Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Počátek konce marihuanové prohibice?

Dvojice amerických států Washington a Colorado nulifikovala v referendech federální drogové zákony o marihuaně a legalizovala její držení a užívání, včetně rekreačního, v Coloradu omezeně i pěstování.

Ačkoli se zatím jedná o velice skromný úspěch (zatím v Coloradu dosáhl velice rozumné legalizace pěstování až 6ti rostlin konopí, zatímco úprava ve státě Washington zatím legalizaci pěstování neřeší s výjimkou pěstování pro medicínské účely přímo pacienty), je velice dobře možné, že to povede k dominovému efektu, který může zasáhnout nejen další státy v USA, kde se o podobném kroku už dlouho uvažuje, ale že tato výrazná změna postoje veřejnosti prosazená demokratickou cestou pronikne daleko za hranice Spojených států.

Zatímco u nás se lobbisté ve vidině tučných zisků snaží prosadit legalizaci extrémně předražené marihuany pro medicínské účely, pěstované průmyslovými metodami, krok, který nicméně zároveň hrozí dalším výrazným zpřísněním režimu pro ty, co si chtějí sami pěstovat marihuanu pro osobní potřebu účelům jiným a naši poslanci nechali dokonce zatknout konopného aktivistu Stanislava Pence, který se to na parlamentním zasedání pokoušel kritizovat, zdá se, že Amerika je opět o značně větší krok dále v liberalizaci.

Celou věc je třeba vidět v hlubších souvislostech. Pokud nebude naznačený trend nějakým byrokratickým způsobem ze strany centrálních vlád zastaven, potvrdí se zřejmě opět velice podstatná myšlenka Petra Macha z jeho knihy Úskalí evropské integrace o konkurenci jurisdikcí. - Pokud si voliči v jedné či více jurisdikcích prosadí určité opatření a to se osvědčí (a nevidím důvod proč by tomu v tomto případě být nemělo, neboť státům, které přistoupily k tomuto rozumnému kroku přibude položka příjmů a zároveň se odstraní problém marihuanové kriminální scény) budou ho pak chtít zavést i jinde. Takovým způsobem ostatně nakonec v 30. letech postupně v jednotlivých státech a nakonec i na federální úrovni skončila i ona neslavná prohibice alkoholu v USA, která přinesla obrovské zisky a moc mafii a závažné prorůstání organizovaného zločinu do státních struktur, ale problém alkoholismu žádným způsobem nevyřešila.

Je možné, že tato zpráva z amerických států Colorado (tam vyhrál Romney) a Washington (vyhrál tam Obama), poněkud zanikající v záplavě článků o výsledcích amerických prezidentských voleb, který se dal již přinejmenším od srpnové republikánské konvence v Tampě víceméně s naprostou jistotou očekávat, je historicky začátkem celosvětového konce prohibice marihuany.

Prohibice marihuany rovněž začala ve Spojených státech naprostou démonizací jejích účinků (poprvé postavena mimo zákon ve státě Utah v kontextu rasimu a náboženského fanatismu a později s výraznou podporou federální vlády zasáhla celé USA) a postupně se rozšířila takřka do celého světa, vytvořila obrovský černý trh a závažné problémy s mezinárodním organizovaným zločinem a stojí státy nemalé výdaje, aniž by to skutečné účinky a míra škodlivosti této drogy nějak ospravedlňovaly a nebo že by vyřešilo údajný problém s jejím užíváním. 

Doufejme tedy, že tato jedna z mála pozitivních zpráv z USA v poslední době bude mít nakonec naznačené důsledky a jednoho dne její předpokládané pozitivní dopady dospějí i k nám do Evropy a pozitivně ovlivní i myšlení eurobyrokratů a našich pokryteckých parlamentářů a že nakonec zdravý rozum a svoboda přecejen zvítězí - alespoň tedy co se týče konopí - a nesmyslná drogová válka proti němu, která přináší mnohem více škody než užitku, konečně skončí.

Autor: Jan Zeman | středa 7.11.2012 17:17 | karma článku: 17,19 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Jan Zeman

Proč bylo včera pozdě zrušit platnost průkazů "bezinfekčnosti" u nepromořených očkovaných

Nejen že už dlouho protiprávně diskriminují lidi s prokázanými protilátkami, ale začínají už vyhrožovat i jejich povinným očkováním. Přitom opravdu závažný a opravdu akutní problém je opravdu dost jinde než v neproočkovanosti.

24.11.2021 v 12:05 | Karma: 44,04 | Přečteno: 42792x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Uznávat či neuznávat protilátky?

Už od jara se u nás nejen v médich a na internetu ale i u soudů intenzivně diskutuje otázka, zda u nás uznávat nebo neuznávat pozitivní výsledek testu na protilátky proti onomu viru způsobujícímu onemocnění covid-19.

30.10.2021 v 8:00 | Karma: 44,07 | Přečteno: 8384x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Mask psychosis není zdravá aneb Houstone, máme v tom háček

Podle Prymuly "není údaj aktuálně nakažených nijak rozhodující" a podle Duška dokonce prý poslední audit českých koronadat, odhalující v nich zcela zásadní nesrovnalosti, prý nemůže mít vliv na jejich věrohodnost.

28.7.2020 v 21:00 | Karma: 26,71 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

USA: Statistika napovídá že republikáni mohou udržet většinu v obou komorách Kongresu

Není vůbec vyloučeno, že si Republikánská strana udrží většinu ve Sněmovně Reprezentantů a v Senátu je dokonce celkem pravděpodobné, že tam dokonce trochu posílí.

6.11.2018 v 19:08 | Karma: 14,59 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Kongres potvrdil D. Trumpa prezidentem USA

Kongres Spojených států certifikoval výsledek voleb a včera s konečnou platností potvrdil D. Trumpa prezidentem USA.

7.1.2017 v 7:47 | Karma: 29,89 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.