Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Duvod k radosti? Radosti z toho, ze se nam neco nepovedlo? Radost podnekud zvracena! Tri zakladatele TGM-Moravak, M.R,Stefanik-Slovak a E.Benes-Cech symbolizuji tri hlavni slovanske kmeny-narody u zrodu noveho statu. Ti urcite nezakladaly stat proto, aby se nepovedl. Ani ti kteri podstoupili strastiplnpu pout pres ne zrovna pratelske zeme jako bylo Horthyho Madatsko, aby mohli za ten ne-povedeny stat bojovat a mnozi tam nekde uz navzdy odpocivaji. Po padu komunisticke diktatury uz se nemuzena nikoho vymlouvat. Nikdo cizi, ale mistni lid uz si rady nevedel jak dal. Vsecko to usili, tisice padlych v obou valkach prisly vnivec. Radovat se z toho, spis smutek z marnoti.

0 0
možnosti
JS

J83a98n 64S36n94o84p67e43k

3. 1. 2023 13:35

Tak Češi se s Československem identifikovali velmi snadno, na Slovensku už to nebylo tak jednoznačné. 30 let samostatnosti prokázalo, že dokážeme velmi intenzivně spolupracovat a mít unikátní a nadstandardní vztahy, aniž bychom k tomu potřebovali společný stát.

0 0
možnosti
JS

J47a58n 27S37n60o93p26e84k

2. 1. 2023 17:53

Přesně to nevíme, referendum neproběhlo. Za to tu ale máme příklad referenda ve Velké Británii, kde se potom několik let dohadovali, co vlastně výsledek toho referenda znamená. "Czechoslovakia" je skvělá značka, která byla ve světě pojmem, myslím si ale, že dnešní mladší generace (u nás i v zahraničí) už to vnímá jinak.

0 0
možnosti
RE

Vůle lidu to určitě nebyla - na Slovensku si to přálo pouze nějakých 10-15% lidí(film "Zimomriauky") Dále od střední Evropy nás znají stále jako "Czechoslovakia"

0 0
možnosti
Foto

Rozpadlo se něco, co mělo pramálo důvodů k sobě patřit.

1 0
možnosti
LJ

Bylo mi líto, že se společný stát rozpadá, ale dnes musím konstatovat, že po každých volbách je u nás i na Slovensku problém sestavit vládu, vždy se nakonec udělá více či méně funkční slepenec. Neumím si představit, jak by se dávala dohromady vláda v ČSR, kdyby zůstala. Nakonec to bylo vidět v roce 1982 na tom, že jsme neměli prezidenta - politici se nebyli schopni domluvit.

2 0
možnosti
Foto

Budí to smíšené pocity.

Jan Werich napsal, že smíšené pocity dostanete, když se vám tchyně zabije ve vašem novém autě.:-)

1 0
možnosti
Foto

Představujete takový ten český pohled z horizontu posledních 70 let:

- vícenárodnostní třenice v Belgii, Španělsku nebo ve Velké Británii vidíte jako problém. Ve skutečnosti ale více národností má spíše kladný efekt. Sociální, kulturní, ale i ekonomický: Každému, kdo umí více jazyků, se rozšiřuje trh práce například,

- rozdělovací orgie začaly už v roce 1918, potažmo v roce 1848 a rozdělení ČS bylo jen konečným stádiem. Mnžství malých stáečků v Evropě se stejně musí v nějaké efeltivní formě zase sjednotit. Jinak přestane náš kontinent být světovým hráčem.

2 0
možnosti

Řekl bych, že jazyk nemá na trhu práce mezi Českem a Slovenskem žádný význam. Příslušníci obou národů se dobře uplatní u sousedů i se svou mateřštinou.

3 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 13,37
  • Průměrná čtenost 430x
Nepovažuji se za nijak zvláštního či mimořádného jedince. Má neobyčejnost spočívá snad jen v mé obyčejnosti.

 

Kontakt: jansnopek@hotmail.com

Seznam rubrik