Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Bezplatná" tísňová linka, aneb Jak jsem naletěl

Mám zajímavou zkušenost, která mě stála přes dvě stovky, chci se s čtenáři tohoto blogu poradit a dotázat se zda jsem jediný hlupák, který "doplatil" na radu operačního důstojníka Policie České republiky.

web, mobil.idnes.cz

Včera jsem dostal výpis svých telefonních hovorů z mobilního telefonu, u jedné položky volání na linku 1188 byla částka 236 Kč, začal jsem přemýšlet, proč jsem vlastně této služby využil. Jak jsem psal na tomto blogu před nedávnem stal jsem se dne 29.8. t.r. účastníkem incidentu na Olomouckém nádraží (Jak jsem se stal rasistou, http://jansuchon.blog.idnes.cz/c/358760/Jak-jsem-se-stal-rasistou.html ). Večer po incidentu, když jsem si srovnal v hlavě všechny souvislosti, jsem potřeboval ověřit nějaká fakta a vytočil jsem tísňovou linku 158 Policie České republiky. Dovolal jsem se na krajské operační středisko do Zlína. Vysvětlil jsem svůj problém, požádal o radu a byl jsem odkázán na věcně a místně příslušný útvar do Olomouce. Požádal jsem o telefonní číslo nebo o případné přepojení hovoru na toto pracoviště. Operační důstojník mě informoval, že mě z tísňové linky nikam přepojit nemůže, kontakt na kolegy k dispozici nemá a není schopen ho získat. Doporučil mi, abych zavolal na informační linku 1188 nebo 1180 kde mi číslo vyhledají případně mě spojí. Uposlechl jsem jeho rady a bezelstně na 1188 zavolal. Spojovatelka byla rychlá stručná a věcná, vyhledala telefonní číslo, odeslala mi jej do SMS a nabídla mi přepojení za cenu hovoru na informační linku. Souhlasil jsem, protože o ceně 26 Kč za minutu se nezmínila. Hovor s policisty v Olomouci trval několik minut, na druhé straně telefonní linky byl profesionál, zjistil jsem co jsem potřeboval, a hovor ukončil.

Moje překvapení při čtení vyúčtování hovorného bylo veliké a vyvolalo následující otázky a úvahy.

Volal jsem na bezplatnou tísňovou telefonní linku, která rozhodně není určena k poskytování informací o telefonních číslech, není to linka informační, neměl jsem však pocit, že ji zneužívám, protože kromě informace jsem potřeboval i radu profesionála. Navíc to v dané chvíli byla asi jediná možnost jak svůj problém vyřešit. Spoléhal jsem na širší obsah sloganu Pomáhat a chránit. Při rozhovoru s operačním důstojníkem ve Zlíně jsem se podivil, že daný kontakt k dispozici nemá. Pracuji jako konzultant v oblasti ICT podpory bezpečnosti a vím, že rozhraní tísňové linky je propojeno s širokou databází kontaktů a kromě služby přepojení hovoru umožňuje vyhledat širokou škálu informací potřebnou pro operační řízení incidentů. To jsem také operačnímu řekl a jsem přesvědčen, že je to i zaznamenáno na příslušném zařízení. Uvažuju tedy, jaký byl důvod aby mě odkázal na infolinku 1188, jejíž hovorné přesahuje 20,- Kč za minutu.

Nechci tady podsouvat komukoliv z vás myšlenku, že Policie České republiky, onen operační důstojník či některý z jeho nadřízených mohli být na tomto zajímavém obchodním modelu soukromé firmy zainteresování, chraň bůh. Přiznám se ale, že mi hlavou probleskla a neodbytně se vrací jako první ranní melodie. Tato myšlenka mě děsí! Vím, že operační důstojníci a dispečeři operačních středisek bezpečnostních složek jsou vytížení pracovníci, jejich práce je náročná a zcela jistě není nijak výjimečně honorována. Volal jsem však po druhé hodině v noci, nevnímal jsem žádný časový stres a ani o žádném výpadku funkčnosti systému se operační nezmínil.

