Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kafkárna: liberálové jdou demonstrovat proti svobodě

Zní to podivně? Ale to budou zřejmě dělat židovští liberálové na Kafkově náměstí - jak případné místo - demonstrovat svou podporu nyní doslova vražedné politice Izraele a pokračující opresi Palestinců.

Židovská liberální unie svolala na neděli 11. 1. 2009 od 14:00 hodin na Náměstí Franze Kafky demonstraci - prý "na podporu Izraele v boji proti teroristické organizaci Hamas".


V pozvánce se uvádí:
"Souhlasíme s věcnými údaji o konfliktu a s argumenty, které uvádí ve svých vyjádřeních Velvyslanectví Izraele v ČR a jež jsou často v rozporu se zprávami sdělovacích prostředků. Vyzýváme všechny přátele k účasti na shromáždění na podporu Izraele !"

Zdá se, že oni "liberálové" půjdou tedy také demonstrovat za ambasádu a její propagandistické výlevy. Alespoň to tak vypadá z jejich svolávky. Nabízela by se tedy otázka, proč nemá být demonstrace u Chotkových sadů, Kafkovo náměstí mi ale pro tento účel připadá opravdu symbolické.

Lze však vidět, že je to celé jasně namířeno proti svobodě obyvatel Palestiny, které drží izraelská administrativa v podmínkách připomínajícím už obrovský koncentrační tábor (proti němuž bylo Terezínské gheto miniaturou) - v tomto smyslu se už vyjádřil i kardinál katolické církve - která se zdála v minulosti k Izraelské administrativě poměrně "oko přivírající". Jak se něčeho takového může ale účastnit někdo, kdo sám sebe chce nazývat "liberál"? Vzhledem k této fundamentální nekonzistenci by to asi bylo už vhodné užít přídomku fanatik, nebo prostě pokrytec.

Asi by se tam měli nasměrovat pozorovatelé, nebo rovnou policie - aby zamonitorovali, zda tam náhodou nedojde k porušení trestního zákona zejm. § 198 - Hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a § 198a - Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Případně i těžší kalibr v podobě § 260. Vzhledem k charakteru akce se lze totiž odůvodněně obávat, že by tam k něčemu takovému mohlo dojít. Nebo máme být bez obav, protože jedni jsou přece rovnější než jiní?

Řekl bych ale, že skutkové podstaty byly již možná naplněny samotnou pozvánkou.

Palestina je stát, člen OSN. Hamas, jakkoli si o něm můžeme myslet své*, jakkoli ho Izraelští představitelé neuznávají (což je z právního hlediska ale zcela irelevantní) je demokraticky zvolenou vládou v Gaze, jakkoli je snad na seznamu tzv. "teroristických organizací" (což je arbitrární politický fakt, který rovněž nemá žádnou právní relevanci, neboť převažující právo princip kolektivní viny vylučuje**). Je tedy nepochybně demokratickým zástupcem Palestinců z pohledu mezinárodního práva, Palestinců, kteří jsou nepochybně národem.
Jejich vraždění v současné Izraelské ofenzivě jako na běžícím pásu, včetně prokazatelného faktu, že většina obětí jsou civilisté, ale i předchozí dlouhotrvající humanitární blokáda - ať už s odvoláním na údajný "terorismus" Hamasu čili nic - je nejen podle mého názoru celkem jasným naplněním skutkové podstaty zločinu genocidia podle mezinárodního práva (zejm. čl. 2 pís. a,b,c Konvence o zabránění a trestání genocidy, kterou Izrael ratifikoval 5. března 1950 a spadá tedy pod její jurisdikci) a i podle práva platného v ČR. Je ironií, že to byl právě právník židovského původu Raphael Lemkin, který se o zavedení trestnosti genocidy v mezinárodním právu - po hrůzách 2. světové války - nejvíce zasloužil a Izrael byl celkem logicky jedním z prvních signatářů zmíněné konvence.

Zákaz genocidia je tzv. imperativní normou mezinárodního práva a jakékoliv jiné mezinárodní právo s ní v rozporu, či jeho uplatnění, je od počátku neplatné. Genocidium jako trestný čin proti lidskosti je nepromlčitelný a v právním smyslu neexistuje ani žádná imunita, která by mohla bránit být za něj stíhán - viz. čl. 4 textu zmíněné konvence a zde (jakkoli praxe je bohužel zcela jiná a některé státy, které konvenci ratifikovaly, čas od času využívají mezinárodněprávních ratifikačních výhrad i k odmítání nechat stíhat konkrétní osoby v trestněprávním smyslu - což je samozřejmě nejen nemorální, ale i zcela zjevně ilegální - a je z toho nabíledni, že takové státy nelze považovat za státy právní, ale za státy zločinné - ať už mají moc v tomto světě jakoukoli - třeba odmítnout soud a uniknout odpovědnosti za nejodpornější zločin jaký lidstvo zná - kterým genocidium nepochybně je). Pro zločin genocidia platí v ČR oznamovací povinnost - a upozorňuji, že to i v případě, že by byl tento zločin spáchán cizinci a mimo území ČR. I proto jsem se to rozhodl zde touto formou oznámit, neboť je to tak vlastně nejen z morálního ale i právního hlediska má povinnost. Nebo mám radši držet klapačku a hledět si svého?


