Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J52o16s52e37f 43P96o36t81r

10. 7. 2018 0:22

Existujeme a ptáme se jak je to možné. Jsou pouze dvě odpovědi : Konstruktér nebo Náhoda. Pan Řeháček tvrdí, že to byla Náhoda a dokládá to použitím statistiky - za čím vidíme složitost, zázrak a tajemno, je jen jednotlivost, kterou statistika vysvětlí.

Ptám se jak statistika vysvětlí, že v milisekundách po Velkém třesku vznikly fundamentální elementy hmoty, kvarky, elektrony, neutrina a fotony, přičemž v rodině kvarků, vznikly kvarky "u" a "d", které mají přesně náboj -1/2 a +2/3 vůči náboji elektronu. Takových tajemných hodnot vědci uvádí asi 35. Hodnoty, které mohly být od +nekonečna k - nekončnu, a které se napotvoru zastavily právě na těch hodnotách, aby vytvořily stabilní vesmír s kamennými planetami.

"Nejprve vznikaly jednoduché organické sloučeniny, z nich pak o něco komplexnější a posléze ty nejsložitější. A při tom matička příroda využívala nejen úžasných vazebných vlastností uhlíku, ale také dalších fyzikálně chemických mechanismů jako je třeba samosestavení nebo samoorganizace" Pane Řeháčku, zajímám se o tyto problémy, ale že by se hmota samosestavovala a samoorganizovala to fakt slyším jen u těch popíračů Konstruktéra, kteří ke své víře potřebují ne berličku, ale berli. Jinak tato teorie byla základní teorií vědeckého komunismu, kde měla vést až ke vzniku dokonalého komunisty.

Z vašich slov vyvěrá Darwinova vývojová teorie, již dávno mrtvá teorie. Jako důkaz k tomu uvádím paradigma nejdůležitější vědy - biologie. To paradigma spočívá v teorii "přerušovaných rovnováh" - protože nikdo nikdy nenašel nikde přechodné formy, které prostě musí být, tak to vědci vyřešili tak, že tvrdí, že druh se po většinu své existence nevyvíjí, pouze ve specifických podmínkách. To se začne vyvíjet tak rychle, že prostě po něm že po něm žádné přechodné formy nezůstanou.

Kdybyste místo statistiky použil matematickou pravděpodobnost na celý řetěz událostí až k lidskému vědomí, pravděpodobnost by se rovnala nula.

Popírat Konstuktéra je prostě naivní.

2 1
možnosti
Foto

S těma milisekundama... Víte, tohle by bylo zapotřebí prozkoumat z nějakého jiného vesmíru, který se zastavil o (třeba) pět milisekund později. Třeba jen proto, že jeho počáteční "hmotnost" - nebo mohutnost, jak chcete, byla o deset procent vyšší než u toho našeho. A potom porovnávat, proč je to v konkrétním případě tak, jak to je.

2 0
možnosti
Foto

Taky by mne docela zajímalo, jak by se choval alternativní vesmír, kdyby ty podmínky na počátku byly trochu jiné. Třeba by se v takovém vesmíru vyvinula nějaká inteligentní mlha na bázi silikonu, která by se po čase dovtípila, že všechno řídí Velký Vodohospodář. :-)

0 0
možnosti
Foto

Akú máte pravdepodobnosť, že po nejakom výbuchu sa poskladá niečo funkčné?

Diskutujúci pod jedným z mojich článkov povedal na tému jemného doladenia vesmíru, že život vo forme ako ho poznáme my je veľmi nepravdepodobný, ale mohla vzniknúť iná forma života.

Ja som na to povedala, že akákoľvek existencia života je omnoho omnoho menej pravdepodobná ako neexistencia.

Toto video je o jemnom doladení vesmíru vo fáze veľkého tresku a šokovala ma extrémna nepravdepodobnosť, že vôbec nejaká hmota vznikla. https://www.youtube.com/watch?v=-98M-8ZG5o8

1 1
možnosti
WW

Opět závada reversního myšlení a bůh mezer - argumenty typu, vyhodíte do vzduchu lokomotivu a jestli se sama poskládá... to už je přece dávno profláknuté a sekty od takových "argumentů" utíkají, protože zrovna tento případ vyžaduje technicky zdatného konstruktéra a to jaksi nezapadá do celkového kontextu božího všemocného - není v silách žádné nadpřirozené pohádkové bytosti složit lokomotivu dohromady. S tzv "doladěním" vesmíru máte taky hokej - vemte několik nádob různých tvarů a spojte je dohromady svými dny. Po nalití vody se hladina ve všech nádobách ustálí na stejné výši. Různé objemy korespondují s tvarem, tj že každému vesmíru se dostává takové "energetické" dávky, na kterou má a v další fázi se to samozreguluje fázovým přechodem kondenzací - to jsou ty první částice a vzniknuvší síly dorovnávající celkový potenciál. Život je toho pouhým odrazem, který žasne nad tím, jak je to super sladěné, ale v případných jiných vesmírech žasnou nad tím samým, pokud to podmínky vůbec dovolily. V našem vesmíru v dobách první generace hvězd nebyl život možný (periodická tabulka prvků byla velmi chudá) a přitom už byl tzv "vyladěn"...

2 0
možnosti
Foto

velmi malou - proto si myslím, že ve většine planetárních systémů život není

1 0
možnosti
Foto

Tak to je super, že se zajímáte o otázky Konstruktéra. Mne samotného spousta věcí na toto téma zajímá. Např. jak vlastně ten život stvořil. Stvořil pouze první buňku a potom nechal život vyvinout se do forem, které známe dnes a nebo stvořil jeden každý druh zvlášť? A pokud je to to druhé, proč stvořil dinosaury, když mu muselo být jasné, že jim pšenka (ani žito) na této planetě nepokvete?

A samozřejmě obligátní otázka "kdo zkonstruoval Konstruktéra" mne také zajímá (a zda je stvořen z téže hmoty jako my nebo z nějaké jiné). Já chápu, že vznik inteligentního života je proces velmi nepravděpodobný, ale vznik super-inteligentního Konstruktéra mi přijde ještě nepravděpodobnější.

2 0
možnosti
Foto

Reagujem na druhú časť vašej otázky:

Vaša otázka by mala zmysel iba keby boh bol stvorenou bytosťou. Ale Boh nevznikol. On je večne prítomný.

1 1
možnosti
WW

A s tímto neargumentem chcete diskutovat? Proč do toho taháte jakýsi Váš "zmyslel", když nic takového Vaše víra z hotového paradigma mimo bublinu dogmatu neřeší !

2 0
možnosti
Foto

No, to mi přijde argumentačně trochu lajdácké. Takže kdykoliv něco nechápeme, tak to přisoudíme pánubohu, a když se ukáže, že jeho stvoření by bylo opravdu oříškem, tak prohlásíme, že je tu věčně...

Ale budiž. Je tu tedy věčně. A proč tedy stvořil ty dinosaury? To jako z nudy? A nebo se s tím "smyslem" zase až tak netrápí?

2 0
možnosti