Do škol se nám vrací diktát, diktát hradu....

President Zeman se rozhodl v rámci třídenní návštěvy Pardubického kraje zavítat i na pardubické gymnázium. Tam má proběhnout debata presidenta se studenty. Protože se vedení školy obává negativní reakce ze strany studentů, nabádají učitelé a podle slov studentů i samotný ředitel gymnázia, své žáky "aby byli rozumní". A to opakovaně.   "Skoro každý učitel, který přijde do hodiny, nás začne přesvědčovat, ať neblbneme, že maturujeme. Dotazy pokládat máme, klidně i nepříjemné, ale ne provokativní nebo hloupé. A v žádném případě si nemáme brát placky se Schwarzenbergem. Žádnými sankcemi nám ale nikdo nehrozí, spíš je to formou důrazného upozornění," uvedl student, který si nepřál být jmenován, ale redakce jeho identitu zná. (iDnes)  

Když pominu to, co president Zeman očekává od návštěvy gymnázia, neboť i on s virózou či bez virózy musí vědět, že u studentů moc kladných bodů a sympatií nemá, a debatou názor na svou osobu u nich nezmění. A ani agitace za stranu SPOZ jistě nenajde a to na jakémkoli gymnáziu, upřimné posluchače.

Tak tedy, když přejdu tohle vše, pořád je tu něco, co opravdu nemohu pochopit. Od gymnázia bych očekával že bude studenty, tedy krom jiného, učit demokracii. A k demokracii neodmyslitelně patří svoboda slova a svoboda projevu. K Sametové revoluci došlo právě proto, že se studenti nebáli ptát a upozorňovat na témata a věci o kterých naše tehdejší garnitura nerada slyšela a bylo "zakazováno" o nich mluvit.

A teď tu máme skoro 25 let po revoluci presidenta, před kterým si opět "musíme" dávat pozor na jazyk a profesory kteří upozorňují a nabádají své žáky k tomu, aby byli rozumní, že budou maturovat. Kandidát Zeman nám v předvolební kampani prohlašoval, že chce být presidentem všech. Pokud je to pravda, musí taky umět přijímat a naslouchat názorům lidí, s opačným viděním světa. To ale president Zeman neumí a ani nechce umět. Kdo má jiný názor, nebo se " hloupě" ptá, je idiot.

  Za svou osobu bych jako důvod jeho návštěv na gymnáziích viděl výsměch. Nazval bych to Zemanovým "vítězným kolečkem". Je to jeho odpověď na drtivou podporu studentů "Karlovi" během presidentské kampaně. Jedna z vlastnosti která zdobí našeho presidenta je to, že nezapomíná. Nezapomíná na ty, kteří nějak vystoupili proti němu.

Možná že je to vše úplně jinak a já se mýlím, ale to že se nám s "presidentem" Zemanem vrací doba mlčení a diktát toho na co se můžeme ptát a na co ne, je znepokojující. Tedy aspoň pro mě.

Autor: Jan Sarka | středa 11.9.2013 11:51 | karma článku: 30,63 | přečteno: 1537x