Izraelští představitelé bohužel nespadají pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (který je soudem v takovémto případě příslušným) neboť Izrael je právě jednou z té menšiny zemí, které neuznaly jeho status - jejich vyšetřování a stíhání tedy prakticky nelze za dané mezinárodní situace příliš očekávat. Ano, buďme realisté.


Nicméně - a je to jistě můj soukromý názor - představitelům EU včetně těch našich - nyní v době našeho předsednictví Radě EU - lze však snad i tak doporučit maximální obezřetnost při vyjednávání s Izraelem a kontinuální konzultace všech veřejných výroků a především zákulisní činnosti s právníky, nejlépe odborníky na válečné, mezinárodní a i trestní právo, stejně jako s lidmi, kteří o situaci v Gaze skutečně něco vědí aby nedocházelo alespoň k politickým faux-pas (- A to ve světle skandálního prohlášení takového páně Potužníka, či otevřeně lživého prohlášení neúspěšného mírového vyjednavače ministra Schwarzenberga - jakkoli to totiž česká mainstreamová média moc neprobírají - je již i přes informační blokádu jasné, že příměří první a opakovaně porušil Izrael - informovala o tom už i CNN). Co by jim snad bylo lze doporučit jako první krok za dané situace - po selhání jednání o příměří - je zavedení absolutního zbrojního embarga EU proti Izraeli. I za spoluvinu na genocidiu může být totiž podle našeho práva uložen i výjimečný trest a ne méně než 12 let vězení. Podobně je tomu i v ostatních zemích EU. V úvahu navíc samozřejmě připadají i další zločiny proti lidskosti. Nebo snad opravdu máme už přijmout onu novou filosofii humanitárního bombardování?


No ale kdo by mě z těch pokryteckých mocipánů poslouchal, že, vždyť přece nějaké mezinárodní konvence, zákony, koho to z nich ještě zajímá...


Každopádně si ale myslím, že jsou zcela splněny zákonné podmínky § 10 odst. a) a c) Zákona o právu shromažďovacím pro zákaz zmíněné demonstrace a Městská část Praha 1 je tak zřejmě povinna učinit. Pokud tak neučiní, měla by tam alespoň vyslat své pozorovatele. A je alespoň potřeba říci pro ostatní, že účast na dané demonstraci by mohla vyústit v trestní spoluvinu. Nebo je to opravdu tak, že některým vždy projde to, co jiným ne a starý dobrý princip dvojího metru funguje i zde? Přesto bych si zde - jakkoli nejspíš má slova vyjdou na prázdno - dovolil apelovat na obřezané spoluobčany, aby se zbytečně nevystavovali riziku - jako tak činí často jejich ostříhaní protivníci. Židovské liberální unii pak aby se zbytečně nestavěla do stejné role jako ti, proti nimž vystupuje legitimně - a mohla tak začít být považována za extrémistickou organizací.

----------------------------------------------------------------------------------------
Účelem tohoto mého článku není šíření nějaké nenávisti k židům. Nejsem ani žádným odpůrcem existence státu Izrael, ani jeho povětšině snad spíše mírumilovných obyvatel - naopak, přál bych si, aby se onen letitý konflikt konečně podařilo zvládnout ke spokojenosti jeho obou stran - jinak totiž nemá nikdy šanci skončit.
Je to snad marné a pošetilé - ale jestliže jsme však svědky tak vůčihledného a dlouhotrvajícího bezpráví, které nyní vyústilo již do otevřeného vraždění civilního obyvatelstva za pomoci těžké armádní techniky, obyvatelstva, které navíc nemá kam z Gazy uprchnout a jak se účinně bránit (jeden z hostujících zahraničních lékařů to dokonce přirovnal k vraždění lidí v kleci***, kterou Gaza, obehnána tím, čemu se u nás říkalo "železná opona", vlastně je. Podobně situaci shrnula i česká bodyguardka, která je v Gaze při misi OSN) - proti vojenské operaci, která je sice nazývána "válkou" proti Hamasu, ale podle dostupných informací se jasně jedná o teror**** - když nám naši politici lžou a dělají ostudu před světem a téměř nepokrytě drží basu s jasnými zločinci v Izraelské administrativě, kteří dělají ostudu slušným židům - a otevřeně se už mluví o tom, že celá ofenziva je pro ně především prostředkem, jak si zvýšit politické preference a stůj co stůj se udržet u moci - pak je již nutno věci nazvat pravým jménem.

