti
JP

EasyR

15. 11. 2008 17:56
Re: Ta diskuze

"Svoboda" podle Vás spočívá v obsazení cizího majetku ??? V parazitování na jiných ? V tom případě byl komunistický režim jeden z nejsvobodnějších...

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.