Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

11. 3. 2010 2:35
Lenin zrušil volební právo vykořisťovatelům

a ponechal ho jen pracujícím. To by v této souvislosti bylo daleko rozumnější. Sociální dávky nepředstavují problém.

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

10. 3. 2010 14:49
Autore, viděl jsem ještě lepší návrh.

Kdo je ochoten vzdát se svého práva hlasovat v konkrétních volbách dejme tomu za 1000 Kč, tomu by to mělo být umožněno.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

10. 3. 2010 10:19
Nápad k ničemu!

Demokracie je vláda většiny nad menšinou.Bez všeobecného volebního práva by se z vlády většiny,stala vláda privilegované menšiny.Tedy šlo by o diktaturu.Snaha nastolit diktaturu,místo demokracie je v tomto státě čím dál větší.Zažil jsem bolševickou diktaturu a žádnou jinou nechci.Zastupitelská demokracie je založená na tom,že každá vrstva a sociální skupina má právo mít v parlamentu svého zástupce,který bude hájit jeho práva.Systém,kdy odepřeme volební právo jedné skupině obyvatel,která neplatí daně je forma otroctví či nevolnictví a ty patří do jiné doby.Ze stejného důvodu nebylo přiznáno volební právo ženám.Ženy,které jsou v domácnosti a starají se o děti neplatí daně,přesto ale pracují a zaslouží si svého zástupce v parlamentu.Stejně tak důchodci,kteří celý život platili daně nemůžou být postaveni do role bezprávných občanů.Občanů 2.řádu bez zastoupení,bez ochránce svých práv.Stejně tak nezaměstnaný má právo na vlastního zástupce,který bude hájit jeho zájmy!Atd.

0 0
možnosti
P

Pavel_D

10. 3. 2010 8:55
Nebojte se,

stejně k volbám přijde tak 30% lidí. A ještě jim to zakázat, tak nepřijde nikdo. Dostal jsem tuhle mailem fotku nápisu na zdi:

KDYBY VOLBY MOHLY NĚCO ZMĚNIT, UŽ BY JE DÁVNO ZAKÁZALI.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

10. 3. 2010 10:29
Re: Nebojte se,

Jak vidno tak většina změn je většinou k horšímu!Ještě,že máme demokracii.Ale i v demokracii je možné jemné rozlišovat.Samozřejmě,že základní principy vlády jsou v demokracii stejné bez ohledu na to zda volby vyhraje pravice či levice. Vláda dokonce musí pokračovat i v případě,že volby nevyhraje nikdo.Jak jsme to viděli v letech 2006-2007 či v letech 2009-2010.Samozřejmě některé změny jsou možné i v demokracii.Ale změny typu dejte vládu mně a já vám ukážu jak se to má dělat,většinu lidí nelákají.Zvláště ty,kteří netrpí ztrátou paměti a pamatuji bolševickou diktaturu.A byli ve bolševici kteří svobodné volby zrušili,takže něco se změnit skutečně dá!

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

10. 3. 2010 7:28
nu ...

take netusim, proc by o stamiliardach ze statniho rozpoctu melo spolurozhodovat i individium, pro ktere je vrcholem bohatstvi slozenka z uradu prace ... R^

0 0
možnosti
KD

SecondWisdom

10. 3. 2010 7:38
Re: nu ...

Přesně hlavně by neměli mít právo volit vězni. Protože situace je nyní podobná jako by si vězni volili stranu, která jim dá amnestii a pokud možno ustanoví zákony tolerantní ke zločinu. Stejně tak lidé, kteří na systému parazitují volí strany, které jim parazitování zjednodušují. Tedy obecně odebrat volební právo všem skupinám, které jsou z principu nestátotvorné.Otázka je, jestli by zbývají lidé nevolili příliš kruté podmínky pro nezahrnuté skupiny (např. žádné peníze pro invalidy nebo trest smrti pro kriminálníky), ale jsem ochotná věřit, že ne. ;-D

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

10. 3. 2010 6:59
Omezení volebního práva je rozumný nápad.

Podstatou problému je, že cca 25 % obyvatelstva tvoří přidanou hodnotu. Těchto 25 % vlastně živí zbytek. Zbytek, kterého je  podstatně více, se veze, připravuje na práci anebo je v důchodu. Se veze, může znamenat, že produkuje sekundární (bez přidané hodnoty) hodnoty jako státní zaměstnanci, nebo nepracují.

Pro zjednodušení systému a zavedení selektivního volebního práva navrhuji, aby volební právo měli "samoživitelé" a důchodci po  35 letech na pozici "samoživitele".

Samoživitel je fyzickou osobou, nezaměstnanou státem, která platí daně z příjmu.  Může to být zaměstnanec, OSVČ a pod. Osoby zaměstnávané státem, by daně platit nemuseli. Jednak je to přelévání státních peněz z jedné státní kapsy do druhé státní kapsy  ale hlavně by se tím odlišili osoby bez volebního práva. Soudci, poslanci, úředníci všech těch stovek úřadů, policajti, vojáci a další přímí zaměstnanci státu by volební právo neměli.

Po 35 letech na pozici samoživitele by bylo právo volby již trvalé.

0 0
možnosti
RH

Kruton

9. 3. 2010 23:17
!!!!

Mluvíte mi z duše. Volební právo se v průběhu dějin rozšířilo do nesmyslných rozměrů.

0 0
možnosti
K

Kru.El

9. 3. 2010 22:45
Špatný nápad

U voleb je každý ve střetu zájmů, protože prvořadým zájmem každého je vlastní prospěch a ne prospěch společnosti jako celku. Pokud by volila jenom část obyvatel, tak by systém přizpůsobila především vlastnímu prospěchu a ostatní by přišli silně na buben.

0 0
možnosti
RH

Kruton

9. 3. 2010 23:21
Re: Špatný nápad

Už Aristoteles věděl, že chudí lidé nemají mít účast na vládě, protože jejich prvním zájmem jsou peníze bohatších. Jinak si myslím, že střední třída má větší zájem na tom, aby společnost fungovala, potřebuje silnice, kvalitní školství, fungující soudy, policii, ale i sociální smír atd..... Kdežto prvním zájmem nemajetného je jeho posun na přijmovém žebříčku a to nikoli prací, ale zásahem státu. Jinak je logické, že když nepřispívám do společného měšce penězi, pak těžko obhájím, že chci rozhodovat o jeho osudu.

0 0
možnosti
KD

SecondWisdom

9. 3. 2010 22:38
Škoda, že je to sci-fi

A kam patří odboráři ? ;-D

0 0
možnosti
D

da.rock

9. 3. 2010 21:54
Člověče, kdyby volební právo

měli jen ti, co platí daně, tak by ho měli všichni zaměstnanci, ale přišla by o něj polovina podnikatelů. To jim přece nemůžete udělat? ;-D

0 0
možnosti
SH

Nemesiss

9. 3. 2010 22:08
...a proč ne?

...jinak v návrhu je, aby nevolil ten, kdo neplatí daně a DLOUHODOBĚ konzumuje sociální dávky...nikdo by přece nevylučoval z voleb třeba někoho, kdo přišel o práci a hledá si jinou...a malá připomínka - ta podle tebe "polovina podnikatelů" platí určitě silniční daň, zdravotní daň - té se sice říká pojištění, ale co si budeme povídat, dost jich bude platit DPH atd....:-)

0 0
možnosti