Václavové to Havel a Klaus; pravdoláskař a posel (své) pravdy...

Václav Klaus dostal medaili. Na tom by nebylo nic tak neobvyklého, neb medaile se rozdávají dnes a denně. Tu za tohle tam za ono. A normálně nám ten člověk nebo ta organizace, která tu či onu medaili někomu udělila, zdůvodní své rozhodnutí udělit medaili zrovna tomuto jedinci. Vlastně to ani zdůvodňovat nemusí, neboť pokud je někomu udělena medaile za určité zásluhy, jsou to zásluhy tak velkého a záslužného rázu, že jich ani není třeba připomínat, neb lid si je těchto zásluh vědom. Medaile se prostě předá a lid to vezme na vědomí. Maximálně se utrousí zdvořilostní poznámka že "toto trvalo" a že si to ten dotyčný oceněný již dávno zasloužil. To jsou taková nepsaná pravidla. Tedy pokud je medaile udělována nějakému "obyčejnému" člověku. Teď nám ale byl oceněn náš pan bývalý president Václav Klaus.

Illustrace Jitka Ludvikova 2013Jitka Ludvikova

Medaile kterou obdržel je každý rok udělována neziskovou organizací Victims of Communism Memorial Foundation. Organizace ocenění udílí osobnostem, které prokázaly celoživotní oddanost svobodě a demokracii a byly vždy odpůrci komunismu a jiných forem tyranie. V minulosti byli touto medaili oceněni například bývalý polský prezident Lech Walesa, bývalý papež Jan Pavel II. či Milada Horáková. A teď k nim přibyl i Václav Klaus. Co si o udělení ceny myslím, jsem již popsal ZDE.

Nyní mě zaujal jiný jev provázející toto předání medaile Václavu Klausovi. Jeho "zdůvodňování" proč si on tu medaili zasloužil! Již to, že oceněný Klaus musí národu vysvětlovat proč si medaili zasloužil je absurdita sama o sobě, která podkopává již tak křehkou základnu pro ospravedlnění toho, že právě on byl oceněn. Václav Klaus, bývaly to president republiky, která je necelých dvacet pět let po Sametové revoluci, musí "svému" národu ne připomenout, neboť nikdo o tom očividně nevěděl, ale zdělit jak on proti komunismu bojoval, jak byl persekuován, jak se proti němu vymezoval.

Pamatujete si, že by tohle musel dělat Václav Havel, když byl oceněn? Nebo že by Lech Walesa musel zdůvodňovat proč zrovna on dostal onu medaili?

Když jsme u toho Václava Havla. Expresident Klaus neopomněl zmínit spolupracovníky, obdivovatele a pokračovatele myšlenek Václava Havla chcete-li, ve své "obhajobě". Nazval je "pravdoláskovcema." Označení to, které se dnes používá jako něco posměšného. A pokud se slovo, které vzniklo spojením slov pravda a láska, kteráž to  slova byla vyjmuta ze sloganu "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí," tak pokud se spojení těchto dvou slov vžilo jako posměšné a opovržení hodné, tak pak je něco špatně a špatného v republice kteráž jest to zvaná Česká.

Co se týče porovnání těchto dvou Václavů a cen, tak jen pro zajímavost; Václav Havel když byl nominován na Nobelovu cenu za mír, tak nominaci odmítl s tím, že je někdo jiný kdo si podle jeho slov, myšleno slov Václava Havla, tu cenu zaslouží více než on a dotyčného nominoval místo sebe. Tím člověkem byla barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij, která cenu následně získala.

Tady se ukazuje velikost člověka a na čem tomu dotyčnému opravdu záleží. Jeden z "našich" Václavů měl rád lidi, druhý Václav má rád jen a pouze sebe.

Diskuze bez cenzury ZDE

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sarka | úterý 15.10.2013 8:52 | karma článku: 21,88 | přečteno: 874x