Hamburgerová válka pplk. Vladimíra Putina

“Americké hamburgery nahradíme Carem čísburgrem a sendvičem Bogatyrem. Ty názvy jsou po našich silných mužích, kteří jsou nejlepšími válečníky a v ruské historii a kultuře mají to nejčestnější místo. Náš RusBurger nebude prodávat západní sodovky, ale ruský kompot a hruškovou limonádu ...” (Vladimír Putin u příležitosti přejmenování McDonald’s na RusBurger po anexi Krymu)

My co vyznáváme kapitalismus jsme prostě nepoučitelní. Ale dobře nám tak, protože každá generace by měla dostat lekci za to, že si z těch starších dělá šprt’ouchlata. A to platí tuplem o těch – co jako obehraná deska tvrdí o dnešním Rusku, že se svým komunistickým předchůdcem nemá nic společného.

  

Ten nostalgicky vzpomínaný Sovětský svaz byl v podstatě zločinecký stát. Nejen že ukradl všechno svým občanům co měli, ale když to prošustroval ... okrádal i své tehdejší državy. Kapitaliustům kradl nápady, kopíroval jejich těžce vydobité technologie a dopadlo to tak – že v době před jeho zhroucením tehdejší KGB věnovala skoro 80% svého rozpočtu a činnosti na průmyslovou špinoáž.

No, to že KGB skoro kompletně přešla do nového režimu všichni vědí, dokonce někdo i spekuluje, že k čemu v Rusku dochází, je v jejich režii.

Jako jedna z ikon kapitalismu se do historie určitě zapsal potomek českých emigrantů, který v roce 1961 koupil od bratrů McDonaldových řetězec obchodů rychlého občerstvení za 2.7 milionů dolarů. Vybudoval gigantickou společnost, která má dnes 30,000 restaurací ve 122 zemích a denně obslouží kolem 50 milionů zákazníků. Jedním z tajemství obchodního úspěchu je tzv.franšízing- restaurace neprovozuje firma přímo, ale další soukromí podnikatelé. Mateřská společnost zabezpečuje a kontroluje úroven jednotlivých restaurací a organizuje jejich společnou marketingovou politiku a zásobování. A za to byl R.A.Kroc jmenován časopisem Time mezi nejvlivnějších 100 lidí minulého století.

Dnes se situace začíná měnit .... a naši kapitalisté brzo dostanou svoji generační lekci. Především součastné ruské vládní elitě vadí, že místní lidé tolik obdivují západní firmu, navíc americkou. Události v Ukrajině a loupež Krymu dala prezidentu Putinovi skvělou příležitost k akci. Po ruské anexi totiž firma McDonald z Krymu odešla, nakonec nikdo neví co bude v budoucnosti. Rusové s radostí jejich restaurace převzali a změnili název na  Rusburger. A potom, že Rusové nedokáží dělat stejně dobré hamburgery jako Američané, že?

Ovšem ve světě ruské Byzancie existují větší plány. Co takhle McDonald z Ruska postupně vystrnadit a nahradit ho Rusburgerem? Jak se takový řetězec provozuje už se Rusové naučili a tak proč nechávat vydělávat cizáky? Úlohou “sekerníka” byl pověřen Ruský úřad na ochranu spotřebitelů  Rospotrebnadzor – který už zastavil provoz ve čtyřech McDonald’s k vůli údajnému porušování hygienických předpisů. Naši generační kapitalisté zareagovali civilizovaně jak je u nich zvykem, protože vědí že když někdo chce mít v Rusku důvod k šikaně, vždy si ho najde. A tak odpověděli, že případ vyšetří až jim úřad dodá podrobnější informace, protože na ně zatím marně čekají.

 

Ale ruští majitelé franšízingu vědí své a určitě víc než jejich mateřská americká firma. Je jim jasné, že dojde-li k vypudění McDonaldu a i když se ho ruská náhražka Rusburger bude chtít napodobovat .... skončí to neslavně. A tak se snaží co nejrychlejí své restaurace zbavit, prodat nejlépe za dolary nějakému mladému kapitalistickému nadšenci.

Diskuse bez cenzury, jakékoli cenzury, ZDE

Se svolením autora: Simon Achenbach (InfoPress, New York)

Autor: Jan Sarka | sobota 23.8.2014 6:55 | karma článku: 12,98 | přečteno: 586x