Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MC

Myslím si, že si je toho pan Mach samozřejmě velice dobře vědom. Svobodní si přejí štíhlý, silný, funkční svobodný stát pro svobodné, zodpovědné rozumné občany.To o čem píšete by bylo na pořadu dne, pokud by se Svobodní stali parlamentní stranou. Přirozený anonymní altruismus jim není cizí. Pokud by se stali jedinou parlamentní stranou, jako byli komunisté, tak bych měl obavu jejich pádu pouze s pomocí použití "ovčí" násilné revoluce vedené levicovými lídry s falešnými altruistickými hesly vystihující příznaky jejich vlastní chybné výchovy.

1 1
možnosti
KF

K20a33r20e61l 14F21u40k72s66a

18. 10. 2014 22:39

Jen taková pozn. pro autora - díval jsem se na http://www.youtube.com/watch?v=GTQnarzmTOc Keynes vs. Hayek. Po shlédnutí jejich videí bych bez hlubší znalosti ekonomie byl samozřejmě pro Hayeka. Vzhledem k tomu, že mám Keynese docela nastudovaného mi připadá, že pokud musí propaganda využívat takové nesmyslné manipulace (i v jiných videích se snaží nesmyslně naznačit, že Keynes chce utrácet a Hayek investovat), tak je na tom velmi špatně...

0 0
možnosti
KF

K45a27r19e45l 80F88u19k43s47a

18. 10. 2014 22:41

Nebo (také v jednom videu) citováním JB Saye - který tvrdil supply finds its own demand. JB Say by mohl dělat na pracáku a vysvětlovat to nezaměstnaným ;-)

0 0
možnosti
PH

P94e82t63r 48H86á10l71a

17. 10. 2014 23:03

Je důležité si uvědomit, že v kapitalismu lze majetek získat pouze tak, že uspokojíte něčí potřebu, a on vám za to zaplatí.

0 0
možnosti
AK

To jsou zase ty učebnicové poučky a odtržené od života kecy.

A co třeba výhra v loterii?

Nebo možnost získat majetek sňatkem?

Nebo děděním?

0 0
možnosti
PH

P69e64t64r 10H46á64l16a

17. 10. 2014 22:57

Zazněla zde řada mýtů a omylů.

V prvé řadě systém, který v současnosti vládne světu, není čistým tržním hospodářstvím. Stát, který (snad) měl původně sloužit jako regulátor (pomocí nastavení pravidel) trhu byl zkorumpován a je dnes naopak zneužíván k likvidaci trhu a ožebračování lidí. Netvrďte tedy, že nefunguje trh, když systém, co selhává, je naopak systém státních regulací.

Francie řídí hospodářství víc než Sovětský svaz za Lenina a já pořád slyším že selhává trh. To fakt nechápu.

Ohledně praxe, není sice prokázané, že by čistě tržní uspořádání fungovalo, mám ale dojem, že je prokázané, že nic jiného nefunguje. 

Státní regulace úspěšně likvidují konkurenci, což vede k vysokým cenám a nízké kvalitě produktů. Stát bere "obyčejným lidem" přes 50% toho, co si vydělají. Státní vzdělávání tlačí masy do oborů, které jsou k ničemu, a absolventi pak nemůžou sehnat práci. Zákony na "ochranu zaměstnanců" způsobily, že se zaměstnavatelé bojí někoho zaměstnat. Státní systém pojištění proti ztrátě zaměstnání naprosto neodpovídá potřebám lidí. Díky dotacím je dnes úspěšný nikoliv ten, kdo nabízí dobré služby, ale ten, kdo má známosti a umí vyplnit lejstro.

0 0
možnosti
KF

K97a17r78e38l 94F65u25k55s84a

16. 10. 2014 20:13

Sorry ale dočetl jsem do: "Stabilního a vysoce efektivního systému" ve spojitosti se Svobodnými... To furt na VŠE učí ten jednoduchý blábol - snižte daně, zrušte regulace a je to to nej. Vždyť jsem podstatu neoilib. systému řekl v jedné větě. Na co studovat 5 let že :-P

0 1
možnosti
AK

Osud SSO a Petra Macha je mi dost lhostejný, pokud ovšem nebude postupem času docházet k jejich rostoucímu vlivu na naši společnost. To bych si opravdu nepřál.

Jejich program je extraktem neoliberální ideologie, která se od 70.let začala - bohužel - prosazovat ve světě (Reagan, Thatcherová, u nás Klaus a jeho pohrobci, za něž považuji i SSO).

Možná se prosazovala i proto, že je to ideologie tak prostinká, že ji pochopí i ti jednodušší a dokáží ji radostně předávat dál. V podstatě stačí si osvojit 3 body:

1) Vše vyřeší trh (i sociální a ekologické problémy)

2) Stát je vždy ten špatný (ať si počíná jakkoliv)

3) Individualizovaný jednotlivec se vždy rozhodne racionálně (tak hlavně žádné odbory nebo podobně, každý musí stát proti zbytku světa zcela svobodně ale zcela sám)

Výsledky aplikace uvedené ideologie (ať už v USA, GB nebo u nás) jsou totiž tak daleko od zvýšení kvality života většiny obyvatel uvedených zemí, že nemohu, než je v žádném případě nevolit.

2 3
možnosti
Foto

Ano v současnosti vede váš pohled na svět.  Náš pohled na svět je jiný a je založen na morálním principu - Neubližovat nevinným a nekrást. Tohle je vám ale fuk, protože ve vašem světě, který dominuje, účel světí prostředky.   No tak vzhůru do otroctví pod pláštíkem vašich pseudohodnot.

3 1
možnosti
Foto

Aha firmy na tom budou hůř, když je stát méně okrade.  To vás to tam učí na té škole?

6 0
možnosti
PM

Taky mi vrtá hlavou, proč by se moje firma měla mít hůř, když se zruší třeba Babišova biopaliva.

5 0
možnosti
JT

Pan Mach bude jiste rad za rady tohoto studentika.

2 0
možnosti
MD

I 'studentik' muze mit pohled, ktery neni zase az tak od veci. Diky za kazdy strizlivy postoj a nazory.

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 682x
Podnikatel a autor webu o podnikání a marketingu: www.KRAWIN.cz

Napište mi na: chlev@krawin.cz

 

Seznam rubrik