Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak už jsem naznačil v jiných reakcích, v článku jsem nehodnotil úroveň slovenské ani české zdravotní péče jako celku, a už vůbec jsem se je nesnažil srovnávat. Pouze jsem popsal náš „příběh“ na dovolené. Nicméně na příspěvky pana Vodvářky nezareagovat nemohu.

 

Netvrdím, že to mají čeští lékaři jednoduché, ale místo jedné organizace za nimi stojí hned dvě. Vedle Lékařského odborového klubu, který je k tomu určený, jde ještě navíc o Lékařskou komoru. Její funkce by podle mého názoru měla spočívat v něčem docela jiném, v dohledu nad etikou lékařů a jejich přístupu k pacientům.

 

Navíc vzpomeňme na nedávný slogan lékařských protestů: „Náš exodus = váš existus.“ Podle mého názoru, pod něco takového by se nikdy neměl podepsat člověk, který složil Hippokratovu přísahu.

1 0
možnosti
Foto

Vážení a milí diskutující. Se směsí smutku a pobavení čtu Vaše příspěvky nad úrovní slovenského a potažmo českého zdravotnictví. Když letos na jaře lékaři upozorňovali na situaci, která hrozí zavedením nové vyhlášky MZ ČR, v níž dochází jednoznačně ve všech zařízeních k poklesu úhrad, byla reakce většiny obyvatelstva ČR buď vlažná, nebo spíše záporná. Většina reakcí byla druhu "co zase chtějí", jsou "nenajedení" atd.

Zkušenosti, které zde někteří diskutující uvádějí, jsou přímým důsledkem zmíněné vyhlášky a lze očekávat, že bude hůř.

Vyhláška MZ decimuje dopravní službu /sanitky/, lázeňskou terapii /je nyní téměř nemožné se dostat do lázní, vyjma samoplátců/ a v menší míře u všech lékařů, kteří na Vaši léčbu dostávají zhruba o 10% méně, než v minulém období.

Medicína je o penězích, stejně jako všechny ostatní služby. Kdo to popírá, lže si do kapsy. To, že hned neplatíte u okénka po zákroku, ale odvodem na nějaký účet u nějaké pojišťovny, je bohužel zdrojem představy, že dostanete vše, na co si vzpomenete. Doposud není jasně uvedeno, na co má nemocný za svých 4,5% odvodu ze mzdy nárok. Vše poté závisí buď na odvaze lékaře, který má sílu se rvát s pojišťovnou o udělené pokuty za jeho "nadměrnou" činnost, případně na tom, že u Vaší pojišťovny má ještě nějakou finanční rezervu.

Možná by více informací o systému úhrad zdravotní péče a pokutách, které dostávají lékaři a nemocnice za pečlivost, přispělo k lepšímu pochopení a v budoucnu i k nápravě větší aktivitou občanů.

Všem přeji stálé zdraví a pěkný den.

1 1
možnosti
ZS

Vážený pane, má zkušenost je stará 10 let, takže s Vámi zmiňovanou vyhláškou nemá nic společného. A věřte, že obdobných zkušeností mám spoustu, ačkoli jsem cca 20 let nemarodil. Počínaje tím, že mne obvoďačka urychleně hnala do nemocnice, aby mi tam zjistili jakýmsi strojkem, zda nemám v noze trombózu. Ovšem bylo to v pozdních odpoledních hodinách, strojek nebyl, anžto si ho vypůjčil lékař do své soukromé ordinace. Hospitalizace nemožná, neměli místo. Přijeďte ráno, to už tu strojek bude. Ráno na mne štěkala sestra, JAK TO, že mne paní doktorka objednala na druhý den, vždyť na tohle vyšetření se objednává několik dnů i týdnů dopředu. Doporučil jsem jí, ať se jde paní doktorky zeptat. Objednala mne za 16 dní. Požádal jsem ji, ať na lékařskou zprávu vyznačí, že jsem se k vyšetření dostavil a ona mne, dle svého uvážení, přeobjednala (co kdyby se v té době něco přihodilo, pochybuji, že by přiznala, že já pokyn lékařky respektoval, ona nikoliv). V ordinaci jsem byl během 5 minut. Ale ty ksichty zmíněné sestry!!! Jiný lékař ve FN (tituly měl před i za jménem) mi špatně napsal léky. Neublížily, ale ani nepomohly. Nedávno jsem byl zase ve FN na vyšetření. Nemohu hodnotit odbornost provedení zákroku, leč jednání personálu - křupanské. Dále doktorka napsala použití anestezie, což nebyla pravda (potřebovala ji pro někoho jiného nebo je tak mdlého rozumu, že není schopna si zapamatovat průběh zákroku provedeného před pár minutami?). Při čekání na chodbě jsem byl svědkem toho, že jakýsi zřízenec řval na cca 80letou paní JAK TO, že ji záchranáři posadili sem?! Otázku několikrát opakoval, brunátný vzteky, paní vyděšená, mlčela. Ona přece neví, jak ji měli posadit. Taktéž jsem mu doporučil, ať se zeptá jich. K tomu mu očividně chyběla odvaha, ale řvát na starou ženskou, to je hrdinství!!! Víte, jednání lékařů i personálu není odvislé od jejich platu, když je někdo hulvát, tak jím zůstane, ať je v montérkách nebo v bílém plášti.