Nechci tento článek zakončit pochybnostmi, které útočí na čest a profesionalitu policejního sboru, který mám jako bývalý strážník v úctě. Udělám to tedy jinak. Ptám se vás, vážení čtenáři tohoto blogu, máte někdo podobnou zkušenost? Je nás více kdo jsme naletěli na „doporučení“ dispečerů tísňových linek a zaplatili nesmyslnou částku za běžný hovor? Chci se mýlit! Budu potěšen, pokud budu jediným z vás, kdo podobnou zkušenost má.

Autor: Jan Suchoň | úterý 17.9.2013 9:00 | karma článku: 11,08 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Jan Suchoň

Povídky na jedno písmeno - "J"

Zděněk Kňučík Navrátil Vitaj mezi specialisty na pohrávání si s jazykem českým. Toto písmeno "S" mne bavilo více, neboť písmeno "P" je snadné a když mi někdo pošle svoje dílo na toto písmeno,aby se pochlubil, ani to nečtu. Spíš mne to otravuje a zvlášťe,když je to dlouhé. (Někdy méně znamená více) Dokonce ve své knížečce Výtěr z díla jsem ve své abecedě "péčko" vynechal se slovy "umí každý". Posílám ti pro zpestření tohoto vzkazu povídečku na "K". Děkuji Kňučíku, je to sice sprďunk, ale mě to neodradí ♥

10.11.2014 v 12:05 | Karma: 9,54 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Ostatní

Jan Suchoň

Povídka na jedno písmeno - "S"

Další z poct velkému umělci Zdeňku "Kňučíkovi" Navrátilovi. Byť klopýtavě a Tvého odkazu nehoden, kráčím ve Tvých zavátých šlépějích. Děkuji za inspiraci.

9.11.2014 v 6:40 | Karma: 10,31 | Přečteno: 801x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Suchoň

Potřebujeme pozitivního pana Prezidenta!

Můj přítel Zdeněk Kňučík Navrátil, nejlepší spisovatel, humorista, karikaturista na sídlišti, Jižní svahy, ve Zlíně, lokalita Podlesí, proslulý hlavně v restauraci „Cukrárna“ a jejím blízkém okolí zveřejnil na sociální síti Facebook karikaturu evokující myšlenkové procesy našeho váženého pana Prezidenta při víkendových hovorech z Lán. Osobně proti výroku pana prezidenta nic nemám a v podstatě s ním souhlasím, neb jsem také vulgární sprosté hovado. Naopak mě irituje povstání politických trpaslíků, kteří z „úletu“ pana prezidenta dělají „třetí světovou“, asi proto, aby zakryli neutajitelný politický debakl, utrpěný ve volbách do obecních zastupitelstev. Zvláště pak mě pobavilo vystoupení některých komunálních politiků na zlínsku, které znám ze soukromí a kteří v uzavřené společnosti používají tolik vulgarizmů, že zbytek jejich sentencí už jsou jen citoslovce a spojky.

4.11.2014 v 11:40 | Karma: 10,02 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ostatní

Jan Suchoň

Kradené moudro

Včera jsem měl neskutečné štěstí. V kyberprostoru jsem potkal lidskou bytost s nevšedním pohledem na svět. Autora, který píše ale nepublikuje. Vyštrachal jsem jeho kratičkou práci a ukradl ji. Při letmém shlédnutí mi hlavou proběhlo několik obrazů moudrých mužů od Sokrata, přes Aristotela, ke Konfuciovi... Dyk sem to už slyšel. Kompilát vyčteninek. Kalendářových mouder. Sračka. Pak jsem si to přečetl znovu. Ráno jsem s myšlenkou na ten text vstal, choval se od rána podle něj a cítím se lépe. Zkuste to také.

15.10.2014 v 11:00 | Karma: 8,86 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

Jan Suchoň

ŽENA, (čtení na pokračování) PART 6, Konec & počátek - After Play

Dobrý den mí věrní, lepší pozdě než nikdy, poslední kapitolka ŽENA, (čtení na pokračování) PART 6, Afterplay chvíle na rozhraní, kdy něco končí a něco nového začíná, díky vám všem, kteří jste můj blog věrně každý pátek navtěvovali a zas někdy, ....zas jaksi

27.9.2013 v 14:51 | Karma: 5,39 | Přečteno: 186x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 818x
živnostník, manický básník, stále ještě zvídavý stárnoucí muž, čerstvý rozvedenec, otec a dědeček

Seznam rubrik