Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

dusek15

13. 6. 2009 12:24
Pan Štěrba se trošku spletl...

Mladý socialista pan Štěrba je úplně zmatený. Je to přesně tak, jak píše pegaska! Rovná daň preci proboha neznamená, že každý jeden zaplatíme daň z přijmu 1000,-Kč! Ale věřim že jste se jen spletl a že jste situaci pochopil.

Za sebe můžu říct jediné, jsem živnostník, nemám zaměstnance, pracuju ve vlastní kanceláři v kreativní činnosti (studio) a vydělám si právě tolik peněz, kolik si odpracuju. Když se mi podaří sehnat lépe placenou zakázku, jsem samozřejmě rád a dělám na ní třeba 16 hodin denně někdy i víc, abych si ty peníze vydělal. A takhle to jde celý rok. Ať mi ale pan Štěrba řekne jediný důvod, proč bych se měl proboha snažit, když mi ty peníze při progresivním zdanění stát sebere. Jestli se vrátí progresivní zdanění, zřejmě to pověsím na hřebík a půjdu si zjistit jaké sociální dávky kde dostanu a budu se flákat a vydělávat bokem. A nebo si založím firmu v jiném státě, kde mě neoberou. A ostatní odvody do toho netahejte pane Jirousek, mluvíme o dani z příjmu.

0 0
možnosti
RK

erkofyra

14. 6. 2009 7:44
Re: Pan Štěrba se trošku spletl...

Ja jsem jeho clanek pochopil jinak. Jan Sterba pise, ze rovna dan je spravedliva. Zaroven se ale zamysli nad tim, ze rovna dan neni stejne rovna pro kazdeho. Protoze ten, kdo vydela vic, statu odvede vic. Procento z vydelku je stejne pro vsechny, ale castka neni stejna pro vsechny. A pokud si jsme vsichni rovni, logicky by kazdy mel statu davat stejne, ale protoze si nejsme rovni, rovna dan je nejspravedlivejsi. Jan Sterba je pro rovnou dan, Vy take, nikdo z Vas neni socialista. A to je dobre.

0 0
možnosti
JB

pegaska

12. 6. 2009 9:06
Nevím, jak myslíte ten příklad s pokutou

Rovné dani by odpovídalo, že bystě zaplatil 1% svého příjmu pokutu, a ten v bavíčku to samé. Pak byste oba pocítili pokutu stejně. Návrhy naší levice by pokutu viděli tak, že ten z bavíčka zaplatí polovinu platu a vy pětikorunu.

0 0
možnosti
K

kaktusak

12. 6. 2009 1:05
I když budou někteří boháči "demotivováni"

progresivní daní, nic hrozného se nestane. Možná naopak. A jestliže se rozhodnou odejít na Kajmany, tím lépe.

0 0
možnosti
N

Nika.meil

12. 6. 2009 7:35
Re: I když budou někteří boháči "demotivováni"

Hloupost a závist....nic víc.

0 0
možnosti
PK

kraken

12. 6. 2009 0:00
clanek sam o sobe mi prijde ponekud zmateny

a chaoticky. Ale k dani uz jsem se vyjadroval v diskuzi k jinemu clanku.

Kdyz vezmene extremy - 1/ progresivni dan je extremne socialni (idealisticky predpokladam, ze se vsechny vybrane penize skutecne ucelne a spravedlive rozdeli), ale taky extremne nespravedliva (tresta lidi, co vydelavaji hodne. A hodne vydelavaji lidi, co jsou pro firmu nutni a vydelaji ji adekvatne vic, takze firm stoji za to je platit, aby nesli jinam... netyka se statnich firem, tam se tomu rika trafika :-) ).

2/ Dan z hlavy - kazdy plati stejnou sumu a smytec. Ta ke extremne spravedliva, ale zas uplne asocialni (pokud by se to nedoplnilo neprimimy danemi - ouhlas s Regem).

3/ rovna dan - ta je podle me optimalnim kompromisem mezi temito dvemi. je primere socialni i spavedliva (kdo vydela vic, zaplati vic, ale neni okradan). jen se (jak bylo receno v te jine diskuzi) nesmi deformovat ruznymi odpocty a dalsimi moznostmi vyhnuti se. Proste bude stanovena nejak a hotovo.

0 0
možnosti
DM

Dr. Muroň

11. 6. 2009 22:28
Sociální spravedlnost - jako v Rusku a Číně

Skutečným sociálním demokratem byl např. předseda Špidla. Toho jsem si vážil pro jeho poctivost a čestnost. Paroubek přeorientoval soc.demokraty od ideí sociálního státu západoevropského typu k ideálu ruskému, sovětskému a čínskému. Jak to tam vypadadá? V Rusku je většina lidí neskutečně chudých, bují alkoholismus. Část, vesměs bývalí komunsitičtí funkcionáři a ředitelé - jsou dnes majiteli firem. Tito jsou neskutečně bohatí, což dávají okázale primitivně najevo. Solidarity vůči chudým tam fakticky není, o soc. státě nelze mluvit.

A Čína? navzdory marxistické rétorice, je tam tvrdý kapitalismus, pod nadládou komunistů. Lidi jsou zotročováni otrockou prací, jiní zas živoří jako nezaměstnaní. Zotročují iduševně postižené, kteří by např. v USA byly v ústavu na náklady společnosti. Sociální zabezpečení tam není vůbec žádné, nulová bezpečnost práce, nulové ohledy na ekolocgické aspekty, lidská práva jsou k smíchu a i lidský život.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

11. 6. 2009 23:32
nespletl jste si ČSSD s ODS ?

