Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JLM

Pravicový Liberál

11. 10. 2011 19:09
Demagogie.

Kdyby tam pozvali pana Macha ze Svobodných, tak z nich udělá

ekonomickou sekanou, ale to by se naši pánům u moci mohlo hodně

nelíbit.

0 0
možnosti
JC

medvěd brtník

11. 10. 2011 13:25
Stiglitz je hlupák (nebo ho platí Katar).

Dluhy se dají řešit jen dvěma způsoby - splacením nebo bankrotem. Stiglitz radí, aby se zadlužila celá Evropa, takže na konci bude bankrot celé EU. No a Katar pak skoupí levně to, co ještě má nějakou cenu (jako např. lucemburskou část banky Dexia, kníže totiž s tím nechtěl mít nic společného a tak na rozdíl od Francie a Belgie chrání majetek svých poddaných). Toto není krize bank, to je krize vlastnictví. Banky nejsou řízeny vlastníky, ale placenými manažery (typu Hušák). Těm je jedno, zda banka zkrachuje, protože jejich cíl není zdravá banka, ale jejich soukromý prospěch - vysoký plat, odměny, benefity atd.  (jako Hušák). Majitelé jsou rozdrobeni v různých fondech, které  řídí zase jen najatí manažeři - zaměstnanci. No a státy také řídí zaměstnanci, i předseda vlády je zaměstnanec. Jaký je rozdíl mezi správou veřejných (tedy našich resp. cizích) peněz a peněz soukromých ukazuje krásně příklad Bohouše Sobotky. Zatímco jako ministr utrácel, jako soukromník si ušetřil na luxusní byt.

2 0
možnosti
PP

časy jsou zlé, kamile

11. 10. 2011 13:05
dotaz na autora

tak teď víme, co nechcete a jistě máte lepší argumenty než Stiglitz, proto ho poprosím o radu.

Řecko seškrtá státní výdaje na minimum, aby splnilo požadavky ECB - koupěschopnost řeckých domácností poklesne o 10-30% - poklesne spotřeba řeckých domácností - poklesne řecký HDP a jako důsledek nižší poptávky zkrachují další podniky - kvůli poklesu HDP vyberou Řekové nižší daně a nebudou schopní splácet už existující natožpak nově udělaný dluhy.

Mám tam někde chybu?

0 0
možnosti
H

Host8

11. 10. 2011 13:02
Základní myšlenka

byla, že koordinovaný postup Evropy  vůči finančnímu sektoru by pomohl ČR zbavit se dluhové služby 80 mld., protože by získla téměř nulové sazby na zapůjčené prostředky. Tyto prostředky by se dali vložit do investic aj., které by znamenaly návratnost 20-30% a vyvolaly růst. Když k tomu připočtete omezení korupce aj. mohla by být ČR bohatým státem. A že se to nebude líbit finančním skupinám, které ztratí profit,  je jasné. Tam pak nastupují ideologická klišé.

0 0
možnosti
H

Host8

11. 10. 2011 12:42
Neudržitelný ideologický pohled

tak lze nazvat bezradné vystoupení Dlouhýho a Mikloše. Opravdu bylo cítit bezradnost ideologie, kterou Mikloš dobře popsal jako klesající spirálu a nikam nevedoucí motání v kruhu.  Dále uvolněná regulace bank naopak způsobila nezodpovědné chování finančních trhů. Státní regulace, nasměrování zdrojů do investic s multiplikačním efektem, které se mnohonásobně vrací - to bylo to východisko. Nakonec podobnou politikou zastavil propad bank, inflaci a nastartoval růst Miloš Zeman. Nositel Nobel. ceny měl daleko větší přesah než finančníci. A s europůjčkami to myslel dobře, Evropa může mít půjčky téměř za nulu a vymaní se ze splácení úroků některých států 10-30%, to je  možné věnovat na rozvoj. To, co je důležité - zajistit splacení a řádné využití tam, kde to pomáhá. Prostě provinční  pohled byl zaměněn za nadnárodní vizi provázející růst celého světa a všech obyvatel. Celosvětově uznávaný ekonom si nehrál na ideologickém písečku a mluvil o ekonomice nikoliv pouze o finančnictví.