*
Jsem například nakloněn myšlence, že fakt, že se k moci dostala takto extrémistická skupina je s velkou pravděpodobností důsledkem tajné operace tzv. Dagan plan - která odstavila mnohem umírněnějšího Arafáta a prováděla i další provokace - se všemi důsledky na destabilizaci situace - neboť mi takový závěr přijde v širším historickém kontextu velice logický.
**
Je ne příliš dobře známo, že za vznikem státu Izrael stála celá řada teroristických operací a organizací, které se pak vznikem Izraele pouze institucionalizovaly a v činnosti dále pokračovaly pod ochranou státní moci, a dnes je lze již jen velmi těžko rozlišit, neboť jsou součástí izraelských ozbrojených sil a tajných služeb. Expanzionistické motivy formulované napříč historií Izraele od Guriona až po Šarona však zůstávají. Někteří prominentní teroristé se stali vrcholnými představiteli Izraele dávno předtím, než na plno propukl Palestinský odboj a terorismus - jak byla stále více a více oklešťována práva Palestinců a území jejich státu původně garantované OSN. Tam kde se dříve snad jednalo spíše o konflikty o vodu, území a svatá místa, se dnes jedná o generalizovaný konflikt ideologií - radikálního sionismu proti radikálnímu islamismu. Obojí se svou obludností už výrazně vymyká představě o lidskosti vlastní většině obyvatel světa, včetně většiny židů i většiny muslimů, z nichž mnozí proti tomu i otevřeně protestují - někteří už i se zcela dech beroucí odvahou - samozřejmě, nechci po nikom, aby měl takovou odvahu jako ona dívka na videu, jsme jenom lidé, ale snad bychom mohli mít alespoň tolik odvahy, abychom se nad věcí trochu zamysleli.


***
citát z videa pro ty, kdož neumí anglicky:
"Viděl jsem jednoho vojáka mezi těmi ... stovkami, které jsme ošetřovali. Takže pokud se to někdo snaží interpretovat jako čistou válku proti jiné armádě lže. Toto je celkově válka proti civilní palestinské populaci a můžeme to potvrdit čísly ... oni nemohou téct, jako jiní civilisté v době války, protože jsou obehnáni plotem a jsou v kleci ... takže bombardují jeden a půl miliónu lidí v kleci..."
****
teror je odborný termín, překládaný do češtiny jako "hrůzovláda", v teorii politického násilí bývá dáván do protikladu k "terorismu" - jako nevybíravé politické násilí, efekty podobné terorismu, ale otevřeně, jakkoli často se skrytými motivy organizované nějakým státem. V některých terminologických systémech se pojem často směšoval s pojmem "státní terorismus". Taková klasifikace je ale nedostatečně rozlišující, neboť i za terorismem lze často odhalit napojení na něčí státní zájmy a opak je spíše výjimkou. Například zřejmě největší teroristickou operací v dějinách Evropy byla Operace Gladio, napojená na zájmy celých konglomerátů státních politik a řízená z ústředí NATO v Bruselu. Jako nejčastější příklad teroru z dějin se uvádí Jakobínská diktatura jakkoli často se též uvádějí příklady válečného teroru proti civilnímu obyvatelstvu - v takovém případě se jedná také o zločin proti lidskosti, na který pamatuje § 263 Tr.z. - Válečná krutost - o kterou se zjevně jedná v případě, kdy vojska brání ošetřování raněných civilistů.

Autor: Jan Zeman | čtvrtek 8.1.2009 18:18 | karma článku: 20,11 | přečteno: 1654x
  • Další články autora

Jan Zeman

Proč bylo včera pozdě zrušit platnost průkazů "bezinfekčnosti" u nepromořených očkovaných

Nejen že už dlouho protiprávně diskriminují lidi s prokázanými protilátkami, ale začínají už vyhrožovat i jejich povinným očkováním. Přitom opravdu závažný a opravdu akutní problém je opravdu dost jinde než v neproočkovanosti.

24.11.2021 v 12:05 | Karma: 44,04 | Přečteno: 42792x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Uznávat či neuznávat protilátky?

Už od jara se u nás nejen v médich a na internetu ale i u soudů intenzivně diskutuje otázka, zda u nás uznávat nebo neuznávat pozitivní výsledek testu na protilátky proti onomu viru způsobujícímu onemocnění covid-19.

30.10.2021 v 8:00 | Karma: 44,07 | Přečteno: 8385x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Mask psychosis není zdravá aneb Houstone, máme v tom háček

Podle Prymuly "není údaj aktuálně nakažených nijak rozhodující" a podle Duška dokonce prý poslední audit českých koronadat, odhalující v nich zcela zásadní nesrovnalosti, prý nemůže mít vliv na jejich věrohodnost.

28.7.2020 v 21:00 | Karma: 26,71 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

USA: Statistika napovídá že republikáni mohou udržet většinu v obou komorách Kongresu

Není vůbec vyloučeno, že si Republikánská strana udrží většinu ve Sněmovně Reprezentantů a v Senátu je dokonce celkem pravděpodobné, že tam dokonce trochu posílí.

6.11.2018 v 19:08 | Karma: 14,59 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Kongres potvrdil D. Trumpa prezidentem USA

Kongres Spojených států certifikoval výsledek voleb a včera s konečnou platností potvrdil D. Trumpa prezidentem USA.

7.1.2017 v 7:47 | Karma: 29,89 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.