Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Stát sám o sobě samozřejmě bohatství nevytváří. Ovšem je zde řada služeb, které pro celou společnost zajištuje výrazně levněji a efektivněji než soukromý sektor - příkladem je důchodový systém, zdravotnictví, školství, infrastruktura atd. Podle mého názoru není náhoda, že skandinávské země, které jsou proslulé silným veřejným sektorem, patří k zemím s nejvyšší kvalitou života.

Neoliberálové prezentují ráj s minimálním, neregulovaným státem - ovšem reálný svět se od ideálních modelů velmi zásadně liší. Především počítá s poctivostí a informovaností ekonomických subjektů. Každopádně je dobré sledovat historický vývoj - k průběžnému důchodovému systému, veřejnému zdravotnictví a školství, progresivnímu zdanění a dalším věcem nedospěly státy z ničeho nic.

1 0
možnosti
JR

J59a65n 22R47á67ž

11. 8. 2013 9:52

Cituji"...majitelé si berou stále větší podíl z vytvořeného produktu"

Pekařův produkt je chleba,takže on snižuje, dle logiky Vaší druhé věty, podíl mezd na HDP tím, že ze své pekárny odebírá víc chleba pro svou potřebu.

Ale vážně: Podíl mezd na HDP je nic nevypovídající údaj.. v kontextu toho,co chcete zřejmě sdělit. V zemích,kde se zvýší produktivita práce se tento podíl mění v neprospěch mezd a není to negativní úkaz! HDP je jen parametr toku peněz,nic víc!

0 1
možnosti
JR

J37a72n 21R78á93ž

11. 8. 2013 9:54

To je replika na příspěvek p.Březiny ve 22,16 a nevím proč to uniklo z vlákna!

0 0
možnosti
Foto

To je logika, takže ten, kdo je schopný a vydělá si víc a dává práci lidem, tak se mu půlka jeho zisku sebere dá se tomu, kdo se fláká a nemá zájem o práci. Takže i ten schopný se už nebude snažit a bude raději také na podpoře.

0 1
možnosti
VK

V17i70l40é31m 96K96o89s

10. 8. 2013 22:45

Fajn blog..bohužel pro většinu ovcí moc odborný. A navíc, když bychom si nemohli zanadávat na politiky a stát, museli bychom za svojí situaci vinit sami sebe...to není populární..:-/

0 1
možnosti
MB

V řadě vyspělých zemí stále klesá podíl mezd na hdp. Co to znamená? Inu, že si majitelé berou stále větší podíl z vytvořeného produktu. Ono vámi kritizované přerozdělování je jednou z mála cest, jak tomuto procesu trochu bránit. Čili, k žádnému ponechání peněz lidem, o kterém píšete, by samozřejmě nedošlo. Jak jistě víte, majiteli větší části české ekonomiky jsou zahraniční vlastníci. Ti by si nepřerozdělené zdroje stáhli k sobě do zahraničí, a to ještě v mnohem větší míře, než tak činí nyní. Vaše představy jsou učebnicově naivní, žádné prokapávání bohatství se neděje.

1 0
možnosti
Foto

To je jako kdyby jste napsal, že klesá výroba chleba, protože jej pekaři jedí. Vy jste opravdu rozený ekonom

0 1
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 682x
Podnikatel a autor webu o podnikání a marketingu: www.KRAWIN.cz

Napište mi na: chlev@krawin.cz

 

Seznam rubrik