2 0
možnosti
Foto

Milý autore, asi jste už dlouho neměl nic do činění s českým zdravotnictvím :D. To co popisujete jako vyjímečný zážitek, lze v Čechách zažít dnes a denně :D Ať už u nás nebo v cizině je to především o lidech. Byla jsem si "vyzvednout" dceru po operaci kolene, tedy o dvou berlích, já před operací kolene - tedy o jedné berli. Saniťák se ani nenamáhal nabídnout, že by pomohl s taškou, dceři do sanity jsem pomáhala já. U domu nám vyndal tašku ze sanity, položil na zem a odjuchal, aniž by se zajímal jak si poradíme. Včera vezl saniťák z nemocnice mne. S námi ještě starého pána. Ochotně mu pomáhal vystoupit, počkal až pán odemkl a vešel domů, během té doby se ho několikrát zeptal, jestli s něčím nechce pomoci. Mně pomáhal při vystupování, podával berle, tašku odnesl až ke vchodu a počkal, dokud si mne rodinka nepřišla vyzvednout. Pokud by cizinec narazil na saniťáka č. 1, tak může ve své domovině líčit hororové zážitky z dovolené z Čech. Stejně mohu posuzovat lékaře, z nichž jeden dceru (16 let) označil za rozmazlenou slečinku, co si zbytečně vymýšlí bolesti a další ji poslal na magnetickou rezonanci, kde se ukázalo, že má vrozenou vadu obou kolen a proto ty bolesti. Mohu snad líčit, že naši lékaři jsou špatní, protože ten jeden je prostě nedobrým lékařem?

3 0
možnosti
Foto

V článku jsem nehodnotil slovenské zdravotnictví jako takové, ani jsem se jej nesnažil srovnávat s českým. Prostě jsem popsal děj tak, jak se odehrál.

Jinak máte pravdu, vše je samozřejmě především o konkrétních lidech.

0 0
možnosti
IN

Lesk a bída dovolené na Slovensku.

Vážený pane a čo ste očakával za 28 EUR, že Vám odnesú manželku na rukách, pošlú vrtulník a dajú školenie o tom, ako sa lieči zlomenina ?

Keby sa Vám to stalo "vo vyspelých destináciach" tak za 28 EUR by Vám zriadenec akurát otvoril dvere na polyklinike. No ale Vy ste z domova zvyknutí na supermoderné zdravotnícke zariadenia, ochotný personál a hlavne služby zadarmo.;-O

1 3
možnosti
Foto

V takové situaci by člověk pro svou manželku rád zaplatil víc, vy ne? Jenže varianta lepších služeb za více peněz prostě nebyla nabídnuta.

Jinak to, že v článku kritizuji slovenské zdravotnictví ještě neznamená, že se zastávám toho českého. Pokud vím, tak v textu žádné srovnání není.

0 0
možnosti
Foto

Lidé jsou mizerní. To je to celé. Nicméně se naleznou i opravdu odborníci a slušní lékaři, před kterými je třeba smeknout. 

Moje zkušenost ze Slovenska je zrovna jiná než Vaše. 

Byl jsem s dcerou v lázních Nimnica - manželka "pochodovala" po horách a my jsme si užívali bazén, dětské hřiště, trampolínu... to co baví 4 leté dítě ;-)

Chytly mě zuby! Kartičku jsem já blbec nechal doma. Lékař v Domě zdraví v Púchově mě ošetřil bezvadně a zdarma. Byl jsem u něho 3x protože mi musel splasknout nejdříve otok, potom cosi se zubem "kutil" a následně skvěle opravil. "Predsa kvoli tomu nepojdete do čech". A když jsem chtěl platit, tak mi řekl, abych pokud můžu pomohl někomu jinému, že nejsou všichni slováci "chrapůni".

Myslím si, že je to pouze o lidech.

3 0
možnosti
ZS

Soucítím s Vámi (i s manželkou), ale vězte, že není potřeba jet do zahraničí, za obdobným zážitkem stačí vypravit se do FN Motol. Asi před 10 lety jsem upadl na Václaváku. Došoural jsem se k autu a s vypětím všech sil jsem dojel na dvojku do Motola. Řadit jsem nemohl, noha bolela pekelně. Rentgen, sádrovna. Posadili mne do pojízdného křesla, do rukou mi sestra vetkla berle. Ovšem na tom křesle jsem byl jen na hranici traumatologie. Za "lítačkami" mne z něj sundali, postavili na berle a sbohem. O tom, že by se někdo zajímal, jak se dostanu domů, se mi ani nesnilo. Zákon schválnosti zafungoval, jen jsem vytočil číslo na mobilu, mobil zdechnul. Jasně, vybitý v nejnevhodnější chvíli. Dobelhal jsem se k informacím, jestli by mi nemohli zavolat taxi. Ne, nemohli - "vyjděte ven, tam jsou schody, po nich jděte nahoru a tam je parkoviště taxi". Ano, s čerstvou sádrou po koleno, o berlích do schodů - výborná procházka. No, nakonec jsem je ukecal a taxíka mi zavolali.

2 0
možnosti
Foto

Už na Slovensko nejezdím ! Služby všeobecně na velmi nízké úrovni,ale ceny shodné s atraktivními destinacemi ! Od jisté doby používam příměr : "Líný jak slovenský číšník " ;-DRv

2 1
možnosti
PR

No a jako co? To pro zlomený kotník měla přijet sanitka s doktorem a zřízencem, který by pomohl nastoupit a vystoupit a po zasádrování ještě odvoz domů do Čech? Takové komfortní zdravotnictví nemají asi nikde, ono to totiž taky něco stojí a lidé toho pak rádi zneužívají. Beru snad jen tu výtku na neochotu lékařů a sester, ale to je u nás stejné, taky si vždy v čekárně připadám jako obtížný hmyz.

1 5
možnosti
Foto

Já si myslím, že měla. Nemusí to být RZP, ale praktik, kterýn napíše poukaz pro DNRR (převozovka). Kdby neměli auto, tak tam leží ještě dnes

2 0
možnosti