Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Climategate: IPCC prokazatelně obelhal svět ohledně tání ledovců

Také jste slyšeli, že tají ledovce? Ty himalájské prý mohou roztát do r. 2035. Alespoň to ve své poslední zprávě tvrdil IPCC. Nyní se ukazuje, že toto tvrzení nikdy nebylo podloženo žádnou vědeckou studií.

Rajendra Pachauri, šéf IPCC

Poslední zpráva z dílny IPCC:

“Ledovce v Himalájích ustupují rychleji než v kterékoli jiné části světa a pravděpodobnost, že zmizí do r. 2035 a možná dříve, je velmi vysoká, jestliže se Země bude oteplovat současným tempem."

IPCC Dokonce stanovil tu pravděpodobnost na 90%.

Tvrzení bylo samozřejmě již dříve kritizováno a loni na podzim se do toho vložil i indický ministr životního prostředí Jairam Ramesh, který v souvislosti s vydáním zbrusu nové indické zprávy prohlásil:

"Neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že to co se děje s himalájskými ledovci má nějakou spojitost s globálním oteplováním.”

Na to v souvislosti s politickou dělostřeleckou přípravou na nadcházející summit UNFCCC v Kodani ostře reagoval šéf IPCC Rajendra Pachauri a pro britský Guardian prohlásil:

"Víme velmi jasně co se děje. Nevím, proč ten [indický] ministr podporuje tento nepodložený výzkum. Je to extrémně arogantní prohlášení.”

Ovšem ukazuje se, že je to naopak IPCC, jehož katastrofické vize o himalájských ledovcích jsou naprosto nepodloženy jakýmkoliv seriózním výzkumem. Ona představa, že himalájské ledovce zmizí do r. 2035 je totiž - jak se ukazuje (viz např. zde, zde) - opsána ze zprávy WWF, která samozřejmě nikdy neprošla vědeckou oponenturou, jedná se o hrubě zavádějící aktivistický text a samotná informace o himalájských ledovcích tam byla nejspíše tendenčně opsána z populárně vědeckého časopisu New Science - z článku, který samozřejmě také nikdy neprošel vědeckou oponenturou a jak se ví už delší dobu (článek vyšel už v r. 1999!), byl sám o sobě dezinterpretací slov indického vědce Syeda Hasnaina, se kterým New Scientist pořídil telefonické interview. Hasnain později vehementně popřel, že by z jeho výzkumu vyplývaly závěry tak, jak je prezentuje New Scientist, potažmo WWF, potažmo IPCC, a ukázalo se, že r. 2035 byla pouze spekulace, o které mluvili v onom telefonickém rozhovoru s redaktorem New Scientist Fredem Pearcem, a že se navíc netýkala himalájských ledovců jako celku, ale pouze malé části z nich - a Hasnainova zpráva nic takového každopádně vůbec neobsahuje. Ví se to už delší dobu a New Scientist se za tuto blamáž nyní nejen už omluvil, ale byl to právě Pearce, který na původ mylné informace ve zprávě IPCC upozornil. Sám profesor Murari Lal, který dohlížel na kapitolu o ledovcích ve zprávě IPCC pak prohlásil:

"Pokud Hasnain oficiálně říká, že nikdy nic takového netvrdil a že je to chybný předpoklad, doporučím, aby tvrzení o himalájských ledovcích bylo odstraněno z budoucích zpráv IPCC."

Nepodložené tvrzení o Himalájských ledovcích papouškuje i místopředseda IPCC Jean-Pascal van Ypersele (viz. zde). Ten by si však měl dávat větší pozor na podloženost svých tvrzení, neboť narozdíl od Pachauriho (který je původním povoláním železničář a jehož rozsáhlé aktivity v environmentálním byznysu už vzbuzují velké otazníky z hlediska možného konfliktu zájmů i třeba právě v souvislosti s himalájskými ledovci - viz. např. zde), je Ypersele vědec klimatolog zaměřený právě na ledovce.

I takto se prosím dělá ta "věda" v IPCC, skoro to vypadá, že jejich zprávy už budou potřebovat audit, neboť jak se ukazuje, vymykají se normálnímu postupu vědecké oponentury a obsahují ve svém jádru i naprosté alarmistické nesmysly i potom, co byly původním zdrojem dávno dementovány.

Jak si šéf IPCC vůbec mohl dovolit tvrdit něco o nepodloženosti indické zprávy a označovat tamního ministra životního prostředí za "extrémně arogantního", když má sám ve zprávách IPCC vědecky nepodložená tvrzení právě v souvislosti s himalájskými ledovci? Z toho už jde jednomu hlava kolem. A jak se říká, každý by si měl nejprve zamést před vlastním prahem a pýcha předchází pád.

Himalájské ledovce jsou zdaleka nejrozsáhlejší nepolární ledovce na světě a pokud je jejich ústup podstatně pomalejší, než doposud tvrdil IPCC na základě aktivistické zprávy WWF, jak to teprve bude s těmi polárními...

 

Pokud se vám článek líbil, můžete mu zvýšit hodnocení, nebo na něj kdekoli odkázat - bude ho pak číst více lidí. Pokud se vám něco nelíbilo, budu rád, když to napíšete do diskuse.

Autor: Jan Zeman | pondělí 18.1.2010 5:00 | karma článku: 23,99 | přečteno: 3273x
  • Další články autora

Jan Zeman

Proč bylo včera pozdě zrušit platnost průkazů "bezinfekčnosti" u nepromořených očkovaných

Nejen že už dlouho protiprávně diskriminují lidi s prokázanými protilátkami, ale začínají už vyhrožovat i jejich povinným očkováním. Přitom opravdu závažný a opravdu akutní problém je opravdu dost jinde než v neproočkovanosti.

24.11.2021 v 12:05 | Karma: 44,04 | Přečteno: 42792x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Uznávat či neuznávat protilátky?

Už od jara se u nás nejen v médich a na internetu ale i u soudů intenzivně diskutuje otázka, zda u nás uznávat nebo neuznávat pozitivní výsledek testu na protilátky proti onomu viru způsobujícímu onemocnění covid-19.

30.10.2021 v 8:00 | Karma: 44,07 | Přečteno: 8385x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Mask psychosis není zdravá aneb Houstone, máme v tom háček

Podle Prymuly "není údaj aktuálně nakažených nijak rozhodující" a podle Duška dokonce prý poslední audit českých koronadat, odhalující v nich zcela zásadní nesrovnalosti, prý nemůže mít vliv na jejich věrohodnost.

28.7.2020 v 21:00 | Karma: 26,71 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

USA: Statistika napovídá že republikáni mohou udržet většinu v obou komorách Kongresu

Není vůbec vyloučeno, že si Republikánská strana udrží většinu ve Sněmovně Reprezentantů a v Senátu je dokonce celkem pravděpodobné, že tam dokonce trochu posílí.

6.11.2018 v 19:08 | Karma: 14,59 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Kongres potvrdil D. Trumpa prezidentem USA

Kongres Spojených států certifikoval výsledek voleb a včera s konečnou platností potvrdil D. Trumpa prezidentem USA.

7.1.2017 v 7:47 | Karma: 29,89 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.