Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

No nejvíce se mi líbí, když někdo tvrdí, že všude jsou lidé dobří a špatní.  Toto je sice pravda, ale někdy to chce i trochu statistiky. Některé národy mají poměr na 1.000 obyvatel jednoho špatného. Jiné jednoho dobrého na 1.000 obyvatel.

(poměr je jen ilustrační;-D)

3 0
možnosti
ZS

Podle mé zkušenosti ti, co pracují, vychovávají děti a jsou bezproblémovými sousedy se sami nazývají cikáni. Ti, co stojí s nataženou rukou, dělají nepořádek a pořád omílají údajnou diskriminaci, o sobě mluví jako o rómech. Mezi cikány a rómy panuje řevnivost a nesnášenlivost dalece přesahující cokoli, co vůči nim existuje ze strany většinové společnosti.

2 0
možnosti
FV

Mám stejné zkušenosti.

1 0
možnosti
JC

Slovo Němec je hanlivé. Je to posměšná přezdívka pro Deutsche, kteří neumějí mluvit česky (slovansky).

Slovo Cikán (moravsky Cigán) je prý z řeckého Tsiganoi, ale nevím, co to původně v řečtině znamenalo. Hanlivé to samozřejmě není.

Slovo Rom je cizí, nečeské. Neměli bychom ho používat stejně jako nepoužíváme Deutsch. Rusům také říkáme Rusové a ne Russkije. A Polákům říkáme Poláci a nikoli Poloci.

5 0
možnosti
MP

K etymologii slova Cikán viz Wikipedie:

Původ pojmu cikán není zcela vyjasněn. Nejčastěji se poukazuje na řecký původ, kde athinganos znamená nedotknutelný (používané pro příslušníky nižších sociálních skupin, podobně jako v Indii). Jako další možnosti jsou jmenovány mj. následující vysvětlení:

- s tím těsně související možnost záměny Romů se sektou athinganů (v 9. století v Frýgii), jejíž příslušníci se později přistěhovali mj. na Balkán; řecký název pro příslušníky této sekty zní Athinganoi.

- odvození z perského ciganč (hudebník, tanečník) nebo asinkan (kovář)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Cikán

1 0
možnosti
MP

Dokud mě budou Cikáni titulovat slovem gádžo, pak nevidím jediný důvod říkat jim Romové. Krom toho třeba takoví Němci se nerozčilují, že je urážíme (neumí česky = neumí mluvit = je němý = Němec), protože nejsou žádní Němci, nýbrž „Dojčové“.

3 0
možnosti