Kdyby byl předsedou ČSSD Špidla, tak budete nadávat na něho. Paroubek je určitou reakcí na způsob boje, který vede ODS. Nevšiml jsem si, že by odmítal sociální zabezpečení, bezpečnost práce, ekologické ohledy a lidská práva. Číně a Rusku s rovnou daní je programově blíže ODS.

0 0
možnosti
DM

Dr. Muroň

11. 6. 2009 22:17
Sociální spravedlnost?

Sociální spravedlnost - to je zkrátka je, aby jedni živili druhé. Nemít příjem, nejlépe žít z dávek. A ti bohatší jsou povinni - tyto lidi živit. To je podstata "sociální spravedlnosti.

Samozřejmě, toto není žádná spravedlnost. Existuje leda dobročinnost, dobrovolná sociální solidarita. Spravedlivá je odměna za práci - kro pracuje málo, málo, kdo hodně - tomu hodně. To je spravedlivé. Spravedlivé není platit různé budižkničemy a lenochy a profesionální povaleče.

Vůbec nepopírám potřebu solidarity s potřebnými - invalidy, nemocnými, apod. Tady ale nejde o věc spravedlnosti, ale něčeho jiného.

Extrém "sociální spravedlnosti" - vyděláš dvakrát tolik? Dostaneš dvojnásobnou pokutu, zaplatíš více na dani, v obchodě budeš mít dvojnásobnou cenu. Matematicky vztato, rovnou by stačilo dát všem přesně stejně, či těm pracovitějším dokonce méně.

Znám bohaté, co dali hodně peněz na potřebné. Šlo o dobrovolný dar, ne o nějaký nárok. Neznám jediného komunistu či soc. demokrata, který by něco

0 0
možnosti
DM

Dr. Muroň

11. 6. 2009 22:22
Re: Sociální spravedlnost?

podobného udělal. Např. Hlávka za svoji práci architekta a stavitele vyzískal velké prostředky. Dodnes z jeho nadace jsou podporovaní nadaní studenti a doktorandi. Nobel z peněz za vynález dynamitu vytvořil fond, z kterého se platí vědcům nobelovy ceny. Jiní zad podporovali sirotčince, chudé studenty atd.

Jen nevím o žádném komunstovi či soc. demokratovi, který by takto věnoval peníze. Vím o jejich zálibě v luxusu, drahém hodování. Drahé večeře si dával Kožený - třeba za půl milionu korun. Podobně hodovala Petra Buzková, ovšem deny byla cca 15x menší. Ovšem v porovnání k jejímu platu ministryně si dopřávala daleko větší luxus. Paroubek měl luxusní svatbu, jakou si může dovolit málokterý podnikatel. Brožová prachy a prachatý chlapy vyloženě miluje, zato chudého by si nevzala.

0 0
možnosti
RR

rezjir

11. 6. 2009 21:53
Progresivní zdanění

je spravedlivé, protože bohatí spotřebovávají ve větší míře ty vzácné zdroje, které pak tím ve větší míře budou chybět v budoucnosti. Za druhé dlouhodobě investují, proto kladou vyšší důraz na bezpečnost svých investic. Tedy požadují vyšší bezpečnost než chudobnější. Spásá-li stádo krav louku, tak od té nejžravější krávy také požadujeme více mléka. Funkce krávy je přežírání, mléko je daň. Kráva, která sežere více trávy, tak vyčerpává tento zdroj rychleji než stačí se obnovovat. Pokud bychom z ní nevyrazily adekvátně více toho méka, tak bychom ji jako tunelářku poslali na jatka.

0 0
možnosti
R

rojack

11. 6. 2009 22:29
Re: Progresivní zdanění

Takhle nějak oblboval rolníky lenin.

0 0
možnosti
ML

m. l.

11. 6. 2009 21:29
Jediná spravedlivá daň je taková

která je úměrná hodnotě služeb které člověku poskytuje stát. Tj. nejlepší aproximací je kombinace daně konstantní (daň z hlavy) a daní nepřímých (DPH). Ale i mně je jasné, že je to v současné době prakticky nerealizovatelné, takže jakákoliv daň musí být nutně nespravedlivá :-)

0 0
možnosti
A

ac97v2

11. 6. 2009 21:39
Re: Jediná spravedlivá daň je taková

Je jen věcí, jak moc člověk musí v této tradičně rovnostářské společnosti slevovat z optimální rovné daně na hlavu a jít směrem k progresivnímu zdaňování práce.

0 0
možnosti
U

ucitelas

11. 6. 2009 21:27
Jakou školu musíš

studovat jirousku aby se získal titul ze sociálního inženýrství?

0 0
možnosti
A

ac97v2

11. 6. 2009 21:35
Re: Jakou školu musíš

VUML nebo nějaký velice nezbytný obor společenských věd. Někdy ani to není třeba, stačí být ideologicky zmasírován nějakým charismatickým socialistou a předříkávat po něm neustále v blozích a na diskuzích jeho demagogické mantry o solidaritě, chudnutí chudých, bohatnutí bohatých, či alespoň oponenty automaticky škatulkovat do voličů ODS, modrých ptáků atd. Vlastně by na to být sociálním enžynýrem stačil i titul absolventa pomocné.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

11. 6. 2009 21:06
Je to jednoduché

Rovná daň z dílny ODS je paskvil, který v sobě skrývá progresi, od určité částky degresi a daň z daně. To není v žádné civilizované zemi.

0 0
možnosti
U

ucitelas

11. 6. 2009 21:25
Re: Je to jednoduché

PASKVIL JE TVOJE UBOHÉ ARGUMENTOVÁNÍ TY SOCIÁLNÍ INŽENÝRE.

0 0
možnosti