0 0
možnosti
R

roman36c

11. 10. 2011 12:30
Není nic horšího,

než blb z Vidlákova, který z velmi rozsáhlé diskuze, které se zúčastnil i nositel Nobelovy ceny, vytrhává jen to co se mu hodí. Mezi zadlužováním a zadlužováním je obrovský rozdíl. A pokud vím, tak v tom pořadu zaznělo něco o investicích. Do vzdělání, do technologií. Jsou oblasti které si zkrátka soukromý sektor dovolit nemůže. Já jako investor jen sotva budu investovat do projektu, jehož výsledky budou hmatatelné za deset, dvacet, nebo padesát let. O zadlužování díky kterému někdo prožere plody práce nastupujících generací nepadlo ani slovo.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

11. 10. 2011 12:36
Re: Není nic horšího,

Jak velké procento z půjček Řecku šlo do technologií a nebylo prožráno?:-P

1 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

11. 10. 2011 11:45
je vidět jak neodvratně míří západ do rukou komunismu

jakoby v rozpadlém RVHP neměli dostatečný odstrašující příklad. ten amík byl tak přesvědčený, že stát řídí firmy mnohem lépe jak privátní firmy samy

1 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

11. 10. 2011 11:38
Jste chytrý jak automobil

, pane Polanecký, ale Váš vzorový režim krachuje. Jediné řešení je buď válka nebo krach, tak si vyberte

0 0
možnosti
R

realya

11. 10. 2011 12:09
Re: Jste chytrý jak automobil

krachuje pokus implementovat socialismus do civilizované společnosti. Pravděpodobně budeme mít brzy obojí - krach i válku, ale lidi se nepoučí a budou pořát hlásat socialistické bludy.

1 0
možnosti
PH

petrph

11. 10. 2011 11:35
není to tak jednoduché

Protože stát, tedy společnost musí být sociální a doplácet na "neproduktivní" důchodce, invalidy, maminky s dětmi, nemocnice, bezpečnost,asanace škod,dálnice, jinak vlastně nemá smysl.Stát skutečně není "sdružení multimilionářů", co si zaplatí všechno sami,i ten vrtulník místo dálnice. Jistě,bylo by vhodné aby stát při správě veřejných financích choval efektivně,nerozkrádal je,nepodléhal korupci,lépe vybíral daně.Takže spíše naopak více regulací je třeba,ale těch skutečně účinných.

Protože, právě na příkladu uvedených (ale i mnoha jiných)  státních zakázek je vidět,že soukromé firmy si zase tak moc efektivně nevedou,spíš kde mohou si přirazí kde to jde a kde necítí odpor.A to má stát mnohem lepší právníky  aby se aspoň ¨ty firmy "držely při zdi".Jak každý ví, občané při srážce třeba se soukromým exekutorem, už tolik štěstí nemají....

0 0
možnosti
MP

Martin V2

11. 10. 2011 12:38
Re: není to tak jednoduché

Nejlepší vtip dnešního dne: Stát má mnohem lepší právníky...;-D

1 0
možnosti
K

KJV

11. 10. 2011 11:18
Utopický idealista

"Eurorealista, odmítající státní dirigismus a paternalismus. Svoboda jednotlivce a minimální stát je základní hodnotou".

Právě lidé, kteří vyznávají Vaše základní hodnoty hodlají utratit 220 milionů za zbytečnou propagaci evropských fondů a způsobili 1,5 miliardy bezůčelných nákladů na projekt IZIP. A proč? Protože na tom vydělali a chtějí vydělat.

Tudy cesta nevede, mladý muži, jste v podstatě utopický idealista.

0 0
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3590x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy