Deset z deseti zlodějů jsou cikáni, ale já mám řešení.

Seriál Sanitka 2, který vysílá Česká televize, je rasistický, protože obsahuje v některých dílech protiromské rasistické momenty.

Tak to tvrdí student FAMU a "dokumentarista" Lukáš Senft. Samozřejmě, že jeho obvinění režiséra Renče vyvolalo na serveru Romea vlnu "spravedlivého" rozhořčení proti tomuto režisérskému "rasistovi". Dokonce podle Romea nazval známou obhájkyni romských práv Kláru Samkovou - krávou!

I když seriál Sanitka 2 nesleduji, tak jsem si tento inkriminovaný díl a některé další přehrál a došel jsem ke zjištění, že i já jsem pravděpodobně rasista, neboť jsem ten zjevný rasisismus nedokázal odhalit. V seriálu jsem našel pouze zlomek drsné reality současného života.

Panu Senftovi pravděpodobně v jeho mladém věku chybí realistické a drsné životní zážitky ze soužití s některými jedinci z této minority. Jeho tvrzení o rozdmýchávání nenávisti a předpojatosti nechápu, copak nějaké seriálové scény mohou zhoršit dnešní náhled na cikány, když realita je ještě daleko horší? Opravdu je rasista i cikánský vajda Attila Lakatos, který otevřeně mluví o kriminalitě cikánů a tvrdí, že deset z deseti zlodějů jsou cikáni?    http://zpravy.ihned.cz/svet-stredni-evropa/c1-50457260-deset-z-deseti-zlodeju-jsou-cikani-ale-ja-mam-reseni-rika-madarsky-vajda    Není náhodou rasista ten, kdo jde do školy ručně vysvětlit učiteli, že dát pětku jeho dítěti je rasismus, zatímco tamten bílej dostal dvojku? Věřím, že by Filip Renč udělal radost různým "Kocábům, Džamilům" a dalším profesionálním obhájcům této "utlačované" menšiny, kdyby v seriálu Sanitka 2 vystupoval cikán v roli náměstka ministra financí, ředitele banky, profesora na univerzitě nebo finačního poradce pro VIP klienty. Otázkou je, jakou by měl tento sci-fi seriál sledovanost a co si budeme nalhávat, o tu jde vždy především.

Už mnoho let vydává stát z veřejných prostředků na "řešení romské problematiky" miliardy korun. A výsledek? Romové se naučili perfektně znát svá práva a v české společnosti se nenápadně usídlil rasismus naruby. Přiznávám, že s velkou částí naivity očekávám, že se naše mediální fronta probere a místo tvrdé cenzury na toto téma, začne psát o této problematice hrůznou pravdu. Pravdu o těch, kteří nikdy nepracovali a žijí ze štědrých sociálních dávek a mnohokrát mají zdarma to, co si ostatní musí zaplatit. Po pracující většině se kromě placení daní požaduje, aby si nechala nadávat,  dala se ponižovat a raději se při přepadení moc nebránila, protože riskuje kriminál za nepřiměřenou obranu.

Co se týče soužití Romů (cikánů) v této společnosti, tak tady něco už dlouhodobě zapáchá a nikomu se nechce najít skutečné řešení a pojmenovat skutečný stav věci pravým jménem. A tak na mě kritika tohoto mladého "dokumentaristy" a studenta působí jako pokus se zviditelnit na úkor režiséra Filipa Renče. Snad se pletu a mladý jinoch v budoucnu překvapí například tím, že se ubytuje na tři roky ve slovenském, českém, rumunském nebo maďarském cikánském ghetu. Beze zbytku přijme jejich morálku i hygienické a společenské návyky a pak natočí poctivý dokument o životě a náhledu na "gadže" této menšiny.

Do té doby budu jeho výkřiky do vděčných médií vnímat, jako by ještě opelichané kuře chtělo učit orly létat.

Jan Šustek

Praha

 Pokud se chcete naplno dle libosti realizovat v diskuzi zde,  tak stačí  rozkliknout stejnojmenný článek a pod ním anonymně diskutovat.

Autor: Jan Šustek | čtvrtek 7.11.2013 10:31 | karma článku: 43,67 | přečteno: 5126x