Odkaz generala Masina

Po jednom z nejvetsich hrdninu, ktera tato zeme kdy mela, zustali dva dopisy. Jeden je adresovan zene pana plukovnika Masina po Mnichovu a nasledne kapitulaci a postoupeni sudet Nemecku roku 1938. Druhy  byl napsan v cele c. 10 Pankracke veznice par dnu pred popravou. Pan plukovnik schoval tento dopis do zarubni dveri a ten byl pak nalezen po valce. Adresovan byl jeho detem. I kdyz jsou oba dopisy urcene rodine pana plukovnika Masina, jsou i poselstvim pro nas narod.

Behem mobilizace v roce 1938, pise pan plukovnik sve zene aby detem vstipila "do dusi, ze lepsi jest cestna smrt, nez zivot otroka".

Po Mnichovu pise sve zene. "Plakal bych v jednom okamziku a v druhem bych zuril.....Nasi zbabeli vudcove vidali nas na milosta a nemilost....

Vzdyt moralne stojime nize, nez takovi ubozi Habesane. Ti, zrazeni temi proklatymi anglickymi kramari, meli tolik cti a odvahy, ze s holyma rukame branili se a padli cestne.....

Radeji at padne polovina naseho naroda, zbytek nezahyne a bude zit, nebot bude mit pred sebou obeti, jez by ho moralne zavazovaly. Mysli-li vsak, ze takto zachranuji narod, pak narod zahyne. Nektery okamzik nemohu ani verit, ze by nenasel se unas jeden z vudcu, ktery by vedl narod ke cti. Beda nasemu narodu, ale at zhynou vsichni bidni a nicemni vudcove, skryvajici svoji zbabelost za zasterku zachrany naroda".

Svym detem napsal pred smrti toto;

" Drahe moje deti!

posilam Vam svuj posledni pozdrav pred svym odchodem na vecnost. Posledni ma myslenka plati jen Vam a to me nejvic tizi, nebot jste dosud jeste male a potrebovaly byste me nejvetsi pece. Bohuzel Vas musim opustit. Dnes jeste nechapete vse, ale az budete starsi, jiste mne pochopite.

Bojoval jsem za Vasi drahou vlast a narod proti odvekym nasim nepratelum, - Nemcum, kteri nasi vlast a narod chteli porobit a znicit. Nechtel jsem pripustit, aby jste jednou  i Vy byly porobenymy otroky, nybyrz abyste zustaly svobodnymi a volnymi obcany.

Pamatujte si, ze hajit svobodu sve vlasti a naroda jest povinosti kazdeho uvedomeleho Cecha. I Vy jednou takto musite postupovat.

V tomto boji jsem padnul. Verim vsak pevne, ze nase svata vec zvitezi....

Chlapci, mam jeste jedno prani. Jeden z Vas se ujme rodneho statku. Ovsem, neni to zadna podminka. Nebudete-li mit chuti, nemusite.

Tim koncim, me nejdrazsi deti. Libam Vas v duchu vsechny, i s Vasi mamickou. Budte stastni.

Vas milujici otec. Vlasti zdrar.

Autor: Jan Sarka | čtvrtek 18.8.2011 8:44 | karma článku: 16,67 | přečteno: 941x