Mikrovlnky v restauracích - prokletí labužníků
Říká se, že chleba se člověk nemůže přejíst. Tak tohle u mě platí o smažených vepřových řízcích, jsou pro mě „klasikou.“ Vzpomínám, jak jsme byli kdysi na jedné svatební hostině a já řídil, nemohl jsem se napít. Stoly byly bohatě ozdobené mísami smažených řízků, tak jsem si řekl „nemůžeš se opít, tak se aspoň ožer.“ Tedy těmi řízky. Kupodivu jsem se jich nepřejedl, ba právě naopak.
Jenomže občas to chce změnu a když jsem v listopadu objevil v jedné karlínské hospodě v nabídce svatomartinskou husu, dostala přednost před řízkem. A to byla chyba, neomluvitelný omyl, vždyť to přece vím. Krásná porce na velkém talíři, knedlíčky nadýchané, červené zelíčko se jen smálo, šťávička naprosto skvělá. Ale husička? Svrchu okoralá, horká kůžička nikoli křupavá, ale tak akorát na vylámání zubů, maso pod ní nějaké divné, u kosti docela studené. Zkrátka upečeno kdysi ve středověku a před servírováním ohřáto v mikrovlnce. Chvíli jsem bojoval, poté to otráveně vzdal.
Jindy jsem se nechal zlákat vepřovým kolínkem, abych po velkém těšení zjistil, že je kousek pod povrchem zmrzlé. Fakt, nekecám, málem jsem jim na něm zničil erární nůž.
Naposledy jsem se podobným způsobem nachytal v restauraci s vlastním pivovarem, bylo to, tuším, někde na Lužinách. Což o to, pivo tam měli vynikající, s jemnou neopakovatelnou chutí, jak už to u malých pivovarů bývá. Ale ty vepřové výpečky se nedaly pořádně rozkousat. Tentokrát sice nebyly studené, ale měly na sobě takovou od mikrovlnky ztvrdlou krustu, že být hospodským, naservírovat to hostům bych se styděl.
Chápu, že péct dvakrát denně, jednou před obědem a podruhé před večeří, aby to bylo stále čerstvé, není pro hospodské asi dost dobře možné. Možná jsem příliš náročný a jiným lidem tyhle mikrovlnně nebo bůhvíjak ohřívané pečínky nevadí, ale měl bych jeden nápad. Když už se na jídelním lístku uvádí upozornění na alergeny, mohlo by se tam taky psát „pozor, rozpékané v mikrovlnce.“ Nebo jen varovné písmeno „M“ a patřičná vysvětlivka u sezamu těch alergenů.
Vím, je to blbost, kdo by se staral o takové zmlsance, jako jsem já. Tak asi začnu být v hospodách za rejpala a raději se vždycky předem zeptám: „Nezlobte se, prosím vás pěkně, tak kačenka je čerstvě upečená nebo mi ji ohřejete v mikrovlnce?“ Nejspíš na mě budou koukat jako na blázna a mně nezbyde, než se vrátit ke své oblíbené řízkové „klasice.“ Anebo třeba ke guláši či něčemu podobně dobrému, co se nerozpéká.
Kdyby se někdo chtěl přidat, mohli bychom založit klub rýpavých jedlíků. To by v tom musel být čert, aby se nám pak nepodařilo odradit aspoň pár hospod od toho nešťastného mikrovlnného pečínkového ohřívání.
Jan Pražák
Šetřílek

Kluk s touto přezdívkou byl můj dávný spolužák a kamarád, který krom smyslu pro humor a sklonům k provádění tajných chemických pokusů byl člověkem, jenž už v dětství ctil staré úsloví, že by si pro pětník nechal koleno vrtat.
Jan Pražák
Slzy v očích

Na nedostatek přízně příslušnic něžného pohlaví jsem si nikdy nemohl stěžovat. Vlastně ani nevím proč, vždyť jsem se prakticky o nic nesnažil. Pokaždé stačilo pár chvil, pár slov a gest, a objekt mojí touhy mi skončil v posteli.
Jan Pražák
Jak se Maruška ztrapnila na úřadě

„Stárnu a blbnu. Respektive s přibývajícím věkem dovádím k dokonalosti svou schopnost udělat ze sebe úplnou trubku a pořádně se ztrapnit.“ Těmito slovy mě uvítala Maruška při našem dalším posezení nad kávou a větrníkem.
Jan Pražák
Příběh ženy, která neměla žádná prsa

„Kdybych byla chlapem, taky bych se nejspíš opustila,“ pomyslela jsem si se sarkastickým úsměvem před zrcadlem, když jsem se konečně večer dostala do sprchy. A napadl mě jeden přiléhavý vtip na mou postavu.
Jan Pražák
Natoč jedno nealko pivo, dělej!

Jezdíte rádi na dovolenou? Inu, hloupá otázka, kdo by si nechtěl párkrát za rok odpočinout od práce a běžných domácích starostí, zabouchnout dveře svého obydlí a vyrazit někam pryč do ciziny nebo jen tak po vlastech českých.
Další články autora |
Nesnesitelná fotka. Mrtvý pasažér z boeingu vykolejil i otrlého reportéra
Seriál Kde je úcta k obětem? K pozůstalým? Snímky mrtvých cestujících ze sestřeleného letu MH17 vyvolaly...
Zemřel hrdina vítězného dokumentu z Varů, policie ho našla v rybníce u Prahy
V rybníku v Ohrobci u Prahy našli svědci v neděli ráno mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí soudní...
Propadl jí syn, obula se politička Stačilo! do Nerudové. Hnus, říká europoslankyně
Kandidátka hnutí Stačilo! Petra Rédová zaútočila na syna europoslankyně Danuše Nerudové (STAN). Na...
Nevinný záběr Kiss Cam odhalil nevěru šéfa velké firmy, video je hitem internetu
Neškodný okamžik na koncertě skupiny Coldplay se změnil v PR katastrofu. Video, které se momentálně...
U Máchova jezera vyhořela oblíbená restaurace Bílý Kámen, škoda je 20 milionů
U Máchova jezera v Doksech na Českolipsku vyhořela v noci na středu oblíbená restaurace Bílý Kámen....
Policie pátrá po seniorovi z Otrokovic, používá chodítko. Nevrátil se z procházky
Policie vyhlásila pátrání po čtyřiasedmdesátiletém Josefu Patákovi z Otrokovic na Zlínsku. Rodina...
Zahraniční politika vlády bodovala u Ukrajiny. V jiných tématech však tápala
Vláda Petra Fialy (ODS) byla podle oslovených odborníků v zahraniční a bezpečnostní politice...
Jižní Korea hlásí čtrnáct obětí. Stát sužují silné deště, záplavy i sesuvy půdy
Dva lidé zahynuli a dva další jsou pohřešováni v jihokorejském okrese Kapchjong, který sužují silné...
Její zadek milovala celá Británie. Tenistka z lechtivého plakátu nedostala ani libru
Seriál Stala se popkulturní ikonou, její pozadí v 80. letech obdivoval každý britský teenager, po celém...

Bolístky pod kontrolou: Vyhrajte dětské náplasti Cosmos s Prasátkem Peppou
I drobné odřeniny a škrábance mohou být pro děti velké drama. Zúčastněte se proto naší soutěže a vyhrajte limitovanou edici dětských náplastí...
- Počet článků 2259
- Celková karma 29,10
- Průměrná čtenost 1319x
Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.