Makléř volající po zodpovědnosti, opravdu zloduch?

Pro hnutí Occupy Wall Street se stal symbolem nenáviděného 1%, časopis Forbes ho označil za psychopata, šéf ekonomické sekce BBC o něm prohlašuje: „Musíte ho sledovat, když chcete porozumět eurokrizi a tomu, jak fungují trhy.“ Dovolet mi představit makléře Alessia Rastaniho, který mnoha lidem otevřel oči.

Makléř Alessio Rastani.Alessio Rastani

Téměř před měsícem jsem narazil na rozhovor s makléřem Alessiem Rastanim, který otevřel mnoha lidem oči. Neříkal totiž jako politici, že pumpování peněz do finančního sektoru, na rozdíl od politiků neříkal, že všechno bude v pořádku. Varoval a předpovídal, že se náš finanční systém do roka zhroutí.

Inspiroval mě k napsání článku Nejisté zítřky a nejisté zítřky včerejšků, ve kterém jsem se zamýšlel nad finančním systémem, nad používáním peněz a nad tím, jaké výhody nám to přináší. Ovšem také nad tím, jak křehký systém fungování je a nad tím, jak poškozený v současnosti je.

A dnes jsem narazil na článek Briana Kenetyho na České Pozici - Makléř, podle něhož vládne světu Goldman Sachs, který je věnovaný právě Alessiu Rastanimu a který trefně popisuje, celý rozruch vyvolaný rozhovorem, který, jak se v článku píše, vlastně neřekl nic, co by již nebylo řečeno, jen se Rastanimu podařilo zvolit vhodné slova ve vhodnou chvíli a ve vhodném médiu.

Rastani podle mě poměrně trefně rozpoznal důvody, proč hnutí Occupy Wall Street vzniklo, říká, že lidí neprotestují proti kapitalismu a demokracii, ale proti korupci a neodpovědnosti firem. (O motivech Wall Street se více zmiňuji v článku Pryč s demokracií a svobodným trhem? Proč, vždyť ještě nedostali šanci.)

Paradoxně se však právě pro hnutí Occupy Wall Street stal symbolem toho nenáviděného 1% lidí, ale je tomu tak? Vždyť Rastani jen říká - Goldman Sachs vydělávají na krizi, proč by nemohli i ostatní, obyčejní lidé?

Článek Briana Kenetyho končí slovy:

Všechno to zní tak trochu jako zvláštní wallstreetové vydání knížky Roberta Fulghuma Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Ve zkratce: kupujte za nízké ceny, prodávejte za vysoké ceny, neutrácejte nad své možnosti, nesázejte všechno na jednu kartu a nespoléhejte na vládu, že vás vytáhne z nesnází. Důvěřujte Alessiovi Rastanimu.

Alessio Rastani neříká nic nového a převratného. Jeho důležitost však spočívá v tom, že to vůbec říká.

Jeho důležitost spočívá v tom, že v době, kdy pro banky je žádost o peníze daňových poplatníků na běžném pořádku, že v době, kdy Česká spořitelna útočí na lidi reklamou na studentské účty, ve kterých studenty motivuje ne k tomu, aby pracovali a uložili si k ní peníze, ale k tomu, aby si je u ní půjčili, on říká - postarejte se sami o sebe.

Web Alessia Rastaniho věnující se investování a správě financí. Twitter Alessia Rastaniho. Facebook Alessia Rastaniho.

---

Tento článek původně vyšel na mém blogu - http://goo.gl/VgawF

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tomanek | sobota 22.10.2011 19:00 | karma článku: 11,22 | přečteno: 1467x