"Janíku, povězte mi, jaký dnes máme den?"

"No, paní profesorko, já to sice říct umím, jen nevím datum." "No přece jedenáctýho září," napovídá spolužačka... Cožpak jsme všichni zapomněli?

  V roce 2001 jsem akorát začal chodit do školy. 11. září jsem byl doma amyslím, že jsem koukal na televizi. Když v tu chvíli se objevil televizní hlasatel a oznámil nám všem tu zprávu. Teroristé unesli letadlo a narazili s ním do World Trade Centra, do Dvojčat. Ani si nepamatuji, co jsem si o tom myslel, jen vím, že jsem byl v šoku. Tato událost byla vysílána jako útok na naší civilizaci. Útok na naše hodnoty a svět. Televize se předháněly v záběrech a informacích. Okurková sezóna byla u konce, neboť zprávy teroristickém útok u lze vysílat několik dnů. Všude se o tom mluvilo, psalo, diskutovalo. 

A dnes?

Dnes jsem byl o hodině francouzštiny požádán, abych řekl, jaké je datum. Jak to říci jsem si vzpomněl, ale na datum ne. Potom nám ještě naše francouzštinářka povykládala, že to je přece významné datum.

Hm, pro koho.

Na serveru iDnes.cz jsem našel článek o ekonomickém dopadu na letecké společnosti. Na Aktuálně.cz jsem našel článek mluvící o tom, že Obama do New Yorku nepřijel, pouze měl proslov z Pentagonu a také o tom, že v vzpomínka na 11. září pomalu bledne.

Nevím jak Američané, ale hodně Čechů zastává názor, že tento útok byl naplánován CIA. Ano, až polovina Čechů věří kospiračním teoriím. A proč si tedy připomínat datum veleúspěšné akce CIA? Můj názor na 11. září není jednoznačný, nemám zkrátka dostatek důkazů. A důkazy typu - šťoural se v nečem a našli ho oběšeného ve skříni - moc relevantně neberu. Není totiž možné dohledat si fakta. Onen mrtvý má totiž jméno typu John Smith a těch je opravdu mnoho. Krom toho Internet není moc relevantní zdroj informací.

Ale uvěřme oficiálním zprávám a zamyšleme se, jak může být asymetrická válka /to jest válka, kdy jedna strana je na mnohem vyšší ekonomické a vědecké úrovni a ta druhá používá s snadno dostupné prostředky k podlomení ekonomiky strany první (výbušniny - a jak zlomily va leteckému průmyslu)/ zastavena. Řešení jsou dvě - ideové přesvědčení protivníka či jeho naprosté zničení a naprostá kontrola lidí.

Zkuste přijít na to, kteá varianta je pravděpodobnější a jak by se případným spilencům proti světu /ilumináti atd./ vyplatilo vyvolat strach lidí z terorismu.

Ale článek bych rád zakončil jinak, vzpomínkou na oběti 11. září a jiných teroristických útoků.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Tomanek | pátek 11.9.2009 19:00 | karma článku: 10,82 | přečteno: 1199x