Nemám rád nucený poslech, a to čehokoli a kdekoli

Současná společnost si nějak zvykla na zbytečný hluk. V super- a hypermarketech vyřvává rádio (často příšerná Evropa2) nebo tematická cédéčka proložená upoutávkami na zboží, menší obchůdky vyndají reprák před dveře nebo ho mají napevno nad výkladem a vyřvávají celý den hudbu i nehudbu do ulice, jezdí tady spousta vytuněných aut (roura od kamen místo výfuku) s ještě vytuněnějšími řidiči, kteří si hrajou na pojízdné diskotéky. Po ulicích chodí mládež a vyhrává z chrastících mobilů, ve vozidlech veřejné dopravy se jim line ze sluchátek nepříjemný chrastivý a šustivý zvuk. A i když je nemálo lidí, kterým tohle všechno vadí a ztrpčuje život, nikdo s tím nic neudělá, politici se ohánějí slůvky "máme demokracii". No jakápak demokracie, když ten neustálý hluk poškozuje zdraví úplně všem (kromě nahluchlých a hluchých lidí)?

Kolikrát už v parlamentu neprošly zákony o hlukovém a světelném znečištění (svícení do nebe je další kapitola lidské blbosti)? A že příšerné techno rytmy (a jemu podobné primitivní minimalistické stáledokolaopakujícíse styly jako rap, hiphop a další, které ani neumím pojmenovat) dokážou ovlivnit psychiku a vyvolat agresivitu a změnit stav mysli, soudnost, reakci na vnější podněty - to nikdo neví? Kdyby se udělal celosvětový výzkum vlivu tuc-tuc-tuc na lidi, to by bylo nakonec řekvapení!

Proč myslíte, že je tolik dopravních nehod? Protože tupouni vytuněnci mají na plný koule v autě puštěný tuc-tuc-tuc a pak ani neslyšej sirénu policajtů/sanitky/hasičů, nebo jsou omámený a jedou kam nemají, zapomenou dát přednost, agresivně předjíždějí...

Jsou snahy omezovat spotřebu alkoholu, cigaret, drog. Proč se neomezuje konzumace škodlivé hudby-nehudby?

Ano, já jsem v tomto směru hudebně hodně zaujatý muzikant. A proto taky neposlouchám muziku neustále, plánovaně si na počítači z archivu mp3 něco pustím málokdy a sluchátka na uších vůbec nenosím, nepotřebuju diskmana ani přehrávač mp3 a tak tyhle technický hračky ani nevlastním. V práci jsem míval puštěné rádio Blaník, jako kulisu, aby trochu přehušilo hukot ventilátorů z počítačů. Nejraději mám rock (i tvrdší), normální popinu, jazz, klasiku, varhanní hudbu, můžu i country a folk. Prostě muziku kterou hrajou živí lidi na hudební nástroje, muziku, která má harmonii a melodii. To zblblí technaři a rapeři a hiphopíci nikdy nemůžou pochopit, protože zdegenerovali poslechem těch svých ohavností (a někteří též pobíráním drog). Pravda - pro ně je zase ohavnost to, co poslouchám já. Ale mě to aspoň neblbne mozek, naopak někdy propracovaná kompozice dokáže potěšit na duši (např. skladby od PinkFloyd, DireStraits, Eagles, Blue Effectu, Progresu 2...).

Tak jako odsuzuju hlučné technopárty, odsuzoval bych i hlučné rockpárty, kdyby měly probíhat stejně jako technopárty. Odsuzuju i megakoncerty na veřejných prostranstvích, kdy je kvůli nim taky dost lidí naštvaných (a to nejen kvůli hluku).

A tak provolávám:

"PRYČ S NADMĚRNÝM A ZBYTEČNÝM HLUKEM! PRYČ SE ZDRAVÍ ŠKODLIVOU NEHUDBOU!"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Jansa | pátek 6.1.2012 17:00 | karma článku: 35,70 | přečteno: